Η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι απουσίες και η αλλαγή πλεύσης…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ηχηρές απουσίες αυτές του Σταύρου Θεοδωράκη και της Άννας Διαμαντοπούλου ξεκινούν το Σάββατο το πρωί στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αναμένεται να επικυρώσει το νέο πλαίσιο δράσης της.

Στη Συνδιάσκεψη που μετέχουν 1.000 μέλη, που αποτελούνται από τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων και των κινήσεων, τις Γραμματείες των Περιφερειακών οργάνων, των θεματικών τομέων, των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών ενώσεων και της Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα

με το πρόγραμμα ομιλίες θα κάνουν η επικεφαλής της Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος και ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστικών Κινήσεων και Ομάδων Γιάννης Τούντας, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης προτίμησε να χαιρετήσει στο συνέδριο της Δράσης και εκ μέρους του χαιρετισμό στη συνδιάσκεψη θα απευθύνει ο Δημήτρης Τσιόδρας. Στο Ποτάμι αντιμετώπισαν τη συγκεκριμένη Συνδιάσκεψη σαν ένα κομματικό γεγονός και όχι ως μια εκδήλωση που θα επικύρωνε την προσέγγιση των δύο πολιτικών χώρων, όπως είναι η πρόθεση της Φώφης Γεννηματά και της ηγετικής ομάδας. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις με την πορεία συμφωνίας των εταίρων με την κυβέρνηση, φαίνεται να αλλάζει την πολιτική του Ποταμιού, που αναζητά πολιτικό χρόνο για να ορθοποδήσει. Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν όμως ότι η επιλογή του να παραστεί στο συνέδριο της Δράσης, όπως και η απόφαση της Άννας Διαμαντοπούλου να αγνοήσει την πρόσκληση της πολιτικής της «οικογένειας» σηματοδοτεί την κεντροδεξιά πλεύση τους. Όμως και άλλα στελέχη, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών απέχουν από το κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά. Ειδικά για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου η ρήξη χρεώνεται στους υπεύθυνους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, γιατί, όπως λένε, τους κάλεσαν σε επιτροπή διαλόγου, πριν συμφωνηθεί το πλαίσιο από τις ηγεσίες των δύο χώρων.

Η «Δράση» σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές παρά την εξαιρετικά πενιχρή λαϊκή απήχηση ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός – γέφυρα για τη συνεργασία της νεοφιλελεύθερης ΝΔ του Κώστα Μητσοτάκη με το Ποτάμι και άλλες δυνάμεις του Κέντρου, όπως η Διαμαντοπούλου.

Στη Συνδιάσκεψη αναμένεται να εγκριθεί το πολιτικό σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ετοίμαζε ο Κώστας Σκανδαλίδης, το οποίο ήδη έγινε αποδεκτό από το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο της Συμπαράταξης που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης. Την Παρασκευή συνεδρίασε και η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με στόχο την προετοιμασία του κόμματος, ενόψει της διήμερης Συνδιάσκεψης.

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις η Συνδιάσκεψη θα μοιραστεί σε 8 workshops, όπου θα συζητηθούν αναλυτικά τα θέματα της Συνδιάσκεψης, η οποία θα κλείσει το βράδυ της Κυριακής με την δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά.

Στο πολιτικό επίπεδο τώρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένεται να τονίσει «την ενίσχυση του αυτόνομου και αυτοδύναμου ρόλου μιας ισχυρής σοσιαλιστικής παράταξης απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ, όσο και απέναντι στον αριστερό λαϊκισμό, τη δημαγωγία, τον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υποβαθμίσει το αίτημα για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και θα τονίσει ότι η κεντροαριστερή – σοσιαλιστική παράταξη είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας για την πορεία της χώρας, ενώ θα επαναλάβει το κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να προσέλθουν σε ισότιμη βάση να συνδράμουν στην προσπάθεια.

Και το Ποτάμι την …ΜΕΣΥΑ του….

Το Σάββατο το Ποτάμι διοργανώνει τη συνάντηση της ΜΕΣΥΑ της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του δηλαδή, που αποτελείται από 300 στελέχη κόμματος απ' όλη την Ελλάδα. Η συνάντηση θα γίνει στον πολυχώρο Acro και αναμένεται να εξεταστούν οι πολιτικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το Ποτάμι τις προσεχείς εβδομάδες. Πρόκειται για τη δεύτερη τακτική συνεδρίαση του οργάνου που δημιουργήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη. Η ΜΕΣΥΑ, έχει τον κεντρικό λόγο στις αποφάσεις καθώς εκλέγει τον Γραμματέα Οργανωτικού του Κινήματος και όλες τις κεντρικές ομάδες υποστήριξης, όπως είναι ο Πολιτικός Σχεδιασμός, η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών, η Επιτροπή Δεοντολογίας και η Επιτροπή Οικονομικής Διαχείρισης.

Δημοκρατική ΣυμπαράταξηΣυνδιάσκεψηαπουσίεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα