Ιβάν Σαββίδης: Ήθελα να ακουστεί η ποντιακή λύρα, στο Παλάτι του Κρεμλίνου (Photos-Video)

ΕΛΛAΔΑ

Ο Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, ήταν ο εμπνευστής και εκείνος ο οποίος υλοποίησε την μεγάλη συναυλία που έγινε το βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου 2016, στο παλάτι του Κρεμλίνου, στο πλαίσιο του «αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016».

Το «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη», ήταν εκείνο που υλοποίησε και χρηματοδότησε την συναυλία που έγινε στο παλάτι του Κρεμλίνου, στην οποία συμμετείχαν σπουδαίοι Έλληνες

και Ρώσοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και οι κορυφαίοι ελληνικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στη Ρωσία.

Και όπως είπε ο Ιβάν Σαββίδης στους δημοσιογράφους, τόσο πριν την έναρξη της μεγάλης συναυλίας, όσο και μετά από αυτήν σε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις που έδωσε, στόχος του ήταν να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση στο κέντρο της Μόσχας, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ρωσίας και τόνισε πως «αισθάνομαι τον εαυτό μου πολύ ευτυχισμένο και τυχερό επειδή στην μεγαλύτερη κεντρική σκηνή της χώρας, πολύ κοντά στο γραφείο του προέδρου μας, ακούγεται η μουσική της Ελλάδας και η ποντιακή λύρα».

Ο Ιβάν Σαββίδης, παρακολουθεί την εκδήλωση στο φουαγιέ του παλατιού του Κρεμλίνου, ενώ διακρίνονται δίπλα του ο καθηγητής πανεπιστημίου Κώστας Φωτιάδης, ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ομογενείς από τη Ρωσία

Ο Ιβάν Σαββίδης, βρέθηκε από νωρίς στο παλάτι του Κρεμλίνου και παρακολούθησε στο φουαγιέ του θεάτρου, την μουσική παράσταση με ρωσικούς χορούς, αλλά και στη συνέχεια όταν μαζί με τους θεατές χόρεψαν συρτάκι.

Στη διάρκεια της μεγάλης συναυλίας στο παλάτι του Κρεμλίνου στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Ιβάν Σαββίδης, τόνισε πως «είμαι πολύ χαρούμενος που στην καρδιά της Μόσχας, στην κεντρική σκηνή, με γεμάτη την αίθουσα, παίζει η ελληνική μουσική και η ποντιακή λύρα.

Ο Ιβάν Σαββίδης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο παλάτι του Κρεμλίνου

Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, είμαστε ένα από τα πιο λαμπρά διαμάντια στο στέμμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Είμαστε λίγοι, μόνο 100.000, αλλά είμαστε παντού, από τη Σαχαλίνη ως το Καλίνινγκραντ, από βορρά ως το νότο. Παντού είναι αισθητή η παρουσία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Έλληνες της Ρωσίας είναι ένα από τα παραδείγματα για το πώς μπορείς να απαγαπάς τις δύο χώρες, τους δύο λαούς, για το πώς μπορείς πιστά και ειλικρινά να υπηρετείς τις δύο χώρες, τους δύο λαούς.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στη λύρα και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στο τραγούδι, έφεραν την ποντιακή λύρα και μουσική μέσα στο Κρεμλίνο

Και εγώ με υπερηφάνια δηλώνω, «ποτέ δεν θα σταματήσω να είμαι Έλληνας, αλλά πάντα θα είμαι Ρώσος», είπε χαρακτηριστικά ο Ιβάν Σαββίδης.

Η Μελίνα Ασλανίδου, αποδίδει το τραγούδι «Την πατρίδα μ' έχασα, έκλαψα κι επόνεσα, λύουμε κι αρωθυμώ, ν' ανασπάλω κι επορώ», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των 6.000 θεατών στο παλάτι του Κρεμλίνου.

Στο τέλος της συναυλίας ο Σάκης Ρουβάς με όλους τους συντελεστές της παράστασης στη σκηνή προσκαλεί τον Ιβάν Σαββίδη να ανέβει στο βήμα για να τον ευχαριστήσει για την ιδέα και υλοποίηση της εκδήλωσης

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, οι καλλιτέχνες έκαναν ειδική αναφορά στην σημαντική συμβολή του Ιβάν Σαββίδη για την πραγματοποίηση της συναυλίας, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος ήταν και ο εκείνος που έκλεισε το πρόγραμμα, του ζήτησε να ανέβει στη σκηνή και να χαιρετήσει το κοινό.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Ιβάν Σαββίδης φωτογραφήθηκε με αρκετούς από τους προσκεκλημμένους, οι οποίοι ήθελαν να έχουν μια αναμνηστική φωτογραφία από αυτήν τη στιγμή.

Όμως μετά το τέλος της συναυλίας στο παλάτι του Κρεμλίνου, το γλέντι συνεχίστηκε στο ξενοδοχείοMetropol, που βρίσκεται δίπλα στο Κρεμλίνο, όπου διέμεναν οι καλλιτέχνες και οι δημοσιογράφοι, όπου όλοι μαζί οι συντελεστές, γλέντησαν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στη λύρα και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στο τραγούδι, έδωσαν το δικό τους χρώμα, εκτός σκηνής και όλοι έγιναν ένα, πιασμένοι χέρι με χέρι να χορεύουν στους ρυθμούς του αλησμόνητου Πόντου.

Ο χορός αρχίζει και στο τραγούδι ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης και οι Πόντιοι πιασμένοι χέρι - χέρι, χορεύουν τικ, όπου διακρίνεται ο Ιβάν Σαββίδης, έχοντας δίπλα του, τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη

Και πλέον χωρίς να πατούνε στα χώματα του ιστορικού αλησμόνητου Πόντου, εκεί όπου έδρασαν για περισσότερο από 3.000 χρόνια, οι Έλληνες του Πόντου, μεταφέρουν τη μουσική, τα ήθη και τα έθιμα, και κυρίως τη μνήμη, στα πέρατα της Οικουμένης, από γενιά σε γενιά.

Πηγή: efxinospontos.gr

ΣαββίδηςΚρεμλίνοΡουβάςελληνορωσική φιλίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα