Η ραγδαία άνοδος του ακροδεξιού κόμματος «Britain First»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα «Britain First» (πρώτα η Βρετανία) έχει ισχυριστεί ότι δεν έχει καμία σχέση με την δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών Jo Cox.

Ο δράστης της επίθεσης, όμως, που μαχαίρωσε και πυροβόλησε τη Βρετανίδα βουλευτή, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, φώναξε κατά τη διάρκεια της επίθεσης «πρώτα η Βρετανία». Αν και δεν υπάρχει ακόμη τίποτε άλλο που να συνδέει ευθέως τον δολοφόνο με το ακροδεξιό κόμμα, η δολοφονία έριξε φως

πάνω στο κόμμα που ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη στη Βρετανία γράφει ο Independent.

Το κόμμα ιδρύθηκε μόλις πριν από 5 χρόνια και έχει αποκτήσει ένα παραστρατιωτικό ύφος με κέντρα εκπαίδευσης για τα μέλη και παροτρύνσεις για να αναληφθεί άμεση δράση κατά της παγκόσμιας ισλαμιστικής απειλής.

Έχει απευθύνει προσκλήσεις σε πρώην στρατιωτικούς να ενταχθούν με εικόνες όπλων και νεκροκεφαλές στο διαδικτυακό του τόπο με λεζάντες του τύπου «ομάδες κυνηγών του ISIS».

Την ημέρα της δολοφονίας το επίσημο site του κόμματος είχε φωτογραφία από τα κέντρα εκπαίδευσης του κόμματος, όπου τα μέλη εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες φορώντας στολές παραλλαγής.

Το site επίσης ήταν σπαρμένο με αντι-μεταναστευτικά μηνύματα και αρνητικές ιστορίες για τους μουσουλμάνους.

Ήδη έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η ομάδα και η δηλητηριώδης ακροδεξιά ιδεολογία επηρέασε τον δολοφόνο της Cox.

Ο ηγέτης της ομάδας, Paul Golding, ισχυρίστηκε ότι ο δολοφόνος θα μπορούσε να είχε φωνάξει ότι «θα πρέπει να τοποθετήσεις πρώτα τη Βρετανία».

Τον τελευταίο χρόνο η Cox βρέθηκε στην πρώτη γραμμή την καμπάνιας για την βοήθεια σε πρόσφυγες από τη Συρία και ασκούσε πιέσεις προς την κυβέρνηση να αποδεχθεί το δίκαιο μερίδιό της για αυτούς που αναζητούν άσυλο.

Το κόμμα «Πρώτα η Βρετανία» έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο να προσελκύει τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία της βρετανικής ακροδεξιάς.

Η ομάδα έχει ήδη μία πτέρυγα που ονομάζεται «Πρώτη η Βρετανία αμυντικές δυνάμεις» που έχει δεχθεί πολύ ισχυρή κριτική και έχουν καταδικαστεί οι πρακτικές που χρησιμοποιεί. Τα μέλη τις ονομάζουν «Χριστιανικές περιπολίες» όπου με πράσινες στολές, και κρατώντας λευκούς σταυρούς φωνάζουν αντιμουσουλμανικά συνθήματα.

Τα μέλη της ομάδας έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις σε τζαμιά και έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις έξω από σπίτια υποτιθέμενων ακραίων ισλαμιστών.

Μέλη της ομάδας, με στρατιωτικές στολές, προσφέρθηκαν να προσφέρουν προστασία στον ηγέτη του Ukip, Niegel Faratz. Η πρόταση αγνοήθηκε από τον Faratz ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα και ενεργά επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του.

Αλλά η ακροδεξιά ομάδα έχει ήδη κάποιες εθνικές επιτυχίες και έχει κερδίσει πολλούς υποστηρικτές στα κοινωνικά δίκτυα. Η σελίδα του στο Facebook έχει ήδη 1,4 εκατ. likes περισσότερα από κάθε άλλο πολιτικό κόμμα στην Βρετανία. Οι Συντηρητικοί έχουν 550.000 followers και οι Εργατικοί 480.000.

Όταν τα «like» στο Facebook ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι επικεφαλής του κόμματος το χαρακτήρισαν ορόσημο που αποδεικνύει «την αυθεντική υποστήριξη στα ιδανικά τους, τις πολιτικές και τις απόψεις τους». Ωστόσο η δημοτικότητα της σελίδας οφείλεται κυρίως στις συχνές λαϊκίστικες και συναισθηματικές αναρτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το βασικό μήνυμα της ομάδας.

Στις ευρωεκλογές του 2014 τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος, οι Dowson και Golding ήταν υποψήφιοι στην Ουαλία και τη Σκωτία και στην Αγγλία παρότρυναν τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ του UKIP.

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας τους χρησιμοποιούσαν εικόνες του νεκρού στρατιώτη Lee Rigby χρησιμοποιώντας τη φράση «στις κάλπες θυμηθείτε τον Lee Rigby». Στη συνέχεια η επιτροπή των εκλογών απολογήθηκε στην οικογένεια του στρατιώτη για αυτό το γεγονός.

Η οικογένεια σε δήλωσή της ανέφερε ότι οι απόψεις του κόμματος δεν έχουν σχέση με αυτό που πίστευε ο Lee και δεν έχουν καμία υποστήριξη από την οικογένεια.

Britain FirstΒρετανίαδολοφονία ΚοξΤζο ΚοξHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα