Ιαπωνία: Το αεροπλάνο της ακτοφυλακής δεν είχε άδεια απογείωσης

Οι ιαπωνικές αρχές ερευνούν τα αίτια της θανατηφόρας σύγκρουσης στο διάδρομο προσγείωσης το βράδυ της Τρίτης μεταξύ δύο αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, εξετάζοντας την επικοινωνία μεταξύ του πύργου ελέγχου και του αεροσκάφους τις στιγμές πριν τι συμβάν.

Ένα Airbus A350 της Japan Airlines προσγειωνόταν όταν χτύπησε ένα μικρότερο αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής τύπου De Havilland Dash-8, το οποίο ετοιμαζόταν να παραδώσει προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε περιοχές

της δυτικής Ιαπωνίας που επλήγησαν από σεισμό αυτή την εβδομάδα.

First daylight photos of the Japan Airlines A350 on Haneda Airport's runway after its landing collision with a Coast Guard aircraft yesterday. https://t.co/Fg4RZLVkwG pic.twitter.com/tGe6GZtxtF

— Breaking Aviation News & Videos (@aviationbrk) January 3, 2024

Και οι 367 επιβάτες αλλά και τα 12 μέλη του πληρώματος της πτήσης JAL κατάφεραν να γλιτώσουν από τη συντριβή, αλλά πέντε άνθρωποι από το εξαμελές πλήρωμα του αεροσκάφους της ακτοφυλακής σκοτώθηκαν.

Το Ιαπωνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών διερευνά το περιστατικό μαζί με την αστυνομία και άλλες επίσημες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, έχουν ανακτηθεί οι συσκευές εγγραφής πτήσης και φωνής του αεροπλάνου ακτοφυλακής.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έρευνα θα εξετάσει πιθανή κακή συνενόηση μεταξύ του πύργου ελέγχου και του αεροσκάφους, μεταξύ άλλων σκελών έρευνας, επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους κοντά στην έρευνα.

Aerial photo showing the position of the two aircraft in yesterday's collision at Haneda. Japan's safety investigation team says that it has retrieved the flight and voice recorders of the Coast Guard plane, but had not yet found them from the JAL A350. https://t.co/Fg4RZLVkwG pic.twitter.com/sZsVwim8AO

— Breaking Aviation News & Videos (@aviationbrk) January 3, 2024

Η Airbus και η γαλλική υπηρεσία ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας BEA σχεδιάζουν επίσης να στείλουν ομάδες για να βοηθήσουν στην έρευνα, ανέφερε το επίσημο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων NHK.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι πιλότοι του Airbus είχαν λάβει άδεια προσγείωσης από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στο Χανέντα ενώ το μικρότερο αεροπλάνο δεν είχε λάβει άδεια απογείωσης, με βάση τις απομαγνητοφωνήσεις των οδηγιών του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας προς τα αεροπλάνα που συγκρούστηκαν.

Η αεροπορική εταιρεία πρόσθεσε ότι το αεροσκάφος της δεν αντιμετώπισε προβλήματα ή παρατυπίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από το αεροδρόμιο New Chitose του Sapporo.

【延焼中】北九州市小倉北区魚町の商店街で火事https://t.co/RnEQPXXd7m

火元は、鳥町商店街にある飲食店とみられ、店の関係者は鍋から出火したと話しているという。出火当時、店には客が数十人がいたが、全員逃げだし、ケガ人はいないとみられている。消火活動が続いている。 pic.twitter.com/vo1kDY8jb8

— ライブドアニュース (@livedoornews) January 3, 2024

Από τη σύγκρουση φάνηκε να τυλίγονται και τα δύο αεροσκάφη στις φλόγες. Πλάνα από κινητό τηλέφωνο που τραβήχτηκαν από επιβάτες της πτήσης JAL έδειξαν πανικό να ξεσπά καθώς η κατάμεστη καμπίνα γεμάτη καπνό και φλόγες υψωνόταν έξω από τα παράθυρα.

Αργότερα πλάνα, μερικά από αυτά κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξαν επιβάτες να φεύγουν από το αεροπλάνο, σε μια τρομακτική αλλά άψογα οργανωμένη απομάκρυνση από το πλήρωμα της JAL. Το αεροπλάνο συνέχισε να καίει για πολλές ώρες προτού τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Δίχως τέλος η γενοκτονία των Παλαιστινίων – Στους 22.313 οι νεκροί, 57.296 οι τραυματίες (videos)

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων παρά τις απώλειες (video)

Ιαπωνία – Σύγκρουση αεροσκαφών: Το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους εξετάζουν οι αρχές για το δυστύχημα στο αεροδρόμιο (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιαπωνία,iaponia