ΗΠΑ: Μάχη ανάμεσα σε κανάλια και πλατφόρμες για το ποιος θα προσελκύσει περισσότερους τηλεθεατές (Πίνακας)

Τον τόνο στην αγορά του ευρύτερου οπτικοακουστικού χώρου δίνουν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται (και καταγράφεται) «έκρηξη» επενδύσεων σε περιεχόμενο από τα γραμμικά (τα παραδοσιακά δηλαδή) κανάλια- τηλεοπτικά δίκτυα.

Τί κάνουν; Ρίχνουν ζεστό χρήμα στις πλατφόρμες, που έχουν αναπτύξει, μέσα από υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, προσπαθώντας να μιμηθούν τις ιντερνετικές συνδρομητικές πλατφόρμες διαρκούς ροής περιεχομένου, όπως είναι το Netflix,

προκειμένου να πετύχουν αδιάληπτη και γρήγορη αύξηση συνδρομών.

Η ένταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των παραδοσιακών ΜΜΕ όμως δεν αντικατοπτρίζεται στην, ίσως, σημαντικότερη κεφαλαιαγορά του κόσμου, την Γουόλ Στρίτ και τώρα προσπαθούν να αντιληφθούν ποια επιχειρηματική στρατηγική θα έχει απόδοση.

Μέχρι να βρεθεί η φόρμουλα ένα είναι σαφές, σύμφωνα με παρατηρητές- αναλυτές των ΜΜΕ: ο τρόπος με τον οποίο επενδύονται τα χρήματα για το περιεχόμενο θα αλλάξει.

Επένδυση στο στρίμινγκ

Η δαπάνη για τηλεοπτικές παραγωγές εκτιμάται ότι δεν θα μειωθεί ξαφνικά και δραστικά στους περισσότερους τηλεοπτικούς οργανισμούς, μάλιστα λέγεται ότι μπορεί να μην μειωθεί καθόλου.

Αυτό που θα αλλάξει, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, είναι ο ρυθμός με τον οποίο τα στούντιο αυξάνουν τις δαπάνες τους, ιδίως όσον αφορά στο συνδρομητικό περιεχόμενο διαρκούς ροής, είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί σημαντικά.

Με στοιχεία της αμερικανικής Wales Fargo οι επιχειρήσεις που κατέχουν τηλεοπτικά δίκτυα στρέφονται από τα «γραμμικά» κανάλια στις διαδικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου διαρκούς ροής.

Ενδεικτικά οι δαπάνες για περιεχόμενο το 2019 ήταν στα μόλις 2,7 δισ. δολάρια και έπειτα από δύο χρόνια διαμορφώθηκε στα 15,6 δισ. δολάρια. Η μεταβολή αυτή – εντυπωσιακή – μεταφράζεται σε ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 79% κατά τους αναλυτές.

Οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν μέσα στο 2022 κατά περίπου 7 δισ. ευρώ με την συνολική επένδυση να προσεγγίζει τα 24 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ύψος επένδυσης στις υπηρεσίες στρίμινγκ από τις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις θα φθάσει τα σχεδόν 42 δισ. δολάρια το 2025.

Στον αντίποδα η επένδυση στα παραδοσιακά κανάλια σε βάθος πενταετίας (2021- 2025) δεν καταγράφει σημαντικές μεταβολές και κυμαίνεται μεταξύ 51 και 53 δισ. δολαρίων.

Τα αθλητικά γεγονότα και ο τζίρος στα κανάλια

Στο μεταξύ, καθώς από το παραδοσιακό τηλεοπτικό μενού εξαιρούνται αθλητικά γεγονότα, αναμένεται μείωση δαπανών στο γραμμικό περιεχόμενο.

Αλλά χάρη στην εκτίναξη του κόστους αθλητικών δικαιωμάτων οι δαπάνες στα κλασικά κανάλια για πρόγραμμα θα παραμείνουν πάνω από τα 50 δισ. δολάρια.

Τα αθλήματα αποτελούν την αιμοδοσία της συνδρομητική τηλεόρασης. Αν και οι εταιρείες στρίμινγκ έχουν εισχωρήσει στο τομέα των ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων, τα δυσανάλογα έσοδα που καταγράφονται στα παραδοσιακά κανάλια, πάρα την κάμψη της γραμμικής τηλεόρασης, καθιστούν απίθανη την μεταφορά των αθλητικών συμφωνιών στις συνδρομητικές πλατφόρμες τους στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Πορτοσάλτε: Ο Μητσοτάκης έκανε γκάφα με το «μύρισαν εκλογές» (video)

Μουντιάλ 2022: Η 3η αγωνιστική και η λύση του ΑΝΤ1 στον «γόρδιο δεσμό» των ταυτόχρονων μεταδόσεων

Ρούλα Κορομηλά: Το δημόσιο «ευχαριστώ» στην Ελένη Μενεγάκη και το ξεκαρδιστικο backstage video

Keywords
Τυχαία Θέματα