Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας υποψήφια για τη Γ.Γ. του ΟΗΕ

ΚΟΣΜΟΣ

H πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η Helen Clark, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Clark, η οποία διετέλεσε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από το 1999 μέχρι το 2008, ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα της στη Νέα Υόρκη. Η υποψηφιότητα της θεωρείται πολύ ισχυρή και αναμένεται να αναγκάσει τους κύκλους του ΟΗΕ να σκεφτούν σοβαρά

να δοθεί η θέση για πρώτη φορά σε μια γυναίκα.

Από τους 8 υποψήφιους διαδόχους του Μπαν Κι Μουν, οι 4 είναι γυναίκες. Ισχυρή υποψηφιότητα, πλην της Clark, είναι αυτή της Irina Bokova από τη Βουλγαρία. H Bokova είναι η πρόεδρος της UNESCO και η υποψηφιότητα της έχει την πλήρη υποστήριξη της Μόσχας.

«Η θέση του Γ.Γ του ΟΗΕ σημαίνει πως δίνεις φωνή στα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι προσβλέπουν στον ΟΗΕ για ελπίδα και υποστήριξη» δήλωσε η Clark στη συνέντευξη τύπου.

Η Clark έχει τη φήμη σκληρής και ικανής πολιτικού, αφού άντεξε 9 χρόνια στη δύσκολη πολιτική σκηνή της Νέας Ζηλανδίας. Αυτή η ανθεκτικότητα της είναι ίσως το μεγαλύτερο προσόν της στη μάχη για την κατάληψη της θέσης του Γ.Γ του ΟΗΕ. Τα τελευταία 7 χρόνια είναι η υπεύθυνη του Τμήματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, μια θέση στην οποία έχει αποδείξει για ακόμα μια φορά την αξία της και την ικανότητα της να παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Έχει μειώσει τα κόστη σε διάφορα έργα του ΟΗΕ και αυτό ίσως της δώσει την στήριξη των ΗΠΑ, αφού παραδοσιακά είναι η χώρα που πληρώνει τη μερίδα του λέοντος στα αναπτυξιακά προγράμματα.

Helen ClarkIrina BokovaΟΗΕΗΠΑΜόσχαΓενική ΓραμματέαςΜπαν κι ΜουνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα