Και μετά την πρόταση μομφής, τι; – Η στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα

Από την μακρινή Ιαπωνία, την οποία επισκέπτεται επισήμως, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει το «μήνυμα της επόμενης ημέρας», μετά τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή και την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα social media υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψής του στη «χώρα του

ανατέλλοντος ήλιου», λέγοντας ότι «είναι μια σημαντική επίσκεψη σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μια χώρα με την οποία ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις. Θυμίζω μόνο ότι οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης, λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της, η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη».

Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιχειρούν να αφήσουν πίσω την εξαιρετικά δύσκολη και αμήχανη θέση στην οποία τους έφερε η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώσει στη Βουλή τα ονόματα των παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ υπουργών και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Γιατί, μπορεί να ήταν σχεδόν δεδομένη η απόρριψη της πρότασης, αλλά η συζήτηση ήταν… ζόρικη και σαφώς είναι κάτι που ο Μητσοτάκης θέλει να αφήσει πίσω του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρούν ότι το ζήτημα των υποκλοπών προς το παρόν μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και ότι το ενδιαφέρον των πολιτών θα επικεντρωθεί στο… πορτοφόλι τους, δηλαδή, στην ακρίβεια και στα μέτρα που λαμβάνονται για την ελάφρυνση των βαρών, με το «market pass» να έρχεται από 1ης Φεβρουαρίου (τα πρώτα χρήματα αναμένεται να δοθούν αρχές Μαρτίου) και το υπουργείο Οικονομικών να εκφράζει αισιοδοξία ότι ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας θα επιτρέψει και για νέες παρεμβάσεις (διάβαζε: χρήμα) μέχρι το Πάσχα.

Από την άλλη, η ΝΔ θα συνεχίσει να κρατά στο προσκήνιο την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, με τη δίκη που εξελίσσεται στο Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορούμενους το Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα, επικεντρώνοντας στις μαρτυρικές καταθέσεις για «μαύρα» χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αναφορά Μητσοτάκη στη Βενεζουέλα (για πιθανή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ από το καθεστώς Μαδούρο) μένει για την ώρα «αιωρούμενη», μέχρι να φανεί αν υπάρχει κάτι περισσότερο ή απλώς ήταν μια αναφορά χωρίς κάποια συνέχεια.

Αυτό που μάλλον προβληματίζει την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι, παρά την προσπάθειά της να προχωρήσει ως τις εκλογές προβάλλοντας τη «θετική ατζέντα» της και περιορίζοντας τις αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκρίσεις τύπου «τι έκανε-τι κάναμε», η πόλωση επανέρχεται με μεγάλη ένταση και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι στο «παιχνίδι» αυτό θα πρέπει να μπει και ο Κ. Μητσοτάκης, ιδίως όσο θα βρίσκεται στο «στόχαστρο» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, πλέον θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα «απαντά» ο ίδιος -πιο συχνά από πριν- στα όποια «καρφιά» Τσίπρα.

Και, έτσι, μένει πλέον να φανεί ποιος από τους δύο «μονομάχους» θα εισπράξει τα περισσότερα εκλογικά οφέλη από τη σύγκρουση αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Παγώνη: Πότε θα αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης – Πόσο θα διαρκέσει η νέα έξαρση

Ερντογάν: Ανατολίτικα παζάρια με το ΝΑΤΟ – «Μπορεί να πούμε ναι στη Φινλανδία, όχι στη Σουηδία»

Όλαφ Σολτς: Δεν τίθεται θέμα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών ή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα