Η ΕΕ θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να μειώσουν «άμεσα» τη χρήση φυσικού αερίου

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέα οδηγία προς τα μέλη της ΕΕ ώστε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου «άμεσα», προειδοποιώντας ότι χωρίς αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας, η ήπειρος κινδυνεύει να μείνει χωρίς καύσιμα αυτόν τον χειμώνα καθώς η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Financial Times,

θα δώσει στα μέλη εθελοντικούς στόχους μείωσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με προσχέδιο, το οποίο προειδοποιεί ότι οι στόχοι θα γίνουν υποχρεωτικοί σε περίπτωση σοβαρής διακοπής του εφοδιασμού.

«Η από κοινού δράση τώρα θα είναι λιγότερο δαπανηρή και περισσότερο ομαλή, διευκολύνοντας την αλληλεγγύη και αποφεύγοντας την ανάγκη για απρογραμμάτιστες και ασυντόνιστες ενέργειες αργότερα σε μια πιθανή κατάσταση κρίσης με τα αποθέματα φυσικού αερίου να εξαντλούνται», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η κίνηση έρχεται καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ήταν πλέον αρκετές από μόνες τους και ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με δελτίο για την ενέργεια εκτός εάν περιοριστεί η ζήτηση προκειμένου να γεμίσουν οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις πριν από τον χειμώνα.

As a major fuel exporter, Russia’s invasion of Ukraine has thrown global energy markets into turmoil.

Our new data tool examines various countries’ reliance on Russian oil, natural gas & coal, and how those imports are being used in their energy systems: https://t.co/Z2WaHc1Fsr pic.twitter.com/cqeDW9ec1q

— International Energy Agency (@IEA) July 18, 2022

Η Ρωσία τον περασμένο μήνα μείωσε την παροχή φυσικού αερίου μέσω του κύριου αγωγού προς τη Γερμανία και ο ΔΟΕ φοβάται ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω περικοπές.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «κόκκινο συναγερμό» και ότι απαιτούνται «σημαντικές μειώσεις» για να «προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν σκληρό χειμώνα που ακολουθεί».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψε συμφωνία προμήθειας με το Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα, η οποία θα αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη κατά 48% φέτος και στοχεύει να τις διπλασιάσει έως το 2025, αν και οι αζερικές εισαγωγές αποτελούν μόνο ένα κομμάτι του συνόλου της ΕΕ.

Η χώρα της κεντρικής Ασίας είναι μία από τις πολλές, συμπεριλαμβανομένων του Κατάρ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Νιγηρίας, που προσεγγίζονται από την ΕΕ καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες.

Η Ιταλία βρίσκεται επίσης στο κατώφλι της ενίσχυσης των προμηθειών από την Αλγερία, με την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni, τη γαλλική TotalEnergies και την Occidental να υπογράφουν συμφωνία με την Sonatrach της Αλγερίας την Τρίτη για ένα νέο έργο ανάπτυξης φυσικού αερίου 4 δισ. δολαρίων, το οποίο θα φέρει τελικά νέες προμήθειες.

Ωστόσο, ο ΔΟΕ, ο οποίος λειτουργεί ως ενεργειακός επόπτης της Δύσης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες για την ενίσχυση των προμηθειών εξακολουθούν να υπολείπονται και η ΕΕ χρειάζεται αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της χρήσης κλιματιστικών και της δημοπρασίας των προμηθειών φυσικού αερίου στη βιομηχανία.

Το προσχέδιο εγγράφου της επιτροπής δεν περιελάμβανε ακριβή στοιχεία, αλλά αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν πριν από την τελική δημοσίευση της πρότασης την Τετάρτη. Τα τελευταία έγγραφα είναι μια αναθεώρηση ενός σχεδίου που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, το οποίο συνιστά περιορισμό της κεντρικής θέρμανσης και ψύξης στα κτίρια, καθώς και την εξαίρεση των σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα από τους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εγκλωβιστεί σε συνομιλίες για πιθανούς στόχους και τον τρόπο εφαρμογής τους, δεδομένων των διαφόρων ενεργειακών μιγμάτων των κρατών μελών.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το ποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν εάν οι στόχοι καταστούν υποχρεωτικοί και δεν εκπληρωθούν. Η Ευρώπη βασιζόταν προηγουμένως στη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού αερίου της, αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυτές οι προμήθειες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τη Μόσχα ως αντίδραση στη στήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις προμήθειες προς τις χώρες της Βαλτικής, τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία και μείωσε τις ροές προς τη Γερμανία και την Ιταλία. Στο προσχέδιο η Επιτροπή σημείωσε ότι τον Ιούνιο οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ μειώθηκαν σε λιγότερο από 30% του μέσου όρου μεταξύ 2016 και 2021.

Η Ευρώπη εισήγαγε συνολικά 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2021 και καταναλώνει κοντά στα 400 bcm αερίου συνολικά σε ένα κανονικό έτος. Το σχέδιο φυσικού αερίου που διέρρευσε προειδοποιεί ότι οι συνεχιζόμενες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση του ΑΕΠ της ΕΕ έως και 1,5%, ανάλογα με το επίπεδο της διακοπής.

Διαβάστε επίσης:

Μέσα μεταφοράς: Aπεριόριστες διαδρομές με… 9 ευρώ τον μήνα, αλλά στη Γερμανία (Video)

FAZ: Να μην γίνει η Ελλάδα μια νέα Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Ζελένσκι ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα