ΗΠΑ: Tο «φαινόμενο της καμινάδας» έκαψε τη Χαβάη – Μόνο 2 από τους 96 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί (Video/Photos)

Ο τραγικός απολογισμός από τις πυρκαγιές στο Μάουι της Χαβάης των ΗΠΑ, έχει φτάσει τους 96 (στη μία ώρα Ελλάδας) με μόνο δύο από τις σορούς να έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ορισμένα από τα ανακτηθέντα λείψανα είναι τόσο εύθραυστα που «διαλύονται».

Την ίδια στιγμή, τους λόγους της σαρωτικής επέλασης της πυρκαγιάςη, όπου η ιστορική παραθαλάσσια πόλη στο νησί Μάουι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς ανέλυσε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος

Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών καταστροφών.

Το φαινόμενο της καμινάδας

«Οι μορφολογικές συνθήκες σε αυτό το εξ’ ολοκλήρου ηφαιστειακό νησί, αλλά και οι συνθήκες που αναπτύσσεται η χλωρίδα στην επιφάνειά του δρομολόγησαν αυτήν τη μεγάλη πυρκαγιά» εξήγησε ο καθηγητής, αναλύοντας το «φαινόμενο της καμινάδας» που αναπτύχθηκε μέσα στις συνεχείς χαραδρώσεις στην επιφάνεια του νησιού.

Όπως ανέλυσε «το μέγεθος της καταστροφής είναι της τάξεως των 80 χιλιομέτρων επί 20 χιλιόμετρα. Αυτές είναι οι διαστάσεις του νησιού. Είναι ένα εξ ολοκλήρου ηφαιστειακό νησί, όπως και τα υπόλοιπα νησιά της Χαβάης. Λόγω της ηφαιστειότητας και λόγω των ηφαιστειακών πετρωμάτων έχουμε να κάνουμε με μια φοβερή βλάστηση στην περιοχή, ένα παραγωγικό νησί τόσο σε κάλυψη από δάσος όσο και σε λιβαδικές έκτασεις».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «η μορφή του νησιού, δηλαδή οι αλλεπάλληλοι κώνοι, οι ηφαιστειακή κώνοι οι οποίοι υπάρχουν στο νησί, αλλά και τα ρεύματα λάβας τα οποία είναι στερεοποιημένα, δημιουργούν ιδιαίτερες μορφολογικές ασυνέχειες. Δηλαδή δημιουργείται ένα φαινόμενο με συνεχείς χαραδρώσεις, οι οποίες όταν μπει μέσα η φωτιά έχουμε να κάνουμε με ταχύτητες οι οποίες φτάνουν και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα (μέτωπο πυρκαγιάς)».

Μονη διεξοδος η θάλασσα

«Αυτές οι συνθήκες, οι μορφολογικές αλλά και οι συνθήκες που αναπτύσσεται η χλωρίδα στην επιφάνεια», συνέχισε ο κ. Λέκκας, «δρομολόγησαν αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά.

«Η Λαχάινα, η πόλη η οποία έχει τις μεγαλύτερες καταστροφές, αναπτύσσεται μέσα σε δύο ρεύματα λάβας, τα οποία ουσιαστικά ορίζουν μία μορφολογική ταπείνωση μέσα στην οποία αναπτύσσεται η πόλη. Δεξιά και αριστερά δεν μπορεί να διαφύγει κανείς εύκολα, γιατί είναι βουνά λάβας, στερεοποιημένης λάβας, άρα εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτή την πεδιάδα, από την οποία δεν υπήρξε διέξοδος παρά μόνο προς την θάλασσα» εξήγησε.

Το «φαινόμενο της καμινάδας» είναι αυτό που διαμορφώνει το ηφαιστειακό έδαφος. Δηλαδή οι αλλεπάλληλες ροές λάβας οι οποίες δημιουργούν χαραδρώσεις. Όταν μπει η φωτιά μέσα σε αυτή τη χαράδρα ουσιαστικά αναπτύσσεται αυτό το φαινόμενο.

Δηλαδή, πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει κανένας, γιατί αφενός είναι δύσβατη περιοχή και αφετέρου είναι σαν να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι και πάει να σβήσει κάποιος τη φωτιά στην καμινάδα».

Δεν ταυτοποιούνται οι νεκροί

Οι αξιωματούχοι της κομητείας Μάουι δήλωσαν ότι σχεδόν μία εβδομάδα αφότου το νησί αποδεκατίστηκε από τη φονική πυρκαγιά, μόλις δύο θύματα έχουν ταυτοποιηθεί από τα 93 και μόνο το 3% της περιοχής έχει ερευνηθεί μέχρι στιγμής.

«Θα υπάρξει ανάκτηση τις ημέρες και τις εβδομάδες των οστών και των λειψάνων εκείνων που χάσαμε» δήλωσε ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν σε συνέντευξη Τύπου χθες, Κυριακή. «Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανοικοδόμηση της Λαχέινα. Μοιάζει σαν να έσκασε βόμβα» είπε για την ιστορική πόλη-θέρετρο που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Part 1. A friend of mine sent this video of Lahaina moments before this whole area was engulfed in flames. I re-edited it to show the street names and to get a good idea of what the conditions were like. #lahainafire #LahainaHawaii #LahainaStrong pic.twitter.com/v770BlHxpI

— S.M. Shaw (@KultureTattoo) August 13, 2023

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι, Τζον Πελετιέ, από την πλευρά του, καλείς τους επιζώντες με αγνοούμενα αγαπημένα πρόσωπα να δώσουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν στην ήδη δύσκολη αποστολή της ταυτοποίησης των νεκρών. «Σας χρειαζόμαστε για να κάνετε τεστ DNA. Πρέπει να ταυτοποιήσουμε τους αγαπημένους σας» δήλωσε.

Lahaina Hawaii….Even the most Indoctrinated, Boot Licking, Compliant of Sheep would agree that these fires look slightly suspicious at least. Not one scorch mark on ANY of the roads. Decide for yourself pic.twitter.com/c1n7tKKbye

Keywords
Τυχαία Θέματα