«Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν και τα μαγειρευτά της Κάκιας»: Ένα λεύκωμα για τα 60 χρόνια ζωής των καλλιτεχνών στην Επίδαυρο (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

 

Μία έκδοση των εκπαιδευτηρίων “Ελληνογερμανική Αγωγή” σε επιμέλεια του Φώτη Απέργη και εξώφυλλο του Αλέκου Φασιανού. προλογίζει η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για ένα λεύκωμα 200 σελίδων αφιερωμένο σε 60 χρόνια ζωής των καλλιτεχνών στην Επίδαυρο. Με τίτλο «Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν και τα μαγειρευτά της Κάκιας» καταγράφει ιστορίες που έμειναν αξέχαστες στην αυλή του περίφημου «Λεωνίδα».

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι σπουδαίοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι (Γιώργος Αρμένης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Αντιγόνη

Γλυκοφρύδη, Στεφανία Γουλιώτη, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Κιμούλης, Λένα Κιτσοπούλου, Λυδία Κονιόρδου, Στάθης Λιβαθινός, Δημήτρης Λιγνάδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Αμαλία Μουτούση, Γιάννης Μπέζος, Μανουέλλα Παυλίδου, Εύα Νάθενα, Μαρία Ναυπλιώτου, Λευτέρης Παυλόπουλος, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Τσιάνος, Πέτρος Φιλιππίδης, Διονύσης Φωτόπουλος, Αιμίλιος Χειλάκης) προσφέρουν απλόχερα τις ανέκδοτες προσωπικές μαρτυρίες τους, με σκοπό τη δημιουργία ενός πρωτότυπου θεατρικού λευκώματος, με στίγμα τόσο ιστορικό και κοινωνικό όσο και εκπαιδευτικό.

                                                                                              Κατίνα Παξινού (1955)

Μέσα από αποκαλυπτικές αφηγήσεις 26 καταξιωμένων ανθρώπων του θεάτρου, άγνωστες πτυχές, ιστορίες γεμάτες συγκίνηση αλλά και χιούμορ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά. Πρόκειται για στιγμές που έζησαν οι ίδιοι στη διάρκεια έξι δεκαετιών συμμετέχοντας στις παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο.

           Επίδαυρος 1956: «Αντιγόνη» με την Άννα Συνοδινού και τον Θάνο Κωτσόπουλο, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή

Η πρωτοβουλία της έκδοσης και η παραγωγή της ανήκει στην «Ελληνογερμανική Αγωγή», με κύριο σκοπό να αναδείξει την έγνοια της κοινωνίας της Επιδαύρου για τον τόπο της και την ιστορία του, αλλά και τον αγώνα του θεατρικού κόσμου απέναντι στο έργο του. Οι περισσότερες από τις ιστορίες του βιβλίου έχουν ως επίκεντρο την αυλή του «Λεωνίδα». Οικοδέσποινα της ονομαστής ταβέρνας μαζί με τους δύο γιους της, Νίκο και Γιώργο Λιακόπουλο, η Κάκια Λιακοπούλου ιστορεί τους σταθμούς ζωής αυτών των 60 χρόνων μαζί με την ευρύτερη οικογένεια των καλλιτεχνών τιμώντας τη μνήμη του Λεωνίδα Λιακόπουλου.

Ο Λεωνίδας Λιακόπουλος με τα παιδιά του, Νίκο και Γιώργο

 

Δεκάδες ιστορικές φωτογραφίες με αυτόγραφα και αφιερώσεις των πρωταγωνιστών στους τοίχους του εστιατορίου ψηφιοποιήθηκαν αποκλειστικά για την παρούσα έκδοση με σκοπό να αναδειχθεί η διαχρονική αλληλοϋποστήριξη της πνευματικής προσπάθειας και του καθημερινού μόχθου, με σκηνικό ιστορικές καλλιτεχνικές στιγμές στο κορυφαίο αρχαίο θέατρο του κόσμου. Στιγμές που έχουν καθορίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων τις οποίες κρατούν σφιχτά στη μνήμη τους, ξεδιπλώνοντας τις αναμνήσεις τους στον δημοσιογράφο Φώτη Απέργη.

«Αυτή η πρωτότυπη μελέτη, στην οποία καταγράφεται ένα σημαντικό μέρος της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο μπροστά στα μάτια μας, για να δούμε το καθημερινό πρόσωπο εκείνων που στο θέατρο της Επιδαύρου ποιούν ήθος» επισημαίνει στον πρόλογο του λευκώματος η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

To λεύκωμα διατίθεται από την «Ελληνογερμανική Αγωγή» χωρίς χρέωση σε περιορισμένο αριθμό σε έντυπη μορφή, ενώ θα είναι επίσης διαθέσιμο διαδικτυακά και ΕΔΩ

 

αφιέρωμαέκδοσηΕπίδαυροςΕλληνογερμανική αγωγήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα