Η κρυμμένη Μπριζίτ Μπαρντό
Έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο του σεξ, ωστόσο η Μπριζίτ Μπαρντό ανήκει στις περιπτώσεις που η εικόνα αλλοιώνει την ποιότητα, καθώς, πέρα από τ’ άλλα, υπήρξε καλή ηθοποιός. Δεν είναι μόνον το πασίγνωστο «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», του 1956, με σκηνοθέτη τον σύζυγό της Ροζέ Βαντίμ. Υπάρχουν δύο έργα τα οποία αναδεικνύουν την ποιότητά της.
Είναι ελάχιστα μεταγενέστερα της ταινίας του Βαντίμ και παρά το γεγονός ότι δεν αποφεύγουν τον πειρασμό να αναδείξουν τη «γατίσια» ομορφιά της Μπε Μπε, καταφέρνουν συγχρόνως
Η αφίσα της ταινίας «Υβέτ, το κορίτσι της ακολασίας» όπως αποδόθηκε στα ελληνικά το «En cas de malheur»!
Ήταν ένας από τους ρόλους, που ώθησαν τη Σιμόν ντε Μποβουάρ να θεωρήσει την Μπαρντό επαναστάτρια και εκπρόσωπο των θηλυκών υπάρξεων, οι οποίες χρησιμοποιούν το σεξ ως όπλο για την κοινωνική τους απελευθέρωση. Μπορεί ο Βαντίμ να την ανέδειξε ως «γατούλα», αλλά και στη γνωστότερη – και μάλλον καλύτερη – ταινία του, το «Και ο Θεός…», η Μπαρντό δεν παύει να είναι μια επαρχιωτοπούλα, με κλειδί για τη δραπέτευση από το περιβάλλον της τη σεξουαλική εκρηκτικότητα. Τρελά ερωτευμένος μαζί της, ο Βαντίμ την παντρεύτηκε το 1952, για να χωρίσουν το 1957. Ουσιαστικά, η Μπε Μπε διέπλασε τον μύθο, ακόμη και εκτός κινηματογράφου, όταν στα 1967 έγινε γνωστή η παράνομη σχέση της με τον μουσικό Σερζ Γκενσμπούρ, ενώ βρισκόταν στον γάμο της με τον Ζακς. Προκάλεσε κυριολεκτικά και μεταφορικά μεγάλο θόρυβο (έχουν καταγγελθεί από τους γείτονες για ιδιαιτέρως θορυβώδεις ερωτικές συνευρέσεις) και οδήγησε τον Γκενσμπούρ στη σύνθεση του προκλητικού – με απαγορεύσεις στίχων, αλλά και ερωτικών στεναγμών της Μπε Μπε- τραγουδιού, «Σ’ αγαπώ…εγώ όχι πια».
Η Μπριζίτ Μπαρντό και ο Σαρλ Βανέλ στην ταινία «Η αλήθεια»
Η αλήθεια«Η αλήθεια» δεν είναι μόνον τίτλος της καλύτερης ταινίας της, σε σκηνοθεσία Ζορζ Ανρί Κλουζό, αλλά και κάποιες κρυμμένες γωνιές για τον βίο της, που καλύφθηκαν από την ομίχλη της σεξουαλικής της γοητείας. Η επιδραστικότητά της υπήρξε τέτοια, που ακόμη και πασίγνωστες παρουσίες του τραγουδιού και του σινεμά έβαφαν τα μαλλιά τους ξανθά για να τη μιμηθούν. Λέγεται πως ακόμη και ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ , όπως και ο Τζον Λένον, ζήτησαν για τον λόγο αυτόν από τις γυναίκες τους να γίνουν ξανθές. Ανέδειξε το Σεν Τροπέ σε θέρετρο- σύμβολο για ολόκληρο τον κόσμο. Ένα πανέμορφο χωριουδάκι, στα νότια της Γαλλίας, λίγο μετά τις Κάννες, που ξαφνικά έφτασε να ανταγωνίζεται σε επισκεψιμότητα πλουσίων το γειτονικό Μονακό. Τέλος, η αγάπη της για τις γάτες αποτέλεσε κίνητρο για την εξάπλωση της ζωοφιλίας, μετατρέποντας την αγάπη για τη «γατούλα» σε ουσιαστική μέριμνα για τα οικόσιτα τετράποδα.
Όσο για την ταινία «Η αλήθεια» του Κλουζό (1960) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προάγγελος της διεκδίκησης του δικαίου από τις κακοποιημένες γυναίκες, αφού η Μπαρντό, ως πρωταγωνίστρια, ταλαιπωρημένη από τον εραστή της αποδεικνύει σε τούτο το δικαστικό δράμα πώς ο φόνος που διαπράττει κρύβει πολλά ελαφρυντικά. Μοιάζει η ίδια η πρωταγωνίστρια να θέτει μια ολόκληρη κοινωνία στο εδώλιο, με βάση τις κοινωνικές αντιλήψεις της εποχής. Στο τέλος, αυτοκτονώντας, με τον τρόπο της βγάζει τους δικαστές από τη δύσκολη θέση της απόφασης. Όπως, εκείνα τα χρόνια, άφησε να εννοηθεί η Μπριζίτ, με το φιλμ αυτό (στο οποίο απέδειξε το υποκριτικό της ταλέντο) έδωσε μια απάντηση σε όσους συσχετίζουν τη σεξουαλικότητα με κάτι φτηνό και ευτελές, την ώρα που όλοι θέλουν να την απολαμβάνουν.
Θα έλεγε κανείς, πως ανάλογα έδρασε με το πρόωρο τέλος της καριέρας της, καθώς αποσυρόμενη από τα πλατό, μόλις στα τριανταεπτά της χρόνια, έδωσε την ευκαιρία της διαχρονικής επιβίωσης του θρύλου της, τη διατήρηση της ομορφιάς της στη μνήμη των θεατών, αλλά και την αποφυγή αρνητικών σχολίων για την υποστήριξη στην πολιτική Λεπέν.
Διαβάστε επίσης:
«Πέρυσι ακόμα»: Η Μερόπη Κοσσυβάκη υπογράφει μια νέα ελληνική εκδοχή του «Last Christmas»
Last Days: Στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου το έργο για τον Κερτ Κομπέιν
Παγκόσμια θλίψη για την «Μπεμπέ»: Ποια ήταν η τελευταία της επιθυμία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε τροχιά σύγκρουσης οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους - Σκέψεις για κλείσιμο και των παράδρομων
- Σαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου: Η Σφαγή του Πληγωμένου Γονάτου – Η πιο αιματηρή μαζική ένοπλη δολοφονία στις ΗΠΑ
- Βρέθηκε η 15χρονη Ελευθερία που είχε εξαφανιστεί στις 6 Οκτωβρίου
- Συγκλονίζει η μητέρα της ορειβάτισσας που πέθανε στα Βαρδούσια: «Της είπα Θεοδώρα μου μην πας»
- «Της έλεγα “Θεοδώρα μου, μην πας σε αυτά…»-Συγκλονίζει η μητέρα της 31χρονης που σκοτώθηκε στα Βαρδούσια
- Ελένη Καστάνη: Αποκαλύπτει τι έκανε για να χάσει πολλά κιλά
- The Voice – Τελικός: Αυτοί πήραν την μεγάλη πρόκριση – Η κατάταξη ανά coach
- Οι τυχεροί αριθμοί για τα 7 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
- Γκύζη: Κατάκοιτη και με σοβαρά προβλήματα υγείας η 66χρονη που την μαχαίρωσε ο σύζυγός της
- Εγκλωβισμένο ζευγάρι ηλικιωμένων σε φλεγόμενο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη - Βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Μεξικό: Τουλάχιστον 13 νεκροί σε εκτροχιασμό επιβατικού συρμού, 36 στο νοσοκομείο (Video)
- ΗΠΑ: Σύγκρουση ελικοπτέρων στο Νιού Τζέρσεϊ – Ένας νεκρός (Video)
- Αγροτικά μπλόκα: Η πλειοψηφία μένει στους δρόμους, μικρό το ρήγμα στις κινητοποιήσεις – Προς κλιμάκωση μετά την πρωτοχρονιά
- Για συμφωνία Τζόουνς και Ολυμπιακού κάνουν λόγο οι Σέρβοι – Εκκρεμεί η λύση με την Παρτιζάν
- Συγκλονίζει η μητέρα της 31χρονης ορειβάτισσας που πέθανε στα Βαρδούσια: «Της είπα Θεοδώρα μου μην πας» (Video)
- Κόσοβο: Ξεκάθαρο προβάδισμα Κούρτι – Δεν βγάζει αυτοδυναμία
- Με μπλόκα το αντίο του 2025, η παγίδα των γκάλοπ, τα «καρφιά» Βενιζέλου, η αμφιλεγόμενη ιδέα του Νικήτα, ελληνοτουρκικά σε τρικυμία, και η «απουσία» Τσίπρα
- Βασιλόπιτα φουντούκι – πορτοκάλι με γλάσο royalicing
- Η κρυμμένη Μπριζίτ Μπαρντό
- «Το Τεστ» του Τζόρντι Βαγιέχο Ντουάρι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Η κρυμμένη Μπριζίτ Μπαρντό
- «Το Τεστ» του Τζόρντι Βαγιέχο Ντουάρι
- Τραμπ – Ζελένσκι: «Πολύ κοντά» σε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία – Το «τελευταίο 10%», τα ανοιχτά ζητήματα και η αντίδραση της ΕΕ (Video)
- Αγροτικά μπλόκα: Η πλειοψηφία μένει στους δρόμους, μικρό το ρήγμα στις κινητοποιήσεις – Προς κλιμάκωση μετά την πρωτοχρονιά
- Επιστροφή ενοικίου: Τελευταία προθεσμία για διορθώσεις, λάθη, πλαφόν και πληρωμές Ιανουαρίου
- ΠΑΣΟΚ: Με συνταγή διπόλου οι μετωπικές με την ΝΔ για τα αγροτικά μπλόκα και τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Στις γειτονιές της Αττικής ο Ανδρουλάκης
- Απολογείται ο Άρης Μουγκοπέτρος για τις καταγγελίες της συζύγου του για ενδοοικογενειακή βία
- Βασιλόπιτα φουντούκι – πορτοκάλι με γλάσο royalicing
- Με μπλόκα το αντίο του 2025, η παγίδα των γκάλοπ, τα «καρφιά» Βενιζέλου, η αμφιλεγόμενη ιδέα του Νικήτα, ελληνοτουρκικά σε τρικυμία, και η «απουσία» Τσίπρα
- Μεξικό: Τουλάχιστον 13 νεκροί σε εκτροχιασμό επιβατικού συρμού, 36 στο νοσοκομείο (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καφεκοπτεία Λουμίδη: Το στοίχημα του 2025 φέρνει επιστροφή στα κέρδη
- Ο λόγος που η Τζέιμι Λι Κέρτις δεν έπαιξε στον «Εξορκιστή»
- Παναθηναϊκός: Περνάει ιατρικά σήμερα ο Κοντούρης και υπογράφει ως το 2030
- Τουλάχιστον 13 οι νεκροί και σχεδόν 100 οι τραυματίες από τον εκτροχιασμό τρένου στο Μεξικό
- Τι όπλισε το χέρι του άνδρα που πήγε να σκότωσει τη σύζυγό του – Το οικογενειακό δράμα πίσω από τις κλειστές πόρτες
- Το Βήμα σήμερα: Year in Review – Όσα έγιναν στην πολιτική το 2025
- Οι αρμοί της εξουσίας δουλεύουν για την κυβέρνηση
- Τραμπ: Αγκάθι ακόμη το εδαφικό, κοντά σε λύση Ρωσία και Ουκρανία για το Ντονμπάς
- Πένθιμα Γεγονότα - Ανακοινώσεις για σήμερα Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2025



