ΗΠΑ: Η μάστιγα της οπλοκατοχής σε αριθμούς – Πάνω από 35.000 θάνατοι από πυροβολισμό μόνο το 2023!

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τα φρικτά αποτελέσματα της – σε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτης – οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, συγκεκριμένα στην πολιτεία του Μέιν, όπου ένας ένοπλος πρώην έφεδρος σκόρπισε τον θάνατο την Τετάρτη, η νομοθεσία για την οπλοκατοχή είναι χαλαρή, καθώς οι αρχές δεν απαιτούν να έχει κάποιος άδεια για να αγοράσει ή να φέρει όπλο. Παράλληλα δεν ισχύουν οι κανονισμοί άλλων πολιτειών σύμφωνα με τους οποίους η αστυνομία επιτρέπεται να αφοπλίζει προσωρινά όσους κρίνει «επικίνδυνους» για

τη δημόσια ασφάλεια.

Ετσι, περίπου οι μισοί ενήλικοι ζουν σε νοικοκυριό που διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο, σύμφωνα με μια μελέτη της RAND Corporation του 2020.

Σοκαριστικά στοιχεία

Με αφορμή το μακελειό στο Μέιν το ABC News, δημοσιεύει τα στοιχεία της οργάνωσης Gun Violence Archive για τα θύματα από πυροβολισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες τα οποία είναι σοκαριστικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της οργάνωσης, τουλάχιστον 35.275 άνθρωποι έχουν χάσει από την αρχή της χρονιάς τη ζωή τους από ένοπλη βία στις ΗΠΑ – από αυτούς, οι 1.157 ήταν έφηβοι και οι 246 ήταν παιδιά.

As of Oct. 26, at least 35,275 people have died from gun violence in the U.S. this year, according to the Gun Violence Archive – which is an average of almost 118 deaths each day. https://t.co/n4Y4cxuiqE

ABC News (@ABC) October 27, 2023

Ο τρομακτικός αριθμός αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε σχεδόν 118 θανάτους κάθε μέρα σε περιστατικά σχετιζόμενα με πυροβολισμούς.

Στους 35.275 θανάτους συμπεριλαμβάνονται και οι αυτοκτονίες πολιτών με όπλο – που αποτελούν και τον μεγαλύτερο αριθμό.

Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2023, υπήρξαν 19.734 αυτοκτονίες με όπλο, κατά μέσο όρο περίπου 66 θάνατοι την ημέρα!

Το lockdown χειροτέρεψε την κατάσταση

Ο αριθμός των μαζικών δολοφονιών (mass shootings) –με τέσσερα ή περισσότερα θύματα– έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ μετά την πανδημία.

Το 2022 καταγράφηκαν 647 τέτοιες επιθέσεις και φέτος, με βάση την τάση που διαμορφωνόταν τον Ιούλιο, προβλεπόταν ότι θα φτάσουν τις 679.

Η φονικότερη ένοπλη επίθεση ωστόσο στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ ήταν το 2017 στο Λας Βέγκας, όταν ένας 64χρονος Αμερικανός άνοιξε πυρ απο δωμάτιο ξενοδοχείου εναντίον χιλιάδων θεατών ενός μουσικού φεστιβάλ, σκοτώνοντας 58 άτομα.

Διαβάστε επίσης:

Διχασμένη η κοινή γνώμη στο Ισραήλ – Οι μισοί δεν θέλουν χερσαία εισβολή στη Γάζα

Μέιν: Βρέθηκε σημείωμα στο σπίτι του μακελάρη – Τι εκτιμούν οι αρχές (videos)

Κίνα: Πέθανε ξαφνικά ο πρώην πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ

Keywords
Τυχαία Θέματα