Ιδιωτικός τομέας: Πόσο και για ποιους αυξάνονται οι μισθοί (Πίνακες)
Αυξήσεις από 8 έως και 350 ευρώ το μήνα αναμένεται να λάβουν από τον Ιανουάριο του 2021 στα καθαρά ποσά των μισθών τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Οι αυξήσεις θα προκύψουν από τη μείωση των κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση των κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δύο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη
Ακτινογραφία
Ο «Ελεύθερος Τύπος» παρουσιάζει σήμερα πίνακα με αναλυτικά παραδείγματα που δείχνουν τις μεταβολές στις ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις επί των ακαθάριστων (μικτών) μηνιαίων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τις οποίες θα προκαλέσουν οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2021. Στον ίδιο πίνακα αποτυπώνονται και τα οφέλη που προκύπτουν για τους εργαζομένους από τις μεταβολές στις κρατήσεις επί των μικτών αποδοχών τους.
Από τα παραδείγματα του πίνακα τα οποία αφορούν εργαζομένους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα προκύπτει ότι από την 1η-1-2021:
1 Οι μηνιαίες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθούν κατά 8 έως 78 ευρώ για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ.
2 Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα παραμείνουν μηδενικές για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 780 ευρώ και θα αυξηθούν κατά 0,80 έως 34,32 ευρώ για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 780 και έως 6.500 ευρώ. Οι μικρές αυτές αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα οφείλονται στο ότι, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, από την 1η-1-2021 οι φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή αυτές που θα απομένουν μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων, θα είναι αυξημένες. Ετσι, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα υπολογίζονται από την 1η-1-2021 επί αυξημένων φορολογητέων μηνιαίων αποδοχών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν.
3 Οι μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα παραμείνουν μηδενικές για όσους εργαζομένους λαμβάνουν μικτές αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα και θα μηδενιστούν πλέον και για όσους λαμβάνουν μικτές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, λόγω της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αυτής για τους μισθούς του 2021 στον ιδιωτικό τομέα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς άνω των 12.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μηνιαία φορολογητέα ποσά μισθών άνω των 858 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Μηνιαία φορολογητέα ποσά μισθών άνω των 858 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα θα αντιστοιχούν από την 1η-1-2021 σε ακαθάριστα (μικτά) ποσά μισθών άνω των 1.000 ευρώ, δεδομένου ότι από το επίπεδο αυτό των μικτών αποδοχών και πάνω οι μηνιαίες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα ξεκινούν από τα 141 ευρώ.
Συνεπώς, η προσωρινή κατάργηση των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει μόνο όσους εργαζομένους λαμβάνουν μικτά ποσά αποδοχών (ποσά μισθών πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) άνω των 1.000 ευρώ το μήνα ή φορολογητέα ποσά αποδοχών άνω των 858 ευρώ το μήνα. Οι εργαζόμενοι αυτών των περιπτώσεων θα αποκομίσουν από την προσωρινή κατάργηση των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οφέλη τα οποία θα ξεκινούν από 1,07 ευρώ το μήνα για όσους έχουν μικτές αποδοχές 1.070 ευρώ το μήνα και θα φθάνουν έως τα 306,15 ευρώ για όσους έχουν μικτές αποδοχές 6.500 ευρώ το μήνα.
4. Εν τέλει, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σήμερα σε καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 3.354,67 ευρώ (μετά την αφαίρεση των μηνιαίων κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης), θα λάβουν επί των καθαρών αυτών αποδοχών τους αυξήσεις από 8 έως και 349,83 ευρώ τον μήνα! Ετσι, από τον Ιανουάριο του 2021 οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους θα κυμαίνονται πλέον από 558 έως 3.794,49 ευρώ!
Δείτε τους πίνακες:
ιδιωτικός τομέαςαυξήσειςΜισθοίHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Δραματικές εκκλήσεις από τον Αρνιακό! Θα εγκλωβιστεί στον Πατραϊκό ο Ιανός...
- Θρήνος: Πέθανε ο Γιώργος Μάλλιος
- Προς ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του διαλόγου με την Τουρκία
- Οργή Ξανθού για τον πρόεδρο του ΠΙΣ
- Γιώργος Μαυρίδης: «Καταπάτησαν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Οι άνθρωποι είναι τρελοί.»
- Στο «κόκκινο» Αθήνα και Πειραιάς - Αυξάνεται η πίεση στις Εντατικές
- Aυτοκτόνησε η πρωταγωνίστρια του Silk, Σέι Ασίνα
- O Tσίπρας «κάρφωσε» τον φίλο του
- Σύψας: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown
- Ταλιατέλες με σπανάκι: Ένα ελαφρύ αλλά πεντανόστιμο πιάτο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Συντάξεις: Νέες ανατροπές στον υπολογισμό για παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση
- Τέσσερα σημάδια που «μαρτυρούν» την ηλικία σας
- Γώγος: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, τα μέτρα θα επεκταθούν (Video)
- Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία - Το Oruc Reis θα επιστρέψει
- Κορωνοϊός : Όσοι φορούν γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν λένε κινέζοι ερευνητές
- Οκτώ τροφές για να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου
- «Αδιανόητο να μιλάμε ξανά για lockdown»
- Αλεξανδρούπολη: Αναζωπυρώθηκε ξανά η φωτιά που κατακαίει δασική έκταση
- Χανιά: Σχολικό λεωφορείο «ξεφόρτωσε» μαθητές σε χωριό - Τους ζήτησαν να πάρουν το λεωφορειο τη γραμμής για το σπίτι τους
- Σύψας: Αναμφίβολα θα πάμε σε lockdown στην Αττική εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ιδιωτικός τομέας: Πόσο και για ποιους αυξάνονται οι μισθοί (Πίνακες)
- Κλόι Σέβινι: «Οσοι πιστεύουν πως η Νέα Υόρκη είναι νεκρή μετά τον κορωνοϊό, να φύγουν»
- Ταινίες Πρώτης Προβολής: Πέντε πρεμιέρες και η περίφημη «Ιουλιέτα των Πνευμάτων»
- Χανιά: Σχολικό λεωφορείο «ξεφόρτωσε» μαθητές σε χωριό - Τους ζήτησαν να πάρουν το λεωφορειο τη γραμμής για το σπίτι τους
- Παναγιωτόπουλος: Στις προτάσεις να φοράμε μάσκες ακόμα και στους δρόμους
- Άγριες Μέλισσες: Ποιος προοριζόταν αρχικά για τον ρόλο του Νικηφόρου (Video)
- Λέσβος: Eπιχείρηση της ΕΛΑΣ για τη μεταφορά προσφύγων στο Καρά Τεπέ - Δεκάδες αστυνομικίνες σε «ειδικό ρόλο» (Photos/Videos)
- «Αδιανόητο να μιλάμε ξανά για lockdown»
- Κορωνοϊός-Τσεχία: Για πρώτη φορά πάνω από 2.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- PS5: Τον Νοέμβριο η νέα κονσόλα της Sony - Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός με το Xbox
- ΗΠΑ - κορονοϊός: Τουλάχιστον 39.332 νέα κρούσματα - 1.147 νέοι θάνατοι
- Πέλλα: Κατέγραφε με κρυφή κάμερα σύζυγο και ανήλικα παιδιά
- Οι Άγριες Μέλισσες έβγαλαν το κεντρί τους στη μάχη για την τηλεθέαση
- Ομάδα από τη Δ’ κατηγορία τρολάρει τον Γκάρεθ Μπέιλ: Έκανε πρόταση στη Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτησή του
- Γεννηματά Θεσσαλονίκη: Παρουσίασε το σχέδιο «Νέα Αλλαγή» του ΚΙΝΑΛ
- Θεσσαλονίκη: Υπαίθριο καφενείο εν μέσω κοροναϊού
- Τούνη σε Αρναούτογλου: «Το βίντεο βγήκε 1η φορά τώρα, δεν ήξερα την ύπαρξη του» (vid)