Η ΕΕ αναζητά δυναμική απάντηση στην τρομοκρατία - Πόσο πιθανή είναι η δημιουργία Ευρωπαϊκής CIA;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθώς οι Βρυξέλλες επιχειρούν να συνέλθουν μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα της Τρίτης που προκάλεσε το θάνατο 31 ατόμων και τον τραυματισμό 270, οι πολιτικοί επιζητούν μία γρήγορη, πιο δυναμική απάντηση για τη σύλληψη και τον εντοπισμό των τρομοκρατών, γράφει το Politico.

Σήμερα διεξάγεται στις Βρυξέλλες σύνοδος

υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που η Ένωση προστατεύει τον εαυτό της από την τρομοκρατία.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να συνεργάζονται καλύτερα» είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσεις αυτές τις ενέργειες είναι η ανταλλαγή πληροφοριών. Υπάρχει διαφορά στη νοοτροπία. Κάποιοι δεν θέλουν να μοιράζονται όλες τις πληροφορίες».

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Gilles de Kerchove, είπε μιλώντας στο CNN ότι ο δρόμος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να είναι πιο γρήγορος και δυναμικός. «Δεν θα υπάρχει επιτυχία εάν οι χώρες δρουν από μόνες τους» είπε η Τερέζα Μέι, υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας και ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε την Τετάρτη ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το αρχείο καταγραφής επιβατών, το οποίο θα υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρίες να δίνουν τα δεδομένα των επιβατών τους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Τετάρτη τόνισε την ανάγκη μιας ένωσης ασφάλειας, με γενικές αναφορές σε μία σειρά προτάσεων της Επιτροπής που οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν και χωρίς να ξεκαθαρίζει ποια θα είναι αυτά τα μέτρα.

Η φιλόδοξη ιδέα της θεσμοθέτησης μίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας αντίστοιχης του FBI ή ακόμη και μία εκδοχή της αμερικανικής CIA όπως έχει υποστηρίξει ο Βέλγος πρωθυπουργός, παραμένει κλειδωμένη στο συρτάρι και φαίνεται δύσκολο ακόμη και να συζητηθεί καθώς αντιδρούν πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι υπουργοί στη σημερινή σύνοδο αναμένεται να δηλώσουν ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία, αλλά μέτρα όπως η Ευρωπαϊκή CIA δεν μπορούν να περάσουν εάν δεν υπάρξουν αλλαγές των συνθηκών. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών είπαν ότι δεν μπορούν καν να φέρουν μια τέτοια ιδέα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τέτοια δύναμη, «είναι κρίμα που δεν μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε κάτι τέτοιο» προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Η σημερινή σύνοδος των υπουργός, είναι σχεδιασμένη με θεατρικότητα, παρόμοιες σύνοδοι διεξήχθησαν και μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Το μεγάλο τμήμα του πακέτου που θα συζητηθεί δεν είναι κάτι καινούριο, είναι μία συρραφή των όσων ήδη γίνονται, είπε ο Jan Philipp Albrecht, Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων.

Το πακέτο περιλαμβάνει την δημιουργία μιας ομάδας ειδικών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από κάθε χώρα, στα κεντρικά της Europol, για την ενίσχυση της συνεργασίας, λένε διπλωμάτες και προσθέτουν ότι δεν θα περιλαμβάνει τίποτα σημαντικό για την ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροπορικά ταξίδια, ακόμη κι αν 11 από τα θύματα σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο.

«Η ασφάλεια είναι την αρμοδιότητα των εθνικών κρατών» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος για θέματα Εσωτερικής πολιτικής. Αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνει έτσι και υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα τα κράτη της ΕΕ να τονίσουν την τρωτότητα των αεροπορικών μεταφορών και να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες ελέγχου και να εφαρμοστούν παντού. Οι ιδέες πάντως να τοποθετούν «ατσάλινα φράγματα» γύρω από τα αεροδρόμια έχουν απορριφθεί και οι αρνητές υποστηρίζουν ότι θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πηγή: Politico

σύνοδος υπουργώντρομοκρατίαεπιθέσεις ΒρυξέλλεςΒρυξέλλεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα