Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τους Παλαιστίνιους για «εγκλήματα πολέμου» στη σύγκρουση με το Ισραήλ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες οργανώσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη ότι διέπραξαν "εγκλήματα πολέμου" και σκότωσαν ισραηλινούς και παλαιστίνιους αμάχους κατά τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Αμνηστίας, οι ένοπλες

παλαιστινιακές οργανώσεις--περιλαμβανομένης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς-- σκότωσαν πολλούς αμάχους όταν εξαπέλυσαν επιθέσεις στα τυφλά με ρουκέτες και όλμους στα τυφλά, κάτι που απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

Έξι άμαχοι στο Ισραήλ--περιλαμβανομένου ενός τετράχρονου αγοριού-- σκοτώθηκαν σε τέτοιου είδους επιθέσεις και 13 παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν όταν βλήμα όλμου, που ερρίφθη από ένοπους παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, τελικά έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι στη Γάζα σκοτώνοντας 13 παλαιστίνιους αμάχους, εκ των οποίων οι 11 ήταν παιδιά, αναφέρει η έκθεση.

Οι ένοπλοι παλαιστίνιοι ισχυρίστηκαν ότι για την επίθεση ευθύνεται ο ισραηλινός στρατός, αλλά η Αμνηστία, επικαλούμενη ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, αναφέρει ότι παλαιστινιακή ρουκέτα ήταν εκείνη που προκάλεσε τον θάνατο των προσφύγων.

"Οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα πρέπει να τερματίσουν όλες τις ευθείες επιθέσεις εναντίον αμάχων και τις τυφλές επιθέσεις", δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, ο διευθυντής του παραρτήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Αμνηστίας.

Σε ανακοίνωσή του ο ίδιος προσθέτει: "πρέπει επίσης να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας από τα επακόλουθα τέτοιων επιθέσεων. Αυτό περιλαμβάνει την λήψη όλων των πιθανών μέτρων για την αποφυγή τοποθέτησης μαχητών και όπλων εντός ή κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές".

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ορισμένες ρουκέτες ερρίφθησαν από περιοχές που βρίσκονταν κοντά σε χώρους όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι άμαχοι-- περιλαμβανομένων σχολείων, τουλάχιστον ενός νοσοκομείου και μία Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Λωρίδα της Γάζας.

"Οι καταστροφικές επιπτώσεις των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον παλαιστινίων αμάχων στη διάρκεια της σύγκρουσης είναι αδιαμφισβήτητες, αλλά οι παραβιάσεις από την μία εμπλεκόμενη πλευρά σε μία σύγκρουση δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογήσουν τις παραβιάσεις από την αντίπαλη πλευρά", σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Λούθερ.

Τον περασμένο χρόνο, η Αμνηστία εξέδωσε δύο εκθέσεις στις οποίες κατηγορούσε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου επειδή έβαζε στο στόχαστρό του κτίρια και κατοικίες που ανήκαν σε Παλαιστίνιους.

Εκπρόσωπος της Χαμάς καταδίκασε την έκθεση της οργάνωσης λέγοντας ότι "είναι γεμάτη ψέματα" και "βασίζεται σε πληροφορίες των Ισραηλινών", σύμφωνα με την New York Times.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης, ενώ 66 στρατιώτες και έξι πολίτες ήταν οι απώλειες από την ισραηλινή πλευρά, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Παλαιστίνηεγκλήματα πολέμουΔιεθνής ΑμνηστίαΙσραήλ
Keywords
Τυχαία Θέματα