Ιταλία: Εγκληματική ολιγωρία των αρχών οδήγησε στη βύθιση του σκάφους με τους μετανάστες στην Καλαβρία (Videos)

Η υπηρεσία φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, Frontex, επιβεβαίωσε ότι ανέλυσε σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα για το σκάφος με τους μετανάστες, που τελικά βυθίστηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με δύο Ιταλούς αξιωματούχους, στην έδρα της υπηρεσίας στη Βαρσοβία.

Η επιβεβαίωση αυτή ανατρέπει τους ισχυρισμούς της ιταλικής κυβέρνησης ότι δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για το σκάφος, το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν από το ναυάγιο ανοικτά της Καλαβρίας, που στοίχισε την ζωή 70 ανθρώπων.

Εγκληματική ολιγωρία της
Ιταλίας

Την στιγμή που εντοπίστηκε το σκάφος με τους μετανάστες τα στοιχεία μεταδόθηκαν συγχρόνως στις ιταλικές αρχές και στα γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, όπου υπηρετούσαν  εκείνη την ώρα και δύο Ιταλοί αξιωματούχοι, δήλωσε στο EURACTIV αξιωματούχος της Frontex, αποκαλύπτοντας την εγκληματική ολιγωρία των ιταλικών αρχών.

«Έχουμε έναν ειδικό της τελωνειακής αστυνομίας (Guardia di Finanza) και έναν ειδικό SAR (Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης) από την Ακτοφυλακή.

Βρίσκονται εκεί με συμβουλευτικό ρόλο για θέματα της αρμοδιότητάς τους, που σημαίνει ότι δίνουν πληροφορίες για το που πρέπει να εστιάζουμε και ενημερώνουν την ηγετική ομάδα της Frontex για οτιδήποτε χρειαστεί», εξήγησε ο αξιωματούχος της Frontex, που μίλησε στο EURACTIV. 

Αστυνόμευση αντί για επιχείρηση διάσωσης

Την ώρα του εντοπισμού του σκάφους υπήρξαν ενδείξεις από τη θερμική ανάλυση, για την πιθανότητα να επιβαίνει «μεγάλος αριθμός ατόμων». Εκείνη την ώρα ο κυματισμός έφτανε στα 2,50 μέτρα και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονταν.

Παρότι αρχικά το σκάφος «έπλεε κανονικά», όπως επιβεβαιώνουν η Frontex και η Ιταλική Ακτοφυλακή, οι πληροφορίες που μοιράστηκαν οι δύο πλευρές οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στη θάλασσα θα γινόταν χειρότερη και θα χρειαζόταν Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης.

Η Frontex δεν έχει δικαιοδοσία για να κρίνει ότι η κατάσταση στην θάλασσα επιβάλλει την έναρξη μίας επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Ωστόσο, η Frontex δίνει αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες από τους ειδικούς της για κάθε περίσταση, έχοντας και την βοήθεια των Ιταλών αξιωματούχων στην έδρα της. Με βάση αυτά τα στοιχεία το κάθε κράτος-μέλος, και στη περίπτωση αυτή η Ιταλία, αποφασίζουν πώς να δράσουν.

Μετά τον εντοπισμό «το αεροσκάφος της Frontex σήμανε συναγερμό στις εθνικές υπηρεσίες, ενημερώνοντας μεταξύ άλλων το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ακτοφυλακής στη Ρώμη», όπως ανακοίνωσε στις 28 Φεβρουαρίου η ιταλική Ακτοφυλακή.

Οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να αρχίσει επιχείρηση επιβολής της τάξης στέλνοντας δύο περιπολικά των τελωνειακών αρχών, τα οποία όμως επέστρεψαν στα λιμάνια τους λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην θάλασσα, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου των τελωνειακών αρχών στις 27 Φεβρουαρίου.

Τα σκάφη αυτά δεν έχουν τον εξοπλισμό, ούτε τη δικαιοδοσία να κάνουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, κάτι που είναι αρμοδιότητα της Ακτοφυλακής.

Λίγες ώρες αφότου εντοπίστηκε, τα ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου, το σκάφος βυθίστηκε.

Τα ψέματα της κυβέρνησης Μελόνι

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, υποστήριξαν ότι «δεν έφτασε κανένα επείγον σήμα από την Frontex» όταν έγινε ο εντοπισμός του σκάφους.

Ωστόσο ενημέρωση υπήρχε και από την Frontex και από τους Ιταλούς αξιωματούχους στην Βαρσοβία, οι οποίοι ενεργούν υπό τη διοίκηση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Θέμις».

Η αποστολή της Frontex εντάσσεται στην Επιχείρηση «Θέμις», που είναι κοινή δράση της Frontex και της Ιταλίας, για την αστυνόμευση των θαλασσίων συνόρων και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Το EURACTIV ζήτησε από την Ιταλική Ακτοφυλακή και το υπουργείο Εσωτερικών να επιβεβαιώσουν τα όσα υποστηρίζει η Frontex για το θέμα, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Το Κογκρέσο απαιτεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες για την προέλευσή του

Πάπας Φραγκίσκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά από 10 χρόνια στο Βατικανό – Η… αντιπολίτευση και η διαδοχή (video)

NASA: Αγίου Βαλεντίνου, 2046 – Η μέρα που μπορεί να χτυπηθεί η Γη από αστεροειδή (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιταλία, Εγκληματική, Καλαβρία Videos,italia, egklimatiki, kalavria Videos