Η Εποχή των Ηρώων: Το Athens Science Festival επιστρέφει σε «ζωντανή μετάδοση»

Το Athens Science Festival κάνει δυνατό comeback, καθώς επανέρχεται σε «ζωντανή μετάδοση» μέσα από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με σκοπό να αναδείξει κάθε πτυχή της τεχνολογίας, από τη ραγδαία ανάπτυξή της μέχρι τα προσδοκώμενα οφέλη της αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις της στη ζωής μας. Επιστρέφοντας ανανεωμένο, το φεστιβάλ αποκτά νέα, ψηφιακή μορφή και μας μεταφέρει στην «εποχή των ηρώων»!

Τρεις ημέρες γεμάτες επιστήμη, τεχνολογία και καινοτομία μέσα από σαράντα έξι slots

online δράσεων, πενήντα σπουδαίους ομιλητές από οκτώ χώρες, τρεις νομπελίστες, εκατό πειράματα επίδειξης, ντοκιμαντέρ, βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2021, το πιο μεγάλο επιστημονικό φεστιβάλ της χώρας θα παρουσιάσει σε ζωντανή μετάδοση τις πιο σύγχρονες εξελίξεις τόσο στην επιστήμη όσο και στην τεχνολογία, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σχέση τής επιστήμης με την τέχνη.

Μεταξύ άλλων, το Athens Science Festival 2021 θα τιμήσει τους επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων που σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία έδειξαν θέληση και προσήλωση τόσο στο καθήκον όσο και το κοινό καλό.

Άλλωστε, κάθε εποχή γεννά τους δικούς της ήρωες και η εποχή της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο μια νέα κατηγορία ηρώων.

Ο λόγος φυσικά για όλους αυτούς τους επιστήμονες που στέκονται στην πρώτη γραμμή, ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους και αγνοώντας τις αντοχές τους, μαχόμενοι να διευρύνουν τα όρια της ανθρώπινης γνώσης και να επιτύχουν το ακατόρθωτο.

Μέσα από ψηφιακές ομιλίες και δράσεις, εντυπωσιακά πειράματα και συμμετοχικά εργαστήρια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Μάλιστα, οι διαδικτυακοί επισκέπτες δεν θα μείνουν απλώς θεατές, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν, μετατρέποντας το φεστιβάλ σε ένα διαδραστικό σημείο συνάντησης στο οποίο θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση, όπου κι αν βρίσκονται.

Μπορεί, λοιπόν, η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει την ανθρώπινη; Υπάρχει, όντως, η τάση να μετατραπεί η ζωή μας σε μια μεγάλη «βάση δεδομένων»; Θα μπορούσε, άραγε, η τεχνολογία να συμβάλει στην αποκωδικοποίηση ανίατων ασθενειών; Με ποιον τρόπο και σε τι βαθμό θα επηρεάσει τη ζωή μας η τεχνολογία του δικτύου 5G;

Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα μας διαφωτίσουν διακεκριμένοι επιστήμονες και διανοητές από όλο τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών:

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος μέσα από την ανάλυση των βάσεων της Μηχανικής Μάθησης θα περιγράψει στο κοινό τούς λόγους για τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτυγχάνει, αναδεικνύοντας, από την άλλη, ιδέες από τα μαθηματικά και τις κοινωνικές επιστήμες οι οποίες μπορούν να απαντήσουν αποτελεσματικά σε σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις.

Ο Μανώλης Κέλλης (Καμβυσέλης), καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος έχει συμβάλει τόσο στην κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος όσο και στην πρόοδο της Υπολογιστικής Βιολογίας. Στην ομιλία του με τίτλο «Σπάζοντας τον κώδικα της ανθρώπινης ασθένειας», ο σπουδαίος Έλληνας επιστήμονας θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες σχεδιασμού νέων μεθόδων διάγνωσης με σκοπό την αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών.

Η Μαρίλη Νίκα, AI Product Manager στην Google, όπως και η Ράνια Σβορώνου, Design Director στην IBM, στην ομιλία τους με τίτλο «Η “τέχνη” του να δημιουργείς φιλικά προς τον χρήστη ψηφιακά προϊόντα» θα μας διαφωτίσουν γύρω από το σκεπτικό και τη διαδικασία που διενεργείται πίσω από τη σύλληψη και υλοποίηση γνωστών ψηφιακών προϊόντων που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει.

Στην ομιλία τους, οι κορυφαίοι ομιλητές Άγγελος Αμδίτης, διευθυντής έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, και ο Ιωάννης Τόμκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα μας αναλύσουν τη μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών, που δεν είναι άλλη από το δίκτυο νέας γενιάς 5G. Επιπλέον, το κοινό θα ενημερωθεί για τις καινοτόμες εφαρμογές που αναμένονται και φυσικά τις προκλήσεις που υπόσχονται μια νέα καθημερινότητα για όλους.

Τέλος, ο Steve Volf, επιστήμονας, παρουσιαστής και τηλεοπτικός παραγωγός, θα μας αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η επιστήμη για τη δημιουργία ειδικών εφέ σε ταινίες.

Επιστήμη και τεχνολογία μαζί, μπορούν να αποτελέσουν τις πιο γερές βάσεις για ένα μέλλον καλύτερο για όλη την ανθρωπότητα. Το Athens Science Festival 2021, εκτός από νέες γνώσεις για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, θα προσφέρει στο κοινό του μια μοναδική εμπειρία!

Το Athens Science Festival 2021 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, το British Council και φυσικά την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς αλλά και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Το φεστιβάλ διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Πρόσθετες πληροφορίες / κρατήσεις: wwwHYPERLINK “http://www.athens-science-festival.gr/”.HYPERLINK “http://www.athens-science-festival.gr/”athensHYPERLINK “http://www.athens-science-festival.gr/”-HYPERLINK “http://www.athens-science-festival.gr/”scienceHYPERLINK “http://www.athens-science-festival.gr/”-HYPERLINK “http://www.athens-science-festival.gr/”festivalHYPERLINK “http://www.athens-science-festival.gr/”.HYPERLINK “http://www.athens-science-festival.gr/”gr

Keywords
Τυχαία Θέματα