Η ιστορία του ανθρώπου που έβαλε στοίχημα να φυτέψει 5 εκατομμύρια δέντρα στην πατρίδα του (Photos/Video)

Ο Αντάμα Ντιεμέ έζησε κάποια χρόνια στην Ευρώπη κι όταν επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην περιοχή Καζαμάνσε της νότιας Σενεγάλης, το 2020, δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. Ολόκληρα χωριά που όταν ήταν παιδί τα θυμάται να χάνονται ανάμεσα σε εκατοντάδες γιγαντιαία δέντρα, είναι πλέον γυμνά. Σε κάποια δεν έχει μείνει ούτε δέντρο για δείγμα.

Έτσι ο Αντάμα Ντιεμέ έβαλε ένα στοίχημα με τον εαυτό του: να φυτέψει πέντε εκατομμύρια δέντρα στα επόμενα πέντε χρόνια! Ο 48χρονος Σενεγαλέζος λέει στο BBC ότι η αποψίλωση των δασών είναι

τεράστιο πρόβλημα για όλη την Αφρική και στην ιδιαίτερη πατρίδα του έκοψαν τα δέντρα είτε για να χρησιμοποιήσουν τους κορμούς για να χτίζουν σπίτια, είτε για να παράγουν κάρβουνο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UNUNUKOLAAL (@ununukolaal)

«Σε κάποια χωριά δεν μπορείς να βρεις ούτε δέντρο. Τα κόβουν, αλλά δεν σκέφτονται να φυτέψουν άλλα», λέει στο BBC και δηλώνει αποφασισμένος να αλλάξει την τύχη της περιοχής.

Ο Αντάμα Ντιεμέ εργάζεται σε μία ισπανική ΜΚΟ με έδρα την Καζαμάνσε και εθελοντικά απασχολείται ως εκπαιδευτής αγροτών. Χωρίς να έχει κεφάλαιο, έβαλε χέρι στις λιγοστές αποταμιεύσεις του και άρχισε το φιλόδοξο σχέδιο της αναδάσωσης.

Ο οραματιστής Σενεγαλέζος ήρθε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και κινητοποίησε ιδιαίτερα τις γυναίκες για την φύτευση σπόρων. «Αν θέλεις να έχεις τύχη άρχισε με τις γυναίκες», λέει ο Αντάμα Ντιεμέ. Εκπαιδεύει τις γυναίκες έτσι ώστε να συμμετέχουν σε μικρούς αγροτικούς συνεταιρισμούς και να έχουν ένα εισόδημα πουλώντας στις τοπικές αγορές τα προϊόντα τους.

«Στην αρχή δεν ξέραμε ούτε πώς να φυτεύουμε σπόρους», λέει μία από τις γυναίκες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, η Σάφι Γιετού, «τώρα παράγουμε πολλά φρούτα και τα πουλάμε στην αγορά κι έτσι δεν εξαρτόμαστε από κανέναν. Όλες έχουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό και κανένας δεν μας λέει τι να κάνουμε και τι όχι. Είναι καταπληκτικό!»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UNUNUKOLAAL (@ununukolaal)

Ο Αντάμα Ντιεμέ αποκαλεί το φιλόδοξο σχέδιό του «Ununukolaal», που στην τοπική διάλεκτο τζόλα σημαίνει «τα δέντρα μας».

Στις εκτάσεις που είχαν ερημώσει εξαιτίας της αποψίλωσης φυτεύονται δώδεκα είδη: από φοίνικες και αρμυρίκια, μέχρι λεμονόδεντρα, ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητας και το έδαφος.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φυτευτεί περισσότεροι από 142.000 σπόροι και ήδη κάποια δεντράκια έχουν καρποφορήσει.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UNUNUKOLAAL (@ununukolaal)

Για να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο του ο κύριος Ντιεμέ έχει την βοήθεια της συντρόφου του, της Γιολάντα Περενίγκεζ, η οποία είναι μοδίστρα και σχεδίαζε μπλουζάκια, τα οποία πουλάει στο εξωτερικό έναντι 15 δολαρίων. Πουλώντας ένα μπλουζάκι αγοράζουν 15 σπόρους. Και το ενδιαφέρον είναι ότι τα μπλουζάκια ράβονται από την ίδια, με ντόπια υφάσματα.

Στα μπλουζάκια αυτά απεικονίζεται ένα μπαομπάμπ. «Διάλεξα το μπαομπαμπ γιατί είναι το σύμβολο της αφρικανικής βλάστησης. Είναι σπουδαίο να ξέρεις ότι τα μπλουζάκια πηγαίνουν σε όλο τον κόσμο και με αυτά βοηθούμε το πρόγραμμα για την αναδάσωση», λέει στο BBC η Γιολάντα Περενίγκεζ.

«Αυτά τα δέντρα είναι η ελπίδα μας για ζωή», προσθέτει ο Κονάκρι Μπασένε, ένας από τους κοινοτάρχες της επαρχίας Καζαμάνσε, βλέποντας πως μαζί με τα δέντρα επιστρέφει και η ζωή σε μια γη που κινδύνευε να μετατραπεί σε έρημο.

Διαβάστε επίσης:

Η Kabuso, η πιο διάσημη σκυλίτσα του Ίντερνετ, είναι σοβαρά άρρωστη (Photos)

Τύχη βουνό! Ναυαγός σώθηκε μένοντας γαντζωμένος σε σημαδούρα επί δύο μέρες

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Όχι» από τη Ρωσία στο ειρηνευτικό σχέδιο Ζελένσκι

Keywords
Τυχαία Θέματα
PhotosVideo,