Η Ταυτότητα ως Επιθυμία...

"Π" ARTΜια ΓνώμηΈντυπη Έκδοση

 

Δραστήρια και δημιουργική αποδεικνύεται η σκηνοθέτης Βαρβάρα Δούκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας από το 2018.

Όποιος την ξέρει γνωρίζει ότι έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δίδαξε σε σχολές και σεμινάρια Σκηνοθεσία Παραστατικών Τεχνών, Αρχαία Τραγωδία και Αυτοσχεδιασμό, ενώ από το 2009 διευθύνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Το

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, συμβάλλοντας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, στις 21 Μαρτίου 2021 εγκαινιάζει σειρά δράσεων κάτω από τη θεματική: «Η Ταυτότητα ως Επιθυμία»

Σε αυτήν την τόσο σημαντική συνομιλία οι συμμετέχοντες – ο δημοφιλής σκηνοθέτης Ivo van Hove, γνωστός και στην Ελλάδα από την πρόσφατη παράστασή του στην Επίδαυρο «Ορέστης / Ηλέκτρα», ο ριζοσπαστικός Milo Rau, οι πρωτοπόροι Massimo Furlan και Claire de Ribaupierre, διάσημοι σε όλον τον κόσμο για τις site-specific παραστάσεις τους, ο Leo Moreira, το νέο τρομερό παιδί του παγκόσμιου θεάτρου από τη Βραζιλία, που η Αθήνα ακόμα θυμάται την απροσδόκητη «Οδύσσειά» του, και ο Darko Lukic, σημαντικός δραματουργός και θεωρητικός από την Κροατία –, για πρώτη φορά συναντιούνται όλοι μαζί και κάθονται σε ένα στρογγυλό τραπέζι.

Με κείμενα που γράφτηκαν ειδικά για το ΔΗΠΕΘΕΚ και το συγκεκριμένο project παρεμβαίνουν ο εμβληματικός Βρετανός συγγραφέας Howard Barker και ο δραματουργός και συγγραφέας Pablo Gisbert, συνιδρυτής της ομάδας των τρομερών παιδιών El Conte del Torrefiel από την Ισπανία.

Μας λέει η σκηνοθέτης: «Ένιωθα πάντα ότι το “καθρέφτισμα” της Ελλάδας στην κεντρική Ευρώπη δεν σταμάτησε ποτέ. Σαν να έπρεπε κάθε φορά η Ελλάδα να εξοφλήσει ένα στοίχημα, ότι παραμένει εκείνη η ίδια για την οποία οι “ξένες δυνάμεις” βοήθησαν να συσταθεί ως κράτος, ορμώμενες από την εντύπωση που είχαν ότι θα άγγιζαν ξανά τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και τη Σαπφώ και όχι κάποιους μπαρουτοκαπνισμένους, ταλαιπωρημένους υπόδουλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτές οι προσδοκίες χάραξαν και τα 200 χρόνια που ο “φραγκολεβαντινισμός” μετατράπηκε πολλές φορές σε ξενομανία και μιμητισμό, οι οποίες λάβωσαν και την πρωτογενή “γλώσσα” της δημιουργίας, μαζί φυσικά και με την πάροδο παγκοσμίων πολέμων και τρομερών γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Ζώντας και δημιουργώντας τα τελευταία δύο χρόνια στο “δυτικότερο” σημείο της Ελλάδας, την Κέρκυρα, δεν μπορούσα παρά να αρχίσω “από έξω προς τα μέσα”, από το παγκόσμιο χωριό, για να επαναπροσδιορίσω με άλλους σύγχρονους, σπουδαίους δημιουργούς την εικόνα της Ελλάδας σήμερα, αλλά και την παγκόσμια ταυτότητα που αρχίζει να αρθρώνεται εν τω μέσω μιας πανδημίας που για πρώτη φορά καθηλώνει έναν ολόκληρο πλανήτη ταυτόχρονα».

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακές προβολές έργων των συμμετεχόντων δημιουργών το τριήμερο 19-21 Μαρτίου. Επιστημονικός υπεύθυνος /συντονίστρια: Αγγελική Πούλου. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα μεταδοθεί απευθείας στην fb page του ΔΗΠΕΘΕΚ, ενώ για τις προβολές του τριημέρου 19-21 Μαρτίου θα δοθούν ειδικά links.

Κέρκυραonline παραστάσειςΔΗΠΕΘΕIssue: 2168Issue date: 10-3-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα