Η κρατική γραφειοκρατία επεκτείνει τον χρόνο για έκπτωση φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες τελειώνει ο χρόνος της φορολογικής έκπτωσης στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ήδη στα συμβολαιογραφικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώρητο από φορολογούμενους οι οποίοι θέλουν να προλάβουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στους φόρους και τα τέλη, που ξεπερνούν ακόμα και το 100%, σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας όπου οι αντικειμενικές τιμές αυξάνονται έως 250% από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι για τη μεταβίβαση ενός νεόδμητου ακίνητου 100 τετραγωνικών με σημερινή αντικειμενική τιμή 1.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, η οποία αυξάνεται

σε 1.700 ευρώ από 1.1.2022, το κόστος μεταβίβασης (φόρος 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) από τα 3.750 ευρώ που είναι, αν γίνει μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, εκτινάσσεται στα 5.100 από 1.1.2022.

Φωτιά όμως έχει πάρει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την υποβολή σε καθημερινή βάση πάνω από 1.000 δηλώσεων φόρου, γι’ αυτό και, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εξαιτίας του «χαρτοβασιλείου» και των αργών διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην έκδοση των παραστατικών, πολλοί φορολογούμενοι ενδέχεται να χάσουν την προθεσμία.

Για τον λόγο αυτόν η αγορά πιέζει για τρίμηνη παράταση στον χρόνο ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι λόγω των προβλημάτων στις μεταβιβάσεις για γονικές παροχές και δωρεές, αφού, παρά τις προσπάθειες, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί και απαιτείται πολύμηνη μαρτυρική κυριολεκτικά ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, ακόμη και για το πιο απλό συμβόλαιο.

Όπως και να έχει, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον τελικό λογαριασμό και περιπέτειες με την εφορία.

Πέραν της φορολογίας, όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα θα πρέπει ακόμα να λάβουν υπόψη τους τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, να φροντίσουν να καλύψουν το «πόθεν έσχες» και να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις για τα αφορολόγητα όρια στην απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, όσοι δεν κλείσουν τις υποθέσεις τους έως το τέλος του μήνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερές αυξήσεις στη φορολογία ακόμα και για αγορά πρώτης κατοικίας, λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά αγορά διαμερίσματος – πρώτη κατοικία – 160 τ.μ. στην περιοχή του Μοσχάτου με σημερινή τιμή ζώνης 1.800 ευρώ το τ.μ. ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται στα 2.640 ευρώ. Με την αντικειμενική τιμή ανά τ.μ. να αυξάνεται στα 2.700 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης εκτινάσσεται στα 6.960 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση 4.320 ευρώ ή αύξηση του φόρου κατά 163%.

Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές τιμές να εκτιναχθούν στα ύψη. Για παράδειγμα, στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ (αύξηση 2.100 ευρώ ή 54%).

Έρχονται μειώσεις στον ΦΠΑ

Ανοίγει τον δρόμο για εφαρμογή ακόμα και μηδενικού φόρου σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών η ομόφωνη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για την αναμόρφωση του καθεστώτος ΦΠΑ.

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη, τα κράτη – μέλη θα εξακολουθήσουν να μπορούν να εφαρμόζουν συντελεστή ΦΠΑ άνω του 15%. Παράλληλα, θα έχουν επίσης το δικαίωμα να επιβάλουν δύο μειωμένους συντελεστές, 5% ή μικρότερο σε έως και 24 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Προβλέπεται επίσης πως για επτά κατηγορίες που καλύπτουν βασικά είδη (όπως τρόφιμα και φάρμακα) θα μπορεί να εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα μπορούν να εφαρμοστούν σε ψηφιακές υπηρεσίες, όπως είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο ή η ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου, σε προϊόντα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και σε προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση (όπως ποδήλατα, φωτοβολταϊκά συστήματα κ.ά.).

Μικρά οικονομικα

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν μέσα στον Δεκέμβριο οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών που παραμένουν απλήρωτοι για τρεις και πλέον μήνες λόγω στάσης πληρωμών προγράμματος ΕΣΠΑ. Μάλιστα πάνω από 20.000 εργαζόμενοι από τον παιδαγωγικό – και όχι μόνο – κλάδο πληρώνονται τους τελευταίους μήνες έναντι των οφειλόμενων ποσών!

Εκατοντάδες καταγγελίες από οφειλέτες δέχεται η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ για δεσμεύσεις ποσών ακόμα και κάτω από το ακατάσχετο όριο (1.250 ευρώ), ειδικά σε κοινούς λογαριασμούς, όπου ο ένας από τους συνδικαιούχους είναι ο οφειλέτης.

Αύξηση 13,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σημείωσε το ΑΕΠ της Ελλάδας. Συγκριτικά, το ΑΕΠ της Πορτογαλίας σημείωσε αύξηση 4,2%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για Ιταλία, Ευρωζώνη, Γαλλία και Ισπανία είναι 3,9%, 3,9%, 3,3% και 2,7%. Διαμορφώθηκε στο διάστημα αυτό στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση, την τελευταία δεκαετία.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 6,7% για το 2021 και στο 4,8% για το 2022 αναμένει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δημοσιεύοντας την αναθεωρημένη ανάλυση του Δεκεμβρίου, με ταυτόχρονη εκτόξευση του πληθωρισμού στο 3,1% του χρόνου.

Διαβάστε επίσης

ΟΑΕΔ-ΟΠΕΚΑ: Πότε θα γίνει η «γιορτινή» πληρωμή των επιδομάτων

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση: Στις αρχές Ιανουαρίου η καταβολή της στην Αττική

ΟΑΕΔ: Επεκτείνεται σε περισσότερους κλάδους το εποχικό επίδομα ανεργίας – Ποιους αφορά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η κρατική γραφειοκρατία επεκτείνει τον χρόνο για έκπτωση φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων,