Η κουλτούρα του βιασμού, το victim blaming και τα «πλυντήρια»

Η Γεωργία Μπίκα ήταν η αφορμή να «ξεχυθεί» πάλι ο γνωστός συρφετός σε κανάλια και social media.

Κι αυτός δεν είναι άλλος από τις ορδές μισογύνηδων και σεξιστών, που επιδίδονται κάθε φορά στο αγαπημένο τους χόμπι, να κατηγορούν σχεδόν ασμένως το εκάστοτε θύμα. Η κουλτούρα του βιασμού «ζει και βασιλεύει», αναπαυτικά καθισμένη στον θρόνο της πατριαρχίας. «Τι δουλειά είχε στο ξενοδοχείο», «τι δουλειά είχε στο πάρτι», «τι δουλειά είχε στον Τριανταφυλλόπουλο». Κόντρα σε όλους αυτούς, μια γυναίκα 24 ετών βγήκε με το όνομα της και κατήγγειλε δημόσια τον βιασμό της. Οι απανταχού κήνσορες δεν θα μάθουν ποτέ πόσο θάρρος χρειάζεται αυτό.

Οι επιζώσες σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών έρχονται, διαχρονικά, πάντα αντιμέτωπες με το «στίγμα» αλλά και με τη στοχοποίηση από τους δήθεν ουδέτερους παρατηρητές. Το να μην παίρνεις θέση ανάμεσα στον κακοποιητή και τον κακοποιημένο, συνιστά εξ ορισμού θέση. Θέση υπέρ του κακοποιητή. Οι ίσες αποστάσεις μόνο σκοπό έχουν να «ξεπλύνουν» τους θύτες κι αυτοί που τις κρατούν είναι εκείνοι που πάντα θα κοιτάζουν με καχυποψία τα θύματα. Εκείνοι που πάντα θα μετρούν το ύψος της φούστας.

Η ελληνική, βαθιά συντηρητική, κοινωνία, συνεπής και υποταγμένη στα πατριαρχικά χαρακτηριστικά της, συνηθίζει από κεκτημένη ταχύτητα να γυρίζει την πλάτη σε όποιον υψώνει ανάστημα απέναντι στην τοξική αρρενωπότητα.

Από την άλλη, δεν παραλείπει να σοκάρεται κάθε φορά, όταν βλέπει να καταρρέει το βαθιά ριζωμένο στερεότυπο που θέλει τον κακοποιητή να είναι αποσυνάγωγος και περιθωριακός. Και ψάχνει πάντα πρόθυμα να του βρει άλλοθι και ελαφρυντικά.

Επιλέγει να (κάνει ότι) αγνοεί πως ο κακοποιητές μπορεί να είναι δημοφιλείς, με κοινωνική ζωή και οικονομική επιφάνεια, από αυτούς για τους οποίους οι γείτονες θα πέφτουν πάντα από τα σύννεφα.

Δεν το γράφουν στο κούτελο, δεν έχουν ταμπέλα νέον να αναβοσβήνει πάνω από τα άρρωστα κεφάλια τους.

Και στην πρόσφατη υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου, και στην υπόθεση της Γεωργίας δεν έλειψαν οι τιμητές που άλλοτε δήθεν αθώα, άλλοτε ξεδιάντροπα και χυδαία αναρωτήθηκαν για τις ευθύνες των γυναικών, που κατήγγειλαν την κακοποίησή τους.

Συμβαίνει και σε κάθε γυναικοκτονία. Αλλά δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Συνέβη και στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Συνέβη και στην εν ψυχρώ εκτέλεση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Τι γύρευε στο κοσμηματοπωλείο», «τι γύρευε στα Εξάρχεια».

Συνέβαινε και θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο οι μουδιασμένοι νοικοκυραίοι θα τάσσονται με το μέρος του ισχυρού, θεωρώντας ότι μια δολοφονία 15χρονου ή ένα λιντσάρισμα εν μέση οδώ δεν τους αφορά, όσο θα παραμένουν εγκλωβισμένοι και «ασφαλώς» προστατευμένοι στον μικρόκοσμό τους. Όσο θα προσθέτουν πάντα ένα «αλλά…» κι ένα «γιατί τώρα;» σε συζητήσεις για βιασμούς, ρατσιστικά εγκλήματα και κακοποιήσεις. Όσο θα ταυτίζονται με αυτόν που ασκεί τη βία και ποτέ με αυτόν που την υφίσταται. Αυτός «κάτι θα έκανε», θα προκάλεσε και θα την αξίζει. Και στην τελική «ας έφευγε» ή «ας μίλουσε νωρίτερα».

Ευτυχώς ωστόσο, το τελευταίο διάστημα κάτι δείχνει να αλλάζει.

Ίσως η δημοσιότητα που πήρε η αποτρόπαια δολοφονία και ο ομαδικός βιασμός της Ελένης Τοπαλούδη βοήθησε, ίσως και το γεγονός ότι λόγω επικαιρότητας ακούστηκαν και σε mainstream μέσα «άγνωστες» λέξεις όπως «έμφυλη βία» και «γυναικοκτονία» να κατάφερε να «ξυπνήσει» κάπως από τον λήθαργο της άρνησης, ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζαν τουλάχιστον ως γραφικό το φεμινιστικό κίνημα.

Έχει ωστόσο πολλή δουλειά να γίνει ακόμη.

Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στους δρόμους για να φωνάξουν τη στήριξή τους στη Γεωργία και να διαδηλώσουν κατά της έμφυλης βίας.

Ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη μεγάλη, συγκινητική αυτή πορεία συνοψίζει με ανατριχιαστική ακρίβεια την πραγματικότητα:

«Ποτέ κανείς δεν ρώτησε κανέναν βιαστή, πού ήτανε, τι φόραγε κι αν έπινε πολύ…».

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Καταγγελία 30χρονης «καίει» τον μετρ- «Συνέβη το ίδιο και σε εμένα»

Κάτω Πατήσια: Νέα καταγγελία για τον ιερέα – «Με ρώτησε ποια είναι η αγαπημένη μου στάση κι αν με ικανοποιεί ο άνδρας μου» (video)

Χάπι βιασμού: Οι πρωτοποριακές συσκευές το ανιχνεύουν στο ποτό (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα