Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο: Η επανεκλογή της Ισπανίδας «Τραμπ» έφερε πολιτικό σεισμό στη χώρα

Το όνομά της είναι Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο και ως νικήτρια των τοπικών εκλογών στη Μαδρίτη θεωρείται ως το πρόσωπο-«κλειδί» για τον πολιτικό σεισμό που λαμβάνει χώρα στην Ισπανία.

Η Αγιούσο, με μια σκληρή ρητορική -βασικό της σύνθημα ήταν «σοσιαλισμός ή ελευθερία»– και με «ψάρεμα» στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, κατάφερε να διπλασιάσει της έδρες του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας στην περιφέρεια της Μαδρίτης, να διεμβολίσει το ανερχόμενο ακροδεξιό Vox και να εισπράξει όλη την κόπωση του εκλογικού

σώματος από τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και τη δυσφορία για την πολιτική της συγκεβέρνησης PSOE-Podemos, που οι εκπρόσωποί τους καταποντίστηκαν. Μάλιστα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική.

Ανερχόμενη αστέρας της δεξιάς

Ποια είναι όμως η νικήτρια των εκλογών στην Περιφέρεια της Μαδρίτης; Η 42χρονη Αγιούσο θεωρείται ανερχόμενο στέλεχος του PP, και προσχώρησε για πρώτη φορά στην Κοινότητα της Μαδρίτης το 2011 πριν γίνει πρόεδρος της το 2019. Το BBC αναφέρει ακόμη, πως η χαλαρή στρατηγική της σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποδίδει καρπούς βάσει της χρονικής συγκυρίας.

Προεκλογικά, μάλιστα, κέρδισε την υποστήριξη πολλών κατοίκων της Μαδρίτης αρνούμενη να κλείσει μπαρ και εστιατόρια για τον περιορισμό της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε η DW, η συντηρητική πολιτικός αναβάθμισε τη ζυθοποσία και τα πάρτι και τα συμπεριέλαβε στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Πάντως, αν και η Αγιούσο διπλασίασε τις έδρες του Λαϊκού Κόμματος (PP) δεν κατάφερε να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία των 69 εδρών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συμμαχία με τη άκρα δεξιά.

Spain (Madrid regional parliament):

Total seats, 99.9% counted

PP-EPP: 65 seats
Más Madrid-Greens/EFA: 24
PSOE-S&D: 24
VOX-ECR: 13
UP-LEFT: 10

Majority at 69 seats

PP regional leader Ayuso needs at least an abstention from another party to form a new government#Elecciones4M pic.twitter.com/DkAiAcyNgj

Europe Elects (@EuropeElects) May 4, 2021

Πρέπει να σημειωθεί ότι ισπανικές εφημερίδες, όπως η El Periodico ή η Público της κόλλησαν το προσωνύμιο της «Ισπανίδας Τραμπ», ενώ πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό Telecinco η Αγιούσο απάντησε στην κατηγορία ότι πολιτικά έχει μετακινηθεί πολύ προς τον ακροδεξιό χώρο: «Όταν σε αποκαλούν φασίστα, τότε ξέρεις ότι τα κάνεις όλα καλά, ότι βρίσκεσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Photo: Flickr

Keywords
Τυχαία Θέματα