Η ΕΕ προειδοποιεί επίσημα την Πολωνία για το κράτος Δικαίου

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει επίσημη προειδοποίηση προς τη Βαρσοβία για το κράτος Δικαίου στην Πολωνία, έπειτα από τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις που προώθησε η υπερσυντηρητική κυβέρνηση του PiS και αφορούν τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, μετά τις άκαρπες συνομιλίες των τελευταίων μηνών ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες.

«Αποφασίσαμε να απευθύνουμε προειδοποίηση για το κράτος Δικαίου προς τις πολωνικές αρχές»,

ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες «δεν έχουν κατορθώσει να βρουν λύσεις» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο απάντησε στην απόφαση των Βρυξελλών χαρακτηρίζοντάς την «μονομερή».

«Είμαι έκπληκτος και στενοχωρημένος από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε εντατικές διαπραγματεύσεις με την πολωνική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση αναζητούσε κάποιον συμβιβασμό», είπε.

«Πρόκειται για μία μονομερή απόφαση, που προβάλλει μία διαστρεβλωμένη εικόνα, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή γνωρίζει πώς έχει η κατάσταση», πρόσθεσε.

ΠολωνίαΕΕκυβέρνηση ΠολωνίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα