Καύσωνας «Κλέων»: Γέμισαν οι παραλίες στην Αττική από τις 6:30 το πρωί (Video)

Aπελπιστική είναι η ζέστη σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο καύσωνας «Κλέων» αναμένεται να ανεβάσει τη θερμοκρασία ακόμα και στους 44 βαθμούς Κελσίου σε Στερεά και Θεσσαλία.

Χαρακτηριστικό της ακραίας ζέστης που έκανε ανυπόφορη ακόμα και τη νύχτα είναι το γεγονός ότι από τα ξημερώματα, άνθρωποι κάθε ηλικίας γέμισαν τις παραλίες της Ατιικής προκειμένου να πάρουν μία «ανάσα δροσιάς».

Οι πόλεις στις οποίες το θερμόμετρο θα σπάσει ρεκόρ

Υπενθυμίζεται ότι η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει σήμερα:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς

και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Δεύτερος καύσωνας μέσα στον καύσωνα

Κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονται στο επίκεντρο του «Κλέωνα» αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κάτοικοι των αστικών περιοχών βιώνουν έναν δεύτερο καύσωνα μέσα στον καύσωνα.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας που εγκλωβίζει τις θερμές αέριες μάζες την ημέρα και τις απεγκλωβίζει τη νύχτα διατηρώντας έτσι πολύ υψηλές θερμοκρασίες το βράδυ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ο υδράργυρος δείχνει 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην άσφαλτο ή στο τσιμέντο είναι διπλάσια. Επίσης αν η θερμοκρασία είναι 44 βαθμοί Κελσίου στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να φθάσει και τους 50, ανάλογα το πόση ώρα βρίσκεται κάτω από τον ήλιο.

Το φαινόμενο αυτό, όπως αναφέρει το protothema.gr το οποίο αντιμετωπίζουμε από χθες στα μεγάλα αστικά κέντρα αποθηκεύει την θερμότητα την ημέρα και την αποβάλλει τη νύχτα διατηρώντας πολύ υψηλές θερμοκρασίες όταν ο ήλιος έχει πέσει.

Πάνω από 40 βαθμούς στην Αττική

Χθες, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

168 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 37 βαθμών, ενώ 26 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Λάρισα και ήταν ίση με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ πάνω από 41 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στη Θήβα, την Τραγάνα Φθιώτιδας, την Στυλίδα.

Θερμοκρασίες που τοπικά ξεπέρασαν τους 40 °C σημειώθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Σύμφωνα με τις προγνώσεις για σήμερα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να αγγίζουν 41-43 βαθμούς κατά μέσο όρο.

Πιο αναλυτικά , σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 37 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-41 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 20 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 41-42 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43-44 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 έως 40-42 και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37-38, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 36-38 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και συνθήκες καύσωνα. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 40-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις ενώ ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39-41 βαθμούς.

Διαβάστε επίσης

Χαλκιδική: Τετράχρονο αγοράκι κατέρρευσε σε παραλία – Δίνει μάχη σε ΜΕΘ του «Γεννηματάς» (video)

Καύσωνας Κλέων: Φωτιά στο Twitter με τις υψηλές θερμοκρασίες στη Λάρισα – «Είδα ένα κουνούπι να ιδρώνει» (photos)

Κλείνει η Ακρόπολη λόγω καύσωνα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καύσωνας Κλέων, Γέμισαν, Αττική, 6 30, Video,kafsonas kleon, gemisan, attiki, 6 30, Video