Η συντριβή της Apple στις Βρυξέλλες - Για πολιτική αντιαμερικανική απόφαση μιλάει ο Τιμ Κουκ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ιδρυτής της ήταν ιδιοφυία. Οι πελάτες της πιστοί όσο κανείς άλλος. Οι μέτοχοι την αγαπούν. Η Apple δεν κυριαρχεί απλά στην αγορά, αλλά την καθορίζει.

Όμως η εταιρεία, έλαβε στα κεντρικά της γραφεία στη Silicon Valley ένα πρόστιμο που αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γράφει το Politico και τονίζει ότι η εταιρεία δεν έχει εκπρόσωπο

στις Βρυξέλλες και αναφέρει ότι απέτυχε στο μάθημα του lobbying στην «πρωτεύουσα» της Ευρώπης. Η εταιρεία απείχε και από την έρευνα που έκανε η Επιτροπή και το αποτελέσματα προκάλεσε την σύγκρουση.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την επίσκεψη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας Tim Cook στις Βρυξέλλες στις αρχές του 2016. Η συνάντησή του με την Επίτροπο ανταγωνιστικότητας Margrethe Vestager δεν μπορούσε να πάει χειρότερα.

Ο Cook εμφανίστηκε επίμονος, θεωρούσε ότι μόνο αυτός έχει δίκιο, και πολλές φορές διέκοπτε την Επίτροπο. Αυτή η συνάντηση καθόρισε τη σχέση της εταιρείας με την ΕΕ. Το περιοδικό αναφέρει με έκπληξη ότι εάν κυκλοφορείς στους πολιτικούς κύκλους των Βρυξελλών δεν θα προσκληθείς σε εκδηλώσεις της εταιρείας, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Το μικρό γραφείο της εταιρείας, αφιερώνει μόλις το μισό χρόνο των ενεργειών του για lobbying. Το ετήσιο ποσό που δαπανά για lobbying στις Βρυξέλλες είναι περίπου 800.000 δολάρια την ώρα που η Google δαπανά περισσότερα από 4.5 εκατομμύρια.

Η εταιρεία έχει ισχυρό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά είναι σχεδόν αόρατη στη διπλωματική και πολιτική κοινότητα της ΕΕ.

Μέλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είπε ότι η εταιρεία σπάνια στέλνει δελτία τύπου και άλλα νέα στους βουλευτές σε αντίθεση με την πρακτική των ανταγωνιστικών εταιρειών όπως η Google.

Εκτός από κάποιες περιπτώσεις ειδικού ενδιαφέροντος η εταιρεία δεν έχει συμμετοχή στα εκατοντάδες συμβουλευτικά σώματα των Βρυξελλών και όπως τονίζουν Ευρωβουλευτές η εταιρεία μπορεί να έχει επαφές με έμπειρους ευρωβουλευτές, αλλά απουσιάζει από όλες τις σημαντικές συζητήσεις και είναι αρνητικοί κάθε φορά που συμμετέχουν.

«Είναι φανερό ότι η εταιρεία δεν έχει παρουσία στην ΕΕ» λέει η Marietje Schaake, ευρωβουλευτής με γνώση στα ζητήματα τεχνολογίας, μου έκανε εντύπωση ότι όταν επισκέφθηκα τα γραφεία τους, δεν μου μίλησαν για πολιτική, αλλά μου παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Οι εταιρείες συνήθως μιλούν για την πολιτική τους, αλλά με την Apple δεν συνέβη ποτέ».

Για πολιτική αντιαμερικανική απόφαση μιλάει ο Τιμ Κουκ

Η επιβολή αναδρομικού φόρου ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple είναι «απόλυτα πολιτικά σκατά», στην οποία «κάποιο ρόλο πρέπει να έπαιξε μία αντιαμερικανική τάση», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Irish Independent, προσθέτοντας ότι θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την ανατροπή της απόφασης, η οποία «στερείται νομικής ή ουσιαστικής βάσης».

«Δεν υπάρχει αδικοπραξία εδώ και πιστεύω ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα μπορεί να ήταν ένας παράγων στην απόφαση για την επιβολή του φόρου αυτού. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση για τον επαναπροσανατολισμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση των φόρων που πρέπει να καταβληθούν στις ΗΠΑ ».

Ο Τιμ Κουκ απέρριψε την κατηγορία που απηύθυνε στην Apple η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατέβαλε μόλις το 0,005% του αναλογούντος φόρου στην Ιρλανδία το 2014.

«Απλώς βρήκαν έναν αριθμό ούτε ξέρω από πού», λέει προσθέτοντας ότι η Apple καταβάλλει το 26% των συνολικών της κερδών ετησίως.

Ο Τιμ Κουκ τονίζει ότι, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Apple θα παραμείνει προσηλωμένη στα σχέδιά της για επέκταση στην Ιρλανδία.

Appleπρόστιμο AppleApple ΕΕHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα