Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά ισραηλινών αντιαρματικών πυραύλων αξίας 287,5 εκατομμυρίων

Η Ισπανία, η οποία έχει επικρίνει έντονα την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ακύρωσε σύμβαση για την αγορά 168 θέσεων βολής και 1.680 αντιαρματικών πυραύλων από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία Rafael, ανέφερε την Τετάρτη το Agence France-Presse (AFP), επικαλούμενο ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Η συμφωνία είχε αξία 287,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την κορυφαία σε πωλήσεις ισπανική εφημερίδα El País, η οποία επικαλέστηκε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές. Ο εξοπλισμός επρόκειτο να κατασκευαστεί στην Ισπανία

κατόπιν αδείας της Rafael.

Πηγές του ισπανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στο AFP ότι η κυβέρνηση «έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ανάκλησης αδειών ισραηλινής προέλευσης» και εργάζεται για τον αναπροσανατολισμό των προγραμμάτων προμηθειών της «με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης τεχνολογικής ανεξαρτησίας και αυτονομίας».

Οι επικρίσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για την επίθεση στη Γάζα και η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους εξόργισαν την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πέρυσι.

Στα τέλη Απριλίου, η Ισπανία ακύρωσε σύμβαση για την αγορά σφαιρών από μια άλλη ισραηλινή εταιρεία, την IMI Systems, μετά από πιέσεις από τον ακροαριστερό εταίρο του συνασπισμού της κυβέρνησης με επικεφαλής τους Σοσιαλιστές, Sumar – μια κίνηση που καταδικάστηκε γρήγορα από το Ισραήλ.

Η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ, ιδρύτρια του Sumar, δήλωσε τότε ότι η Ισπανία δεν μπορούσε να εμπλακεί σε «συναλλαγές με μια γενοκτονική κυβέρνηση… που σφαγιάζει τον παλαιστινιακό λαό».

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ δήλωσε ότι σταμάτησε τις συναλλαγές όπλων με το Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Centre Delàs, ένα think tank με έδρα τη Βαρκελώνη που ειδικεύεται στην ασφάλεια και την άμυνα, η κυβέρνηση έχει χορηγήσει 46 συμβάσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε ισραηλινές εταιρείες, βάσει δεδομένων που δημοσιεύθηκαν σε μια πλατφόρμα δημόσιων διαγωνισμών, αναφέρει το AFP.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Κολωνία: Εκκένωση 20.000 κατοίκων, λόγω βομβών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Γάζα: Δώδεκα νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σχολείο στη Χαν Γιούνις – Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά

Μέγκαν Μαρκλ: Η τρυφερή φωτογραφία για τα 4α γενέθλια της Λίλιμπετ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισπανία, 2875,ispania, 2875