ΗΠΑ: Βουλευτές θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας της εντολής Μπάιντεν για στρατιωτικά πλήγματα στους Χούθι

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για τις επιθέσεις κατά των Χούθι, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και διαβεβαίωσε ότι στόχος ήταν να σταλεί το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα ανεχθούν» τις επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα πλήγματα κατά των Χούθι είχαν την υποστήριξη δυνάμεων του Καναδά, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν και της Ολλανδίας

και ήταν η πρώτη αξιοσημείωτη στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ στους φιλο-ιρανούς Υεμενίτες πολιτοφύλακες.

Ωστόσο αρκετοί δημοκρατικοί και ρεπουμπλικανοί βουλευτές επέκριναν έντονα την απόφαση Μπάιντεν και τον κατηγόρησαν ότι παραβίασε το Άρθρο 1 του Συντάγματος των ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό;

Το Άρθρο 1 του αμερικανικού Συντάγματος προβλέπει ότι η πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ γίνεται κατόπιν εξουσιοδότησης του Κογκρέσου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε εκ των υστέρων το Κογκρέσο, αλλά δεν ζήτησε εγκαίρως την εξουσιοδότηση του Σώματος. Το πρώτο άρθρο του Συντάγματος θεωρείται μηχανισμός ελέγχου των προεδρικών εξουσιών ως προς την εμπλοκή της χώρας σε πόλεμο.

Συγκεκριμένα, η Παράγραφος 8 του Άρθρου 1 αποδίδει στο Κογκρέσο την εξουσία κήρυξης πολέμου, αναφέροντας σαφώς ότι «το Κογκρέσο θα πρέπει να έχει εξουσία για κήρυξη πολέμου».

Οι αντιδράσεις των βουλευτών

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πραμίλα Τζαϊαπάλ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «μη αποδεκτή παραβίαση του Συντάγματος», με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ και την ίδια θέση πήρε η βουλευτής Κόρι Μπους, που έγραψε: «Ο λαός δεν θέλει άλλο πια τα δολάρια των φορολογούμενων να πηγαίνουν σε ατέλειωτους πολέμους και να καταλήγουν σε σκοτωμούς αμάχων. Σταματήστε τον βομβαρδισμό».

This is an unacceptable violation of the Constitution. Article 1 requires that military action be authorized by Congress. https://t.co/rTo7HWFB54

— Rep. Pramila Jayapal (@RepJayapal) January 12, 2024

Ακολούθησε μία συγχορδία αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από προοδευτικούς βουλευτές, όπως η Ρασίντα Τλάιμπ, ο Μαρκ Πόκαν και ο Ρο Χάνα, που καταδίκασαν την στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ κατά των Χούθι, ως παραβίαση του πρώτου άρθρου του Συντάγματος.

.@POTUS can’t launch airstrikes in Yemen without congressional approval.

This is illegal and violates Article I of the Constitution.

The people do not want more of our taxpayer dollars going to endless war and the killing of civilians. Stop the bombing and do better by us. https://t.co/PFYYoknib6

— Congresswoman Cori Bush (@RepCori) January 12, 2024

Αντίστοιχες θέσεις εκφράστηκαν και από ρεπουμπλικανούς, όπως ο Μάικ Λι, που έγραψε ότι «σημασία έχει το Σύνταγμα» και μοιράστηκε με όσους τον ακολουθούν στην πλατφόρμα Χ την ανάρτηση του δημοκρατικού βουλευτή Ρο Χάνα.

I totally agree with @RoKhanna.

The Constitution matters, regardless of party affiliation. https://t.co/74ofiUw0Hb

Mike Lee (@BasedMikeLee) January 12, 2024

Σε διαφορετικό ύφος, αλλά σαφώς επικριτικός κατά του Λευκού Οίκου για παράκαμψη του Κογκρέσου ήταν ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Τσιπ Ρόι, που διευκρίνισε: «είμαι εντάξει με το πλήγμα στην Υεμένη για να υπερασπιστούμε το κρίσιμο ναυτιλιακό κανάλι και να απαντήσουμε σε επίθεση», αλλά αναρωτήθηκε: «ποιος έδωσε εξουσιοδότηση για να γίνει η επίθεση;»

I am potentially fine with striking Yemen to defend critical shipping channel & response to aggression, but why is Congress not making calls to strike a foreign country with pre-meditation? Under what authority was this carried out? Broad Art 2? Expansive view of existing AUMF?

Chip Roy (@chiproytx) January 12, 2024

Υπάρχουν όμως και αρκετοί ρεπουμπλικανοί, μεταξύ των οποίων ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο Τζόνι Ερνστ, ο Ρότζερ Γουίκερ και ο Ρικ Σκοτ, που έσπευσαν να υποστηρίξουν την απόφαση Μπάιντεν.

Τι έλεγε ο Μπάιντεν και τι έκαναν οι προκάτοχοί του στην προεδρία

Τον Σεπτέμβριο του 2023 οι New York Times σε ρεπορτάζ για τις θέσεις των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα και τις σχέσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο, ο Μπάιντεν είχε απαντήσει ότι θα ζητούσε την εξουσιοδότηση του σώματος για να αρχίσει έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο, αλλά πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του έχει την εξουσία «να δώσει εντολή για περιορισμένες κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει έγκριση του Κογκρέσου, όταν αυτές οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν σημαντικά συμφέροντα των ΗΠΑ». Θέση που είναι αντίθετη από εκείνη που είχε εκφράσει το 2007 ο Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη στη Boston Globe ότι έλεγε πως «το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: εκτός από την περίπτωση της απάντησης σε μία επίθεση ή άμεση απειλή επίθεσης, μόνο το Κογκρέσο μπορεί να εξουσιοδοτεί για πόλεμο και την χρήση της ισχύος».

Στο ερώτημα εάν οι αμερικανοί πρόεδροι πάντα ζητούν την έγκριση του Κογκρέσου για στρατιωτικές επιθέσεις, η απάντηση είναι σαφέστατα αρνητική. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις με εντολή του προέδρου, που είχε αγνοήσει το Κογκρέσου.

Τον Ιανουάριο του 2020, οι δημοκρατικοί είχαν αμφισβητήσει κατά πόσο ήταν νόμιμη η εντολή που έδωσε ο τέως πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή, Κασέμ Σολεϊμανί, χωρίς να έχει πάρει την έγκριση του Κογκρέσου.

Τον Μάρτιο του 2011, ο τότε πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, έδωσε εντολή για αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη χωρίς επίσημη έγκριση του Κογκρέσου και υποστήριξε ότι η επίθεση δεν οδήγησε σε «εχθροπραξίες» και γι αυτό δεν υπήρχε ανάγκη για έγκριση από τους βουλευτές.

Το 1999, ο Μπιλ Κλίντον κλιμάκωσε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ με βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας στο Κόσοβο, χωρίς να έχει ζητήσει το πράσινο φως από το Κογκρέσο.

Ενώ και ο Τζο Μπάιντεν, τον Φεβρουάριο του 2021 χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο έδωσε εντολή για αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από βουλευτές, και μόλις πριν από ένα μήνα, ο αμερικανικός στρατός έπληξε θέσεις φιλο- ϊρανικής οργάνωσης στο Ιράκ και οι βουλευτές το έμαθαν από την τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης:

Χούθι: Έκτακτο ΣΑ του ΟΗΕ μετά τα πλήγματα ΗΠΑ και Βρετανών – Διεθνής ανησυχία για τις νέες απειλές, πώς αντιδρά το Πεντάγωνο

Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί ότι ανάπτυξη βρετανικής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία θα σημαίνει κήρυξη πολέμου

Χούθι: Όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα αποτελούν «θεμιτούς στόχους» – Πώς αντιδρά το Πεντάγωνο

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Βουλευτές, Μπάιντεν, Χούθι,ipa, vouleftes, bainten, chouthi