Η κυβέρνηση υπόσχεται φοροελαφρύνσεις ενώ η ακρίβεια συρρικνώνει το εισόδημα και η μεσαία τάξη ασφυκτιά οικονομικά

Η κυβέρνηση προβάλλει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως βασικό μέσο για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, που θα επιτρέψει φοροελαφρύνσεις από το 2026. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας και της υψηλής φορολογίας, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο τα μέτρα που προωθούνται επαρκούν ώστε να ανακουφίσουν ουσιαστικά τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους.

Μέσω της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης, οι διαπραγματεύσεις με τους

Θεσμούς επικεντρώνονται σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η πορεία της οικονομίας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η βιωσιμότητα των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αν και η κυβέρνηση προβάλλει ως επιτυχία την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, δεν έχει δοθεί επαρκής απάντηση στο πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την άμεση φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται ήδη οι πολίτες.

Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών το 2024 έφτασε τα 6,6 δισ. ευρώ, ενώ σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως οι νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, τα ταξί και τα συνεργεία, η χρήση POS αυξήθηκε έως και 600% σε σχέση με το 2023. Παρά τα θετικά αυτά δεδομένα, η κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει το γεγονός ότι η ακρίβεια στα βασικά αγαθά και οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και τις υπηρεσίες εξανεμίζουν τα όποια εισοδήματα καταγράφονται ως «τυπικά υψηλότερα» στα φορολογικά στοιχεία. Ουσιαστικά, η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή δεν φαίνεται να επιστρέφει στους πολίτες με άμεσα μέτρα ανακούφισης.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι τα επιπλέον φορολογικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2025, δημιουργώντας βάση για φορολογικές ελαφρύνσεις. Ωστόσο, η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει ότι οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιες εξαγγελίες, καθώς οι μειώσεις φόρων συχνά εξανεμίζονται από την αύξηση άλλων επιβαρύνσεων, όπως η διατήρηση των υψηλών έμμεσων φόρων.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, θα παρουσιάσει σήμερα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων ΦΠΑ και των ηλεκτρονικών πληρωμών ανά κλάδο. Αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ώστε να ενισχυθεί η κυβερνητική θέση. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: είναι αρκετά αυτά τα μέτρα για να διορθώσουν τις χρόνιες ανισότητες του φορολογικού συστήματος, ή απλώς διαιωνίζουν ένα σύστημα που εξακολουθεί να επιβαρύνει υπέρμετρα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα;

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επικεντρώνονται στη μεσαία τάξη, με σενάρια που περιλαμβάνουν μειώσεις στους συντελεστές για εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ σε πρώτη φάση και αν συνθήκες το επιτρέψουν να ανέβει το ποσό αυτό στις 40.000 ευρώ και μια μεσοσταθμική μείωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης. Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ένα μέτρο που πράγματι θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση, αν εφαρμοστεί ουσιαστικά. Ωστόσο, τέτοιες παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2025, κάτι που αφήνει τους πολίτες να αντιμετωπίζουν μόνοι τους το αυξημένο κόστος ζωής για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.

Παρότι η κυβέρνηση ποντάρει στην πάταξη της φοροδιαφυγής ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, η γενικότερη εικόνα δείχνει ότι η υπερφορολόγηση και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Στις 9 Απριλίου ξεκινά το «καλάθι του Πάσχα» – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Υποβλήθηκαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο – Οι 3 στους 4 δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο

Έως 240 δόσεις για μεγάλα χρέη στους ΟΤΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η κυβέρνηση υπόσχεται φοροελαφρύνσεις ενώ η ακρίβεια συρρικνώνει το εισόδημα και η μεσαία τάξη ασφυκτιά οικονομικά,