Η φθίνουσα πορεία του Ματέο Σαλβίνι

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Ετοιμάζεται να προσχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Αναβολή πήρε η υπόθεση του πρώην κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι στο δικαστήριο της Κατάνης της Σικελίας.

Ο δικαστής αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες όρισε ότι θα πρέπει να εξετάσει σειρά μαρτύρων πριν αποφασίσει αν ο Σαλβίνι πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για στέρηση ελευθερίας των 133 μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού «Γκρεγκορέτι», με προορισμό τη Σικελία, τον Ιούλιο του 2019.

Επιπλέον ο αρχηγός

της Λέγκας του Βορρά κατηγορείται για στέρηση ελευθερίας των 164 μεταναστών που επέβαιναν, πριν από έναν χρόνο, στο πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Open Arms».

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα πολιτικά, το σχέδιο νόμου του Ιταλού πρώην ΥΠΕΣ για κλειστά λιμάνια μένει τελικά στα χαρτιά, καθώς ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Δημοκρατικού Κόμματος και Πέντε Αστέρων προβλέπει μία πιο λάιτ εκδοχή για την αντιμετώπιση των κυμάτων προσφύγων και μεταναστών, η οποία δίνει έμφαση στην υποδοχή αλλά και στην πραγματική αναδιανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες - μέλη της Ένωσης.

Καθοδική τάση

Το πιο σοβαρό όμως για τον αρχηγό της Λέγκας είναι ότι βλέπει συνεχώς την επιρροή του να φθίνει. Ο ακροδεξιός λαϊκιστής αρχηγός και πρώην κυβερνητικός εταίρος, μετά την αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα και αφού δεν κατάφερε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, βρίσκεται σε συνεχή πτώση.

Τον Φεβρουάριο η Γερουσία ήρε την ασυλία του για υπόθεση που αφορούσε την άρνησή του να επιτρέψει τον κατάπλου σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, το οποίο μετέφερε μετανάστες που είχαν διασωθεί από δύο άλλα πλοία. Τόσο στην υπόθεση του «Γκρεγκορέτι» όσο και σε εκείνη του πλοίου της οργάνωσης «Open Arms», ο Σαλβίνι υπογράμμισε ότι θέλει να τεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του.

Όπως δήλωσε, «ευχαριστώ όλους όσοι με παραπέμπουν σε δίκη, διότι μου προσφέρουν ένα μεγάλο δώρο. Σε αυτή τη δικαστική αίθουσα, αντίθετα με άλλους, θα μπω με το κεφάλι ψηλά και την πλάτη μου ίσια».

Σε άλλη υπόθεση, η οποία έφθασε ενώπιον της Γερουσίας ενόσω ο Σαλβίνι ήταν υπουργός, το κόμμα του, η Λέγκα, καταψήφισε την άρση της ασυλίας του προστατεύοντάς τον από πιθανές διώξεις, επειδή δεν επέτρεψε την αποβίβαση σε 190 μετανάστες από άλλο πλοίο της ακτοφυλακής τον Αύγουστο του 2018. Το σκάφος «Diciotti» είχε παραμείνει στα ανοικτά πέντε ημέρες κι έπειτα στο λιμάνι άλλες πέντε, πριν επιτραπεί η αποβίβαση στους μετανάστες που μετέφερε.

Εσωτερικά «μαχαιρώματα»

Στις περιφερειακές εκλογές που διενεργήθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε ορισμένες περιφέρειες της Ιταλίας, ο συνασπισμός υπό την αντιμεταναστευτική Λέγκα του Σαλβίνι κατάφερε να κατακτήσει τρεις από αυτές, αλλά όχι, όπως ήλπιζε, την Τοσκάνη, που θα του έδινε ώθηση για μια δυναμική επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο της Ιταλίας.

Το «ψαλίδισμα» μάλιστα ήρθε από όμορο κόμμα, αυτό των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, καθώς στην περιφέρεια του Μάρκε επικράτησε ο ακροδεξιός Φραντσέσκο Ακουαρόλι.

Η Λέγκα του Βορρά κρατάει ακόμη ορισμένα προπύργια, όπως αυτό του Βένετο, αλλά ακόμα κι εκεί αντιμετωπίζει εσωκομματικά «μαχαιρώματα», καθώς η ηγετική θέση του Σαλβίνι απειλείται από τον νυν περιφερειάρχη Λούκα Τζάια.

Επιπλέον ο ηγέτης της Λέγκας έχει να αντιμετωπίσει την επιθετική πολιτική των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας (που με 16% στην πρόθεση ψήφου διεκδικούν την ηγεσία ολόκληρης της συντηρητικής παράταξης). Το απογοητευτικό αποτέλεσμα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών είναι σαφές ότι έχει ήδη αποδυναμώσει τον άλλοτε πανίσχυρο Σαλβίνι.

Στην περιφέρεια του Βένετο ο δημοφιλής Λούκα Τζάια της Λέγκας επανεξελέγη τρίτη φορά με ευρεία πλειοψηφία, καθώς οι ψηφοφόροι επικροτούν τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, πολύ καλύτερα σε σχέση με τη γειτονική Λομβαρδία. Αν και ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κατέβει στην εθνική πολιτική σκηνή, πολλοί πολιτικοί αναλυτές βλέπουν στο πρόσωπό του έναν πιθανό αντίπαλο του Σαλβίνι για την ηγεσία της Λέγκας.

Στόχος το ΕΛΚ

Με τη συνεχή πτώση της δημοτικότητάς του, ο άλλοτε ισχυρός Σαλβίνι, εκμεταλλευόμενος τις έδρες της Λέγκας του Βορρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προχωρά σε μία προσπάθεια «καλλωπισμού» της εικόνας του κόμματος.

Ο γραμματέας της Λέγκας αποφάσισε να εγκαταλείψει, τουλάχιστον προσωρινά, την ακραία ρητορική στο μεταναστευτικό – καθώς αναμένει και την έκβαση της δίκης – και, σύμφωνα με ό,τι αφήνει η Λέγκα να διαρρεύσει, ετοιμάζεται να προσχωρήσει στην ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λαμβάνοντας αποστάσεις από τη Λεπέν και τους άλλοτε συμμάχους του.

Για πολλούς αναλυτές το «λίφτινγκ» αυτό θεωρείται ότι είναι μία προσπάθεια η Λέγκα να σπάσει την απομόνωση στην οποία βρίσκεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την πολιτική της επιβίωση.

Αν θα τα καταφέρει μόνο ο καιρός μπορεί να το δείξει, καθώς στο ΕΛΚ βρίσκεται και το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου οι θέσεις δεν απέχουν και πολύ από αυτές του Σαλβίνι.

Ματέο ΣαλβίνιΙταλίαΕΛΚIssue: 2146Issue date: 8-10-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα