Ισραήλ: Νύχτα μαζικών διαδηλώσεων κατά Νετανιάχου – Τι προκάλεσε την οργή, έκκληση ΗΠΑ για συμβιβαστική λύση (Video)
Έκκληση για πάγωμα των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα απηύθηνε ο πρόεδρος τους Ισραήλ μετά τις μαζικές διαδηλώσεις, που έφεραν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους.
Αφορμή στάθηκε η εκπαραθύρωση του υπουργού Άμυνας, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση.
Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζοκ έγραψε στο Twitter: «Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ, στο όνομα της υπευθυνότητας, σας καλώ να παγώσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία».
Η προειδοποίηση από τον αρχηγό του κράτους, του οποίου το αξίωμα είναι κυρίως συμβολικό, θεωρείται ένδειξη της σοβαρότητας του προβλήματος που έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου να μεταρρυθμίσει το σύστημα δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις ότι προωθείται με στόχο να φέρει τον Νετανιάχου στο απυρόβλητο, δεδομένων των εκκρεμοτήτων που έχει με τη δικαιοσύνη για σκάνδαλα διαφθοράς.
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες ύστερα από μια νύχτα μαζικών διαδηλώσεων από χιλιάδες Ισραηλινούς, τις οποίες πυροδότησε η απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, από την κυβέρνηση. Ο Γκάλαντ είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα που έχουν διχάσει το Ισραήλ.
Η εκδίωξη του υπουργού Άμυνας από την κυβέρνηση θεωρήθηκε επίδειξη ισχύος του Νετανιάχου και ένδειξη εμμονής να συνεχίσει την προώθηση των αλλαγών παρά τις αντιρρήσεις.
Η στάση του έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην επιχειρηματική κοινότητα και στους συμμάχους των ΗΠΑ. Μάλιστα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καλούν τους ηγέτες του Ισραήλ να βρουν μία συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό.
«Όπως συζήτησε πρόσφατα και ο πρόεδρος με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα και πρέπει να παραμείνουν στην κορυφή των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του συμβουλίου ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Άντριαν Γουότσον.
Η ψηφοφορία στη Βουλή επί των προτάσεων που προωθεί ο Νετανάχου έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός των μερών. Με τις αλλαγές αυτή η κυβέρνηση θα έχει τον τελευταίο λόγο για τους διορισμούς δικαστικών και θα μπορεί να υπερβαίνει τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου. Από την πλευρά Νετανιάχου έγινε γνωστό ότι η απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας έγινε επειδή ζήτησε να παγώσει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επικαλούμενος αναταραχή στους κόλπους του στρατεύματος. Ο Γκάλαντ ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος Λικούντ που μίλησε ανοιχτά κατά των μεταρρυθμίσεων.
Διαβάστε επίσης:
Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε άλλους δύο βαλλιστικούς πυραύλους
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δεν έχει «καμία ένδειξη» ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία
Ευρώπη και ΝΑΤΟ ανησυχούν για την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξανά απεργία την Τρίτη 28/3 σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ - Τι ισχύει με λεωφορεία
- Εκλογές: Τα σενάρια της αυτοδυναμίας και των συνεργασιών με απλή αναλογική – Τι λένε ειδικοί
- Έρευνα: 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δεν βρίσκουν εξειδικευμένους υπαλλήλους
- Και επίσημα τέλος οι μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς
- Κορωνοϊός: Τέλος από σήμερα και επίσημα η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ - Ποια μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν
- Φαρμακεία: Ποιος είναι ο μέσος ετήσιος τζίρος στην Ελλάδα;
- Σάρωσε η αστυκωμική σειρά του STAR "IQ 160" - Αναλυτικά τα 15'
- Διαθέσιμο στις φαρμακαποθήκες βιοομοειδές σκεύασμα του ελλειπτικού φαρμάκου LONARID-Ν
- Τόνια Σωτηροπούλου - Κωστής Μαραβέγιας: Αγκαλιά στον 65ο όροφο
- Νέα 24ωρη απεργία στο μετρό την Τρίτη – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Eurobank: Δύο αγωγές στον Παπαθανάση για μεταβίβαση περιουσίας – Η ανακοίνωση για το δάνειο στη ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ
- Κορωνοϊός: Μάσκες τέλος στα μέσα μεταφοράς – Πού παραμένουν υποχρεωτικές
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει «πυρ» για το «κόμμα των Πάτσηδων», τις ρυθμίσεις αλά Παπαθανάση και το βαθύ κράτος ΝΔ και Μητσοτάκη
- Σειρά για την πιο διάσημη «μαντάμ» ετοιμάζει το HBO Max
- Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Από τον Απρίλιο οι αιτήσεις για επιδότηση έως 75% – Τα βήματα υπαγωγής στο πρόγραμμα (Video/Πίνακες)
- Κορωνοϊός – Παγώνη: «Δεν κολλάει τόσο εύκολα πλέον» (video)
- Πάσχα: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία
- Λίγο τα τελεσίγραφα του ΠΑΣΟΚ, λίγο τα «γαλλικά» Μπαλαούρα, η… χαρά του Μητσοτάκη
- Κώστας Τσουρός: «Δίπλα μου έβλεπα ανθρώπους να καίγονται κι εγώ έπρεπε να βγω ζωντανά και να μεταδώσω την είδηση» (Video)

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Eurobank: Δύο αγωγές στον Παπαθανάση για μεταβίβαση περιουσίας – Η ανακοίνωση για το δάνειο στη ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ
- Κορωνοϊός – Παγώνη: «Δεν κολλάει τόσο εύκολα πλέον» (video)
- Λίγο τα τελεσίγραφα του ΠΑΣΟΚ, λίγο τα «γαλλικά» Μπαλαούρα, η… χαρά του Μητσοτάκη
- Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Από τον Απρίλιο οι αιτήσεις για επιδότηση έως 75% – Τα βήματα υπαγωγής στο πρόγραμμα (Video/Πίνακες)
- Κορωνοϊός: Μάσκες τέλος στα μέσα μεταφοράς – Πού παραμένουν υποχρεωτικές
- Κώστας Τσουρός: «Δίπλα μου έβλεπα ανθρώπους να καίγονται κι εγώ έπρεπε να βγω ζωντανά και να μεταδώσω την είδηση» (Video)
- Σειρά για την πιο διάσημη «μαντάμ» ετοιμάζει το HBO Max
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λευτέρης Αυγενάκης: «Αναμένουμε από ΚΕΔ/ΕΠΟ να εξασφαλίσει τους καλύτερους διαιτητές»
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με μικρή άνοδο των μετοχών
- ΣΥΡΙΖΑ: Στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ο Τσίπρας
- Προειδοποίηση Αρναούτογλου για την κακοκαιρία: Σφοδροί άνεμοι το επόμενο 48ωρο - «Μην παρκάρετε κάτω από δέντρα»
- Η NOVA ξεπέρασε τους 400.000 συνδρομητές τηλεόρασης
- Εξόρμηση για τα «κόκκινα» δάνεια και το ιδιωτικό χρέος από την Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Ηρακλείου Αττικής
- Τουρκία: Προεκλογικό σόου από τον Ερντογάν – Έριξε… θεμέλια σε ανύπαρκτο νοσοκομείο
- ΤΖΟΚΕΡ: Με δελτίο των 2,50 ευρώ κέρδισε 16.000 στη Θεσσαλονίκη – Πού παίχτηκε
- Σε πολιτικό αδιέξοδο ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Γερμανία