Ιστορικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της πρόσβασης στην άμβλωση ως θεμελιώδες δικαίωμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της συμπερίληψης της πρόσβασης στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 336 ψήφους κατά και 163 κατά, με την υποστήριξη κυρίως από αριστερά και κεντρώα μέλη.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί επιτέθηκε στα δεξιά μέλη αποκαλώντας τους «αντιδραστικούς» επειδή καταψήφισαν το μέτρο.

«Το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι θέμα άποψης», είπε. «Είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

«Όχι, το δικαίωμα στην άμβλωση δεν είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Είναι μια θεμελιώδης ελευθερία. Όχι, το δικαίωμα στην άμβλωση δεν

σκοτώνει. Αντίθετα, σώζει ζωές. Και ενώ εσείς του επιτίθεστε σιωπηλά εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (οι γυναίκες) μπορούν να βασίζονται σε εμάς. Θα είμαστε μαζί σας σε όλη τη διαδρομή».

Συνοπτικά, το ψήφισμα στηρίζει τα εξής:

Το δικαίωμα στην άμβλωση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμαΌλα τα κράτη μέλη να αποποινικοποιήσουν πλήρως την άμβλωσηΝα διακοπεί η χρηματοδότηση της ΕΕ σε οργανώσεις που αντιτίθενται στο δικαίωμα επιλογήςΣεξουαλική διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση για τις σχέσεις διαθέσιμες σε όλους

BREAKING: EU Parliament supports right to safe & legal #abortion to be added to the EU Charter of Fundamental Rights!

A major success of feminist activists & politicians' work for sexual & reproductive rights in the EU!

Access to safe, free & accessible abortion is healthcare pic.twitter.com/Oe4ufdqa4k

— Greens/EFA in the EU Parliament (@GreensEFA) April 11, 2024

Ωστόσο, η ψήφος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και ένα πλήρες δικαίωμα πρόσβασης στην άμβλωση θα απαιτούσε την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών για να συμπεριληφθεί στον χάρτη της ΕΕ.

Η άμβλωση παραμένει αυστηρά περιορισμένη σε μερικά κράτη μέλη, τα οποία πιθανότατα θα ασκούσαν βέτο στις προσπάθειες να ανακηρυχθεί ως δικαίωμα.

The European Parliament has voted in favour of including access to abortion in the EU's Charter of Fundamental Rights. https://t.co/5neglCnk1h

— Euronews Next (@euronewsnext) April 11, 2024

Οι Πολωνοί βουλευτές άνοιξαν την Πέμπτη μια συζήτηση για την απελευθέρωση των νόμων για τις αμβλώσεις της χώρας τους, οι οποίοι είχαν αυστηροποιηθεί δραστικά υπό την προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση, αλλά οι διασπάσεις στον κυβερνών συνασπισμό καταστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο.

Διαβάστε επίσης:

FSB: Ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας επιχειρούν στην Ουκρανία – Υπήρξε σχέδιο για σαμποτάζ – Μια σύλληψη (Video)

Λευκός Οίκος: Λαμπερές παρουσίες στο δείπνο προς τιμήν του Ιάπωνα πρωθυπουργού – Ποιους κάλεσε το ζεύγος Μπάιντεν (Photos)

Νετανιάχου: «Θα ανταποδώσουσε σε όποιον μας κάνει κακό» – Επιθετικές δηλώσεις με «στόχο» το Ιράν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιστορικό, Ευρωκοινοβούλιο,istoriko, evrokoinovoulio