Η πανδημία απειλεί και πάλι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Ο βραχνάς της εσωστρέφειας παραμένει, ο ανασχηματισμός των τομεαρχών «αγνοείται»

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Αντεπίθεση στο πεδίο της οικονομίας επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο. Πέρα από τη γενική διαχείριση της κρίσης και το θέμα της απόφασης για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε

κριτική για τις περικοπές στα αναδρομικά των συνταξιούχων, την έκθεση Πισσαρίδη στη βάση της οποίας θα γίνουν οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, την πρώτη κατοικία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία και για τις τράπεζες.

Πάντως η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία έδωσε τροφή και στα εσωκομματικά προβλήματα, καθώς προωθήθηκε στους βουλευτές για υπογραφές τη Δευτέρα μέσα σε οριακά χρονικά περιθώρια, με αποτέλεσμα να λείπουν οι υπογραφές Τσακαλώτου, Σκουρλέτη, Δραγασάκη, Βούτση, αφήνοντας να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Πλην Τσακαλώτου, που δεν υπέγραψε τελικά, το ζήτημα έπειτα από παράπονα φαίνεται να διορθώθηκε.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, την ευθύνη της συλλογής των υπογραφών είχε ο Γιώργος Τσίπρας, ως εκ τούτου στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη «φαστ τρακ» διακίνηση της τροπολογίας στους βουλευτές (όπως αναφέρουν, «έκλεισε» μέσα σε δύο ώρες το μεσημέρι της Δευτέρας), διερωτώνται δηλαδή αν είναι άλλη μια ένδειξη πόλωσης του εσωκομματικού κλίματος εκ μέρους των «προεδρικών» που συσπειρώνονται γύρω από τον Νίκο Παππά.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα εμφανίζονται τελματωμένα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το συνέδριο που θεωρείται ότι θα μπορούσε να δώσει μια πολιτική, προγραμματική ώθηση και έναν αέρα ανανέωσης, τίθεται πάλι εν κινδύνω, καθώς φαίνεται να αναζωπυρώνεται η πανδημία της Covid-19. Οι αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής έχουν αφεθεί για τα τέλη Αυγούστου, αλλά εκτιμάται ότι τα πράγματα θα πάνε πιο πέρα, καθώς οι ενδείξεις σε επίπεδο κρουσμάτων προξενούν την ανησυχία ότι μπαίνουμε σε δεύτερο κύμα πανδημίας. Επομένως, πλέον μπαίνει στην εξίσωση ο παράγοντας της αβεβαιότητας.

«Ψηφιακό συνέδριο; Αποκλείεται»
Σε κάθε περίπτωση κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ από το τόξο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αποκλείουν τη διεξαγωγή ψηφιακού συνεδρίου, θεωρώντας ότι θα διχάσει το κόμμα, καθώς αντίκειται στο καταστατικό. Η σκέψη αυτή, όμως, φαίνεται να πηγαινοέρχεται στους κόλπους των «προεδρικών», που φαίνεται να θέλουν συνέδριο πάση θυσία προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο εσωτερικός συσχετισμός δυνάμεων και να προχωρήσει η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός. Το θέμα του ψηφιακού συνεδρίου είχε κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές Ιουνίου, δημόσια (στη συνέντευξη στην Όλγα Τρέμη), μένει να φανεί αν θα επιμείνει στη στάση αυτή.
Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το μομέντουμ του συνεδρίου δείχνει να έχει χαθεί και ότι έπρεπε να έχει γίνει στα τέλη του 2019, όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί. Τώρα, όσο πάει από αναβολή σε αναβολή τα εσωκομματικά προβλήματα και η εσωστρέφεια θα ανακυκλώνονται.

Στις καλένδες ο «ανασχηματισμός»
Ένα άλλο μομέντουμ που θεωρείται ότι έχει χαθεί είναι αυτό του ανασχηματισμού των τομεαρχών, στο πλαίσιο του οποίου θα ανακατανέμονταν οι χρεώσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για μια εύσχημη απομάκρυνση του Νίκου Παππά. Πλέον, μπαίνοντας σε ρυθμούς Αυγούστου θεωρείται δύσκολος ένας ανασχηματισμός, οπότε μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί στο διάστημα από τέλη Αυγούστου κι έπειτα, όταν το κόμμα θα αρχίσει να ξαναμαζεύεται. Ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζεται, μετά τις αποκαλύψεις με τις καταγγελίες Καλογρίτσα άλλαξε την αρχική του στάση και από το αρχικό κλίμα αποστάσεων από τον στενό του συνεργάτη πέρασε στην τακτική συσπείρωσης, ανεβάζοντας το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στόχος βρόμικων επιθέσεων και τα στελέχη του δεν θα μείνουν ανυπεράσπιστα.

Ωστόσο, στη βάση του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ερωτήματα και δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς και οι πρακτικές που αποκαλύφθηκαν δείχνουν τελικά να έχουν κάλυψη από την ηγεσία ή έστω ανοχή, ενώ έχουν προκαλέσει ζημιά στο κόμμα.
Την ίδια στιγμή στη συνείδηση μεγάλου τμήματος της βάσης δεν αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις το ίδιο. Θεωρείται δηλαδή ότι η περίπτωση της Όλγας Γεροβασίλη είναι πολύ διαφορετική και δεν τσουβαλιάζεται με αυτή του Παππά, η οποία θεωρείται μη υπερασπίσιμη, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο εξυπηρετεί και μάλλον επιχειρείται να καλλιεργηθεί από το πάλαι ποτέ Νο 2 του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τμήμα των «προεδρικών» είναι έντονο δηλαδή το κλίμα ότι από κέντρα της Ν.Δ. και του παρακράτους «χτυπάνε» τη Δούρου, τον Παππά, τη Γεροβασίλη κ.ά., για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα υποβαθμίζεται το περιεχόμενο των αποκαλύψεων, που τουλάχιστον στην περίπτωση Παππά προκάλεσε σοκ και αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑοικονομίαανασχηματισμόςΠαππάςIssue: 2136Issue date: 30-7-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα