Ισραήλ: Νύχτα μαζικών διαδηλώσεων κατά Νετανιάχου – Τι προκάλεσε την οργή, έκκληση ΗΠΑ για συμβιβαστική λύση (Video)

Έκκληση για πάγωμα των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα απηύθηνε ο πρόεδρος τους Ισραήλ μετά τις μαζικές διαδηλώσεις, που έφεραν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους.

Αφορμή στάθηκε η εκπαραθύρωση του υπουργού Άμυνας, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζοκ έγραψε στο Twitter: «Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ, στο όνομα της υπευθυνότητας, σας καλώ να παγώσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία».

Η προειδοποίηση από τον αρχηγό του κράτους, του οποίου το αξίωμα είναι κυρίως συμβολικό, θεωρείται ένδειξη της σοβαρότητας του προβλήματος που έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου να μεταρρυθμίσει το σύστημα δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις ότι προωθείται με στόχο να φέρει τον Νετανιάχου στο απυρόβλητο, δεδομένων των εκκρεμοτήτων που έχει με τη δικαιοσύνη για σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες ύστερα από μια νύχτα μαζικών διαδηλώσεων από χιλιάδες Ισραηλινούς, τις οποίες πυροδότησε η απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, από την κυβέρνηση. Ο Γκάλαντ είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα που έχουν διχάσει το Ισραήλ.

Η εκδίωξη του υπουργού Άμυνας από την κυβέρνηση θεωρήθηκε επίδειξη ισχύος του Νετανιάχου και ένδειξη εμμονής να συνεχίσει την προώθηση των αλλαγών παρά τις αντιρρήσεις.

Η στάση του έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην επιχειρηματική κοινότητα και στους συμμάχους των ΗΠΑ. Μάλιστα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καλούν τους ηγέτες του Ισραήλ να βρουν μία συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό.

«Όπως συζήτησε πρόσφατα και ο πρόεδρος με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα και πρέπει να παραμείνουν στην κορυφή των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του συμβουλίου ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Άντριαν Γουότσον.

Η ψηφοφορία στη Βουλή επί των προτάσεων που προωθεί ο Νετανάχου έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός των μερών. Με τις αλλαγές αυτή η κυβέρνηση θα έχει τον τελευταίο λόγο για τους διορισμούς δικαστικών και θα μπορεί να υπερβαίνει τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου. Από την πλευρά Νετανιάχου έγινε γνωστό ότι η απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας έγινε επειδή ζήτησε να παγώσει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επικαλούμενος αναταραχή στους κόλπους του στρατεύματος. Ο Γκάλαντ ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος Λικούντ που μίλησε ανοιχτά κατά των μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε άλλους δύο βαλλιστικούς πυραύλους

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δεν έχει «καμία ένδειξη» ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Ευρώπη και ΝΑΤΟ ανησυχούν για την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Keywords
Τυχαία Θέματα