ΗΠΑ: Θρίλερ με κινεζικό κατασκοπευτικό «μπαλόνι» στην Μοντάνα – Σηκώθηκαν μαχητικά F-22 (Photos/Video)

Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι βρίσκεται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μερικές ημέρες, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι την Πέμπτη, λίγες μέρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο.

Μαχητικά αεροσκάφη κινητοποιήθηκαν ωστόσο το στρατιωτικό επιτελείο συμβούλεψε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην το καταρρίψει, καθώς φοβούνται ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια, μια συμβουλή που αποδέχτηκε ο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν τον έλεγχο του

μπαλονιού όταν εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ενώ έγινε ανίχνευση με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

A suspected Chinese spy balloon flying over the U.S. state of Montana led to the deployment of fighter jets but military leaders advised President Joe Biden against shooting it out of the sky https://t.co/eCbRMU6QZL pic.twitter.com/9WsWbDo6XY

Reuters (@Reuters) February 3, 2023

Ξεχωριστά, το υπουργείο Άμυνας του Καναδά είπε ότι εντοπίστηκε ένα «μπαλόνι επιτήρησης σε μεγάλο ύψος» και ότι παρακολουθούσε ένα «δυνητικό δεύτερο περιστατικό», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι ήταν σε συχνή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

BREAKING: Canada has detected a second Chinese spy balloon that is heading toward the United States. pic.twitter.com/efIYZh48FA

— Upward News (@UpwardNewsHQ) February 3, 2023

Τα νέα κυκλοφόρησαν καθώς ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς μιλούσε σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον, όπου χαρακτήρισε την Κίνα τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση» που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισε και παρακολουθεί ένα αερόστατο επιτήρησης σε μεγάλο ύψος που βρίσκεται πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ. «Το μπαλόνι ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε υψόμετρο πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε ότι το Πεκίνο «επαληθεύει» το περιστατικό.

HAPPENING NOW: Photo shows the massive Chinese spy balloon over Montana.

U.S. military is tracking the balloon. pic.twitter.com/RS52mQE9Og

— Antonio Sabato Jr (@AntonioSabatoJr) February 3, 2023

«Θα ήθελα να τονίσω ότι μέχρι να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα, οι εικασίες και η πολιτική εκστρατεία δεν θα βοηθήσουν στη σωστή επίλυση του ζητήματος», είπε σε τακτική καθημερινή ενημέρωση στο Πεκίνο την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η Κίνα τηρεί το διεθνές δίκαιο.

«Η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να παραβιάσει το χερσαίο έδαφος και τον εναέριο χώρο οποιασδήποτε κυρίαρχης χώρας», είπε ο Μάο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι έθεσαν το θέμα με τους Κινέζους ομολόγους τους μέσω της διπλωματικής οδού. «Τους ανακοινώσαμε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το μπαλόνι εκτιμήθηκε ότι έχει «περιορισμένη αξία από την άποψη της συλλογής πληροφοριών».

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα για μια επίσκεψη που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο από τον Μπάιντεν και τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Δεν είναι σαφές πώς η ανακάλυψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού θα μπορούσε να επηρεάσει αυτά τα σχέδια.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας, είπε ότι το κατασκοπευτικό μπαλόνι είναι ανησυχητικό γεγονός, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη.

«Το επίπεδο της κατασκοπείας που στοχεύει στη χώρα μας από το Πεκίνο έχει αυξηθεί δραματικά, είναι πιο έντονο και πιο θρασύ τα τελευταία 5 χρόνια», ανέφερε ο Ρούμπιο στο Twitter.

Secretary Blinken should cancel his trip to China.

And President Biden must answer why he has not secured U.S. airspace.https://t.co/PqwFLCpVhN

— Tom Cotton (@SenTomCotton) February 2, 2023

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον κάλεσε τον Μπλίνκεν να ακυρώσει το ταξίδι του.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο, η οποία προκάλεσε κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Έκτοτε, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο προσπάθησαν να επικοινωνούν πιο συχνά και να αποτρέψουν την επιδείνωση των δεσμών.

Πιθανός κίνδυνος ασφαλείας

Οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ σκέφτηκαν να καταρρίψουν το αερόστατο πάνω από τη Μοντάνα την Τετάρτη, αλλά τελικά συμβούλεψαν τον Μπάιντεν να μην το κάνει λόγω του κινδύνου για την ασφάλεια από τα συντρίμμια, είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Το αεροδρόμιο Billings, στη Μοντάνα, καθήλωσε τα αεροσκάφη στο έδαφος, καθώς ο στρατός κινητοποίησε όλα τα μέσα, μεταξύ αυτών και μαχητικά αεροσκάφη F-22 σε περίπτωση που ο Μπάιντεν διέτασσε να καταρριφθεί το αερόστατο.

«Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι συντονιζόμαστε με τις πολιτικές αρχές για να αδειάσουμε τον εναέριο χώρο γύρω από αυτήν την πιθανή περιοχή», είπε ο αξιωματούχος.

Τέτοια αερόστατα πετούν συνήθως στα 80.000-120.000 πόδια (24.000-37.000 m), πολύ πάνω από εκεί που πετάει η εμπορική εναέρια κυκλοφορία. Τα μαχητικά αεροσκάφη με τις υψηλότερες επιδόσεις συνήθως δεν πετούν πάνω από 65.000 πόδια, αν και κατασκοπευτικά αεροπλάνα όπως το U-2 έχουν ανώτατο όριο τα 80.000 πόδια ή περισσότερο.

Τέτοια μπαλόνια είχαν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αποτελούν μια χαμηλού κόστους μέθοδο συλλογής πληροφοριών, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Τι απαντά η Κίνα

Το ύποπτο κινεζικό αερόστατο που πετούσε πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «λόγω ανωτέρας βίας», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι το «μπαλόνι» ήταν από την Κίνα.

«Είναι ένα πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετεωρολογικούς σκοπούς. Επηρεασμένο από τους ανέμους και με περιορισμένη ικανότητα αυτοδιεύθυνσης, το αερόπλοιο παρέκκλινε πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του. Η κινεζική πλευρά λυπάται για την ακούσια είσοδο του αερόπλοιου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ λόγω ανωτέρας βίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να επικοινωνεί με την αμερικανική πλευρά και θα χειριστεί σωστά αυτήν την απροσδόκητη κατάσταση που προκαλείται από ανωτέρα βία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αμφίδρομη συλλογή πληροφορίων

Από τους στρατιωτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους στο διάστημα μέχρι τα προηγμένα αεροσκάφη ηλεκτρονικών πληροφοριών και τα υποβρύχια, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν συστηματικά μια σειρά μέσων για την παρακολούθηση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας, λένε αναλυτές και διπλωμάτες. Η Κίνα έχει συχνά παραπονεθεί για κατασκοπεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πλοίων ή αεροπλάνων κοντά σε κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Since "Chinese Spy Balloon" is trending: In 1945, the crew of USS New York spotted a sphere that they thought might be a Japanese balloon weapon. The captain ordered it shot down but none of the guns could score a hit. Finally, a navigator realized they were attacking Venus. pic.twitter.com/aKwedtrr2G

— U.S. Naval Institute (@NavalInstitute) February 3, 2023

Κατασκοπευτικά μπαλόνια έχουν πετάξει πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό το μπαλόνι φάνηκε να παραμένει περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες περιπτώσεις, δήλωσε ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απειλές και εκβιασμοί με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (Videos)

Γιατί τα έβαλε με τον Μασκ και τον Μπέζος ο Μπιλ Γκέιτς (Video)

Ιαπωνία: Αυτή είναι η τελευταία λέξη της… φάρσας – Το φαινόμενο «τρομοκρατία του σούσι» (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα