Η εξαντλητική αναμονή των θεατρανθρώπων (Photos)

"Π" ARTΘΕΑΤΡΟΈντυπη Έκδοση

 

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε επίσημο έγγραφο του ΥΠΠΟ επεσήμανε προ ημερών ότι «το ζωντανό θέαμα / ακρόαμα σε κλειστούς χώρους θα εκκινήσει εντός του Οκτωβρίου (πιθανότατα 13 ή 14 του μηνός, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της) εφ' όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με πληρότητα μικρότερη από την ισχύουσα σε ανοιχτούς χώρους».

Ωστόσο η ανακοίνωσή της δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια σε όσους έχουν προγραμματίσει τις παραστάσεις τους. Διότι κανείς δεν τους εξασφαλίζει τι

μέλλει γενέσθαι στην προκειμένη περίπτωση.

Κατ' επέκταση κάποιοι αποφάσισαν να τις μεταφέρουν για αργότερα (όπως η «Η γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» στο θέατρο Αθηνών που από 7 Οκτωβρίου μετατέθηκε στις 22 του μηνός) και άλλοι να ξεκινήσουν με διαδικτυακές προβολές. Ανάμεσα τους το θέατρο Πορεία που παρουσιάζει (στις 11 και 18 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ) σε live streaming και με ένα μικρό αντίτιμο τον «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση.

Αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος επιστρέφει σε ζωντανή μετάδοση από τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Η φετινή χρονιά δραματοποιημένων αναλογίων, με τον γενικό τίτλο «Πρόσωπα του Ήρωα», εστιάζει σε ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων, εξερευνώντας τα πρότυπα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η διαδρομή των «Παραβάσεων» ξεκινά την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 18.00 με τις «Χοηφόρους» του Αισχύλου σε σκηνοθετική επιμέλεια Έκτορα Λυγίζου και μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Διαβάζουν οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Σοφία Κόκκαλη, Έκτορας Λυγίζος, The boy.

Επίσης το Μέγαρο Μουσικής αναβαθμίζει την ψηφιακή του παρουσία. Ταυτόχρονα όμως, ανακοινώνει τις εκδηλώσεις του προειδοποιώντας ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να τροποποιηθούν λόγω υγειονομικών κανονισμών.

Πέρα, λοιπόν, από τις μεγάλες ορχήστρες, τα ρεσιτάλ και τους σημαντικούς ερμηνευτές θα παρουσιάσει παραστάσεις θεάτρου. Αρχίζοντας με το εξπρεσιονιστικό έργο «Η ιστορία του στρατιώτη» του Ιγκόρ Στραβίνσκι, σε κείμενο Τσαρλς Φερντινάντ Ραμούζ, που βασίζεται σε ρωσικό μύθο και αναπλάθει την ιστορία του Φάουστ ακολουθώντας τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας. Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Χριστόφορος Χριστοφής και παίζουν οι: Κατερίνα Διδιασκάλου, Γιώργος Χανιώτης, Παναγιώτης Γεωργούλας και Ελισάβετ Δελάκα. Τους συνοδεύει μουσικό σύνολο.

Ακολουθεί ένα μικρό αφιέρωμα στην Έλλη Λαμπέτη που περιλαμβάνει «Έξι μονόπρακτα» με κείμενα των Τσέχωφ, Κοκτώ, Στρίντμπεργκ και Σαίξπηρ. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης και ερμηνεύει η Όλια Λαζαρίδου.

Παραστάσεις του Οκτωβρίου (;)

Για μικρούς και μεγάλους «Ο μικρός πρίγκηπας» αποτελεί ένα έξοχο ανάγνωσμα. Τώρα το έργο του Αντουάν Σαιντ Εξυπερύ μεταφέρεται στο θέατρο Μικρό Χορν κάθε Κυριακή από τις 18 Οκτωβρίου. Πρωταγωνιστεί ο Θανάσης Τσαλταμπάσης.

Από την άλλη η Χάρις Αλεξίου αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει στο κείμενο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Μεταμφίεση» που θα ανέβει στις 16 Οκτωβρίου στο Μικρό Παλλάς και σε σκηνοθεσία Σταύρου Ραγιά.

Τέλος, το Θέατρο της οδού Κυκλάδων, που δημιούργησε ο Λευτέρης Βογιατζής και τη λειτουργία του ανέλαβε τώρα ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, ευελπιστεί να ξεκινήσει τις παραστάσεις του στις 20 Οκτωβρίου με το έργο του Πίντερ «Τέφρα και Σκιά».

Σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας και παίζουν ο Δημήτρης Ήμελλος και η Μαρία Σκουλά. Στο ψυχολογικό αυτό δράμα μια γυναίκα αφηγείται στον άνδρα της τη σχέση με τον προηγούμενο εραστή της και οι αναμνήσεις της μπερδεύονται με την πραγματικότητα και γίνονται ένας πολιτικός εφιάλτης. Τους ρόλους αυτούς ερμήνευαν εξαιρετικά το 2000 ο Λευτέρης Βογιατζής και η Ρένη Πιττακή.

 

Λίνα Μενδώνηθέατροπαραστάσειςυπουργείο ΠολιτισμούIssue: 2146Issue date: 8-10-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα