Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα «σάρωσε» τη Γη: Ίσως προκαλέσει προβλήματα σε ηλεκτρική ενέργεια και GPS

Σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα «χτύπησε» τη Γη , σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Το συμβάν έφερε «μια σημαντική διαταραχή στο μαγνητικό πεδίο της Γης» που μπορεί να επηρέασε τις υποδομές και έκανε το βόρειο σέλας ορατό μακρύτερα από το συνηθισμένο, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CBS News, το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού

της NOAA εξέδωσε, το Σάββατο προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα, λέγοντας ότι εντοπίστηκε μια στεμματική εκπομπή μάζας που αναμενόταν να πλήξει τον πλανήτη αργά την ίδια ημέρα με επιπτώσεις μέχρι και τη Δευτέρα (25/03). Οι στεμματικές εκπομπή μάζας (CME) συμβαίνουν όταν ένα μεγάλο νέφος πλάσματος και μαγνητικού πεδίου εκρήγνυται από το στέμμα του ήλιου.

This is a video summary of the 22 March solar flares, coronal mass ejection (CME), and eventual CME arrival at Earth on 24 March – with resultant geomagnetic storms. The CME progression continues at this time. pic.twitter.com/u5FeeSMzGp

— NOAA Space Weather (@NWSSWPC) March 24, 2024

Η συγκεκριμένη στεμματική εκπομπή μάζας εξερράγη μαζί με μια ηλιακή έκλαμψη την Παρασκευή ένα γεγονός που συμβαίνει όταν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκρήγνυται ξαφνικά από τον Ήλιο. Η NOAA λέει ότι αυτές οι εκλάμψεις μπορούν να διαρκέσουν ώρες και η έκρηξη «ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τη Γη αμέσως μόλις παρατηρηθεί. Μια έκλαμψη κλάσης Χ, όπως αυτή που παρατηρήθηκε με τη στεμματική εκπομπή μάζας, είναι ο ισχυρότερος τύπος έκλαμψης, αν και η συγκεκριμένη δεν ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί. Οι μετεωρολόγοι της NOAA δήλωσαν, ωστόσο, ότι περισσότερες εκλάμψεις κλάσης Χ είναι πιθανές μέχρι την Τετάρτη (27/03).

CME effects appear to be weakening. However, solar wind speed is still elevated and could result in further geomagnetic storming. The G2 (Moderate) warning has been extended until 1500 UTC on 25 Mar. pic.twitter.com/eH043soRgx

— NOAA Space Weather (@NWSSWPC) March 25, 2024

«Το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά μπορεί να επιθυμεί να ενημερώνεται επισκεπτόμενο την ιστοσελίδα μας για τυχόν αλλαγές και ενημερώσεις των προβλέψεων», ανέφερε το Σάββατο (23/03) η NOAA, λέγοντας ότι είναι πιθανή μια μέτρια γεωμαγνητική καταιγίδα. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (24/03), ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποίησε για μια «σοβαρή» καταιγίδα που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την τεχνολογία και τελικά να επεκτείνει το βόρειο σέλας μέχρι την Αλαμπάμα.

Fascinating and awe-inspiring, yet concerning and unpredictable.

Northern Lights Dance Across the Sky: How a Space Storm Disrupted Communicationshttps://t.co/dVuGRMqgWE

— Eunice Hampton (@eunice14845) March 25, 2024

Ακόμα, η ΝΟΑΑ επεσήμανε: «Το κοινό δεν θα πρέπει να αναμένει δυσμενείς επιπτώσεις και δεν είναι απαραίτητη καμία ενέργεια, αλλά θα πρέπει να ενημερώνεται κατάλληλα για την εξέλιξη της καταιγίδας, επισκεπτόμενο την ιστοσελίδα μας». Είναι πιθανά αλλά μετριάσιμα προβλήματα με τον έλεγχο της τάσης, καθώς και συχνές και μεγαλύτερες περιόδους υποβάθμισης του GPS. «Οι φορείς εκμετάλλευσης των υποδομών έχουν ενημερωθεί να λάβουν μέτρα για τον μετριασμό των πιθανών επιπτώσεων», ανέφερε ο οργανισμός.

Το πρωί της Δευτέρας, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της στεμματικής εκπομπής μάζας «φαίνεται να εξασθενούν», αλλά ότι οι ταχύτητες του ηλιακού ανέμου – που βοηθούν στη μεταφορά της – εξακολουθούσαν να είναι αυξημένες. Η προειδοποίηση για «μέτρια» καταιγίδα έχει έκτοτε παραταθεί.

Space Weather Prediction Center in #UnitedStates:

There will be no negative effects from the solar storm on the planet, and the public should be reassured about this, and no action is required on your part. You just have to stay properly informed of the development of the storm. pic.twitter.com/U1UiHkSL6K

— THE GLOBAL NEWS. (@THE_GLOBE_N) March 25, 2024

Οι μέτριες γεωμαγνητικές καταιγίδες, που ταξινομούνται ως G2, μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, να προκαλέσουν ζημιές σε μετασχηματιστές και να επεκτείνουν το βόρειο σέλας στη Νέα Υόρκη και στο Άινταχο.

https://t.co/sHkLf3kI5t
Space weather forecasters are issuing a geomagnetic storm notice, signaling the potential for a plasma explosion from a solar flare.

— GVS (@GVS_News) March 25, 2024

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Νέα διαμαρτυρία σχεδιάζουν για αύριο οι αγρότες

Αναπάντητα ερωτήματα για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – Κανένα σχόλιο για τις αιτιάσεις της Δύσης περί βασανιστηρίων

Ελέφαντας σηκώνει στον αέρα λεωφορείο με τουρίστες (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα