Η «προεκλογική εκστρατεία» του Βαρουφάκη στη Βρετανία - Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών γίνονται όλο και πιο αυταρχικοί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, τρεις μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του κόμματός του ο Γιάννης Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινό «διαφημίζει» την ίδρυση του κόμματός τους και υποστηρίζει ότι η έξοδος από την Ευρώπη δεν είναι λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το αρχικό όραμα της Ενωμένης Ευρώπης ήταν εξαιρετικό με την κατάργηση των συνόρων,

την αναζωογόνηση των εθνικών πολιτισμών κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού κοσμοπολιτισμού και στόχευε στην ευημερία. Η Ευρώπη φάνηκε, λέει ο πρώην υπουργός, να βαδίζει σε φαινομενική αρμονία, όμως το αυγό του φιδιού επωαζόταν στα θεμέλιά της.

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης, επιτίθεται στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, η οποία όπως τονίζει περιφρόνησε την ιδέα της κυβέρνησης από το λαό. Υιοθέτησε υπομονετικά και μεθοδικά, μια διαδικασία αποπολιτικοποίησης στη λήψη αποφάσεων και εκδιώχθηκε ο «Δήμος» από τη Δημοκρατία.

Αυτή είναι η αιτία, λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπου πολλοί Βρετανοί επιθυμούν να εγκαταλείψουν το «ευρωπαϊκό λιμάνι» και δεν έχουν άδικο, καθώς είναι το τίμημα για την αποπολιτικοποίηση των πολιτικών αποφάσεων και ήττα της δημοκρατίας.

Ο πρώην υπουργός επιτίθεται στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, που καταδικάζουν τις χώρες σε μόνιμη λιτότητα. «Όσο πιο πολύ αποτυγχάνουν οι πολιτικές τους, τόσο πιο αυταρχικοί γίνονται και επιβάλλουν όλο και πιο παράλογες πολιτικές» λέει ο Βαρουφάκης.

Σήμερα πολλοί Ευρωπαίοι από το Ελσίνκι και τη Λισαβόνα, το Δουβλίνο και την Κρήτη, θεωρούν ελκυστική την ιδέα του ξηλώματος της ΕΕ, την ιδέα της διάλυσης, αν και παραμένουν προσηλωμένοι στην ενιαία αγορά.

Οι υποστηρικτές του Brexit, επισημαίνουν ότι οι Βρετανοί με το «όχι» στην Ευρώπη θα κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, αλλά θα μπορούν να έχουν και πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αλλά αυτή είναι μία ψεύτικη υπόσχεση, γράφει ο Βαρουφάκης.

Αυτή η Ευρώπη, συμπληρώνει ο πρώην υπουργός, χρειάζεται κοινό νομοθετικό πλαίσιο, παρόμοιους βιομηχανικούς, εργατικούς και νόμους προστασίας του περιβάλλοντος. Αλλά επίσης, αυτό απαιτεί κοινό Κοινοβούλιο που θα συντάσσει τους νόμους που θα εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ενιαία αγορά και ένα όργανο που θα τους επιβάλλει.

Η λύση για να αποτραπούν τα διχαστικά σενάρια, είναι σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, η ενίσχυση της Δημοκρατίας και με τους Ευρωπαίους να κερδίζουν και πάλι τον έλεγχο της ζωής τους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης καταλήγει τονίζοντας ότι όσοι θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν μία καλύτερη Ευρώπη θα συγκεντρωθούν στο Βερολίνο για την ίδρυση του νέου κόμματος DiEM25. Άνθρωποι που όπως λέει προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες, κομματικές επιρροές, ιδεολογίες, χρώμα δέρματος, πίστης και αντιλήψεων για μία σωστή κοινωνία.

Η ιδέα που μας κινεί είναι η ανάγκη για εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την γνώση ότι οτιδήποτε άλλο θα οδηγήσει στην αποδέσμευση με τεράστιο κόστος για όλους μας.

Άμεσος στόχος μας είναι η διαφάνεια στην λήψη των αποφάσεων, γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης και τη ζωντανή αναμετάδοση των συσκέψεων στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων όπως το όπως το Ecofin και το Eurogroup και πολιτικές που στοχεύουν άμεσα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, τις τράπεζες, τις ανισότητες στις επενδύσεις, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της μετανάστευσης.

Είναι αυτό ουτοπία; διερωτάται ο Βαρουφάκης και απαντάει χωρίς περιστολές «φυσικά και είναι». Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς δημοκρατία. «Το κίνημά μας, μοιάζει ουτοπικό ακόμη και σε εμάς. Όμως απέναντί μας έχουμε την εναλλακτική της ευρωπαϊκής αποσύνθεσης. Ο David Cameron καταλήγει ο Βαρουφάκης, γιορτάζει τη δυνατότητα αποκλεισμού κάποιων ανατολικοευρωπαίων από τα κοινωνικά επιδόματα, η ξενοφοβία ενισχύεται και νέοι και ψηλότεροι φράχτες χτίζονται γεννώντας ανασφάλεια στο όνομα της ασφάλειας.

Guardianάρθρο Βαρουφάκη στον Guardianκόμμα ΒαρουφάκηDiEM25Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα