Η διαρκής ανάπλαση της Ν.Δ.

Μέσα σε ένα ροζ «συννεφάκι» πολιτικής επιβολής συνεχίζει τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, παρά τις μικροαστραπές που ρίχνουν εσχάτως ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο εκτός Βουλής πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Όσα έγιναν αυτές τις ημέρες στο Κοινοβούλιο θα ήταν αδύνατον να συμβούν λίγα χρόνια πριν!

Με δεδομένη

την προηγούμενη σκληρή δεξιά ρητορική για το μεταναστευτικό – προσφυγικό βρεθήκαμε «αιφνιδίως» να έρχεται τροπολογία που δίνει νόμιμη εργασιακή διέξοδο σε χιλιάδες «αόρατους» έως προχθές ξένους εργάτες και να ψηφίζεται τελικά από μια εντυπωσιακή πλειοψηφία βουλευτών! Η εξέλιξη αυτή, θετική για την Ελληνική Δημοκρατία και την κοινωνία μας, φανέρωσε πολλαπλές διεργασίες και μετατοπίσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και κυρίως τη συνεχή κεντροδεξιά ανάπλαση της Ν.Δ. από τον σημερινό πρωθυπουργό, που ανάγκασε στην ανοιχτή διαφοροποίηση – αντίδραση του κ. Σαμαρά, ώστε να υπενθυμίσει – κρατήσει τον ρόλο του εκφραστή της δεξιάς πτέρυγας στο κυβερνών κόμμα και ταυτόχρονα να… «συμβάλει» στη συγκράτηση σκληρού δεξιού – δεξιού ακροατηρίου στο πλαίσιο της μεγάλης κυβερνώσας παράταξης.

Σε έναν βαθμό η καταψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας από τον κ. Σαμαρά και οι μικρές «διαφοροποιήσεις» μερικών βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που «υπέκυψαν» στην… κομματική πειθαρχία, «μείωσαν» τον υπαρκτό κίνδυνο των ακροδεξιών φανφαρόνων αλλά και νεοφασιστών που καραδοκούν (και) εν όψει ευρωεκλογών. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη το μεταναστευτικό – προσφυγικό παραμένει ένα ηφαίστειο σε εκρηκτικό «βρασμό», με νεοφασίστες, ακροδεξιούς, ξενοφοβικούς και ακραία φανατικούς κάθε «εκδοχής» να γίνονται όλο και περισσότερο «αποδεκτοί» σε πολλές περιπτώσεις κοινωνικών αρνητικών μεταβολών, αλλά και σε αρκετές εκλογικές καταγραφές, η δική μας πολιτική εικόνα μπορεί ακόμη να «διορθωθεί», παρά το… εύθραυστο της «κωλοτούμπας» πολλών στη Ν.Δ.

Στην Ευρώπη η επερχόμενη νέα πολιτική «συμφωνία» για το μεταναστευτικό είναι απ’ όσα ξέρουμε «κολοβή» σε βασικά ζητήματα, γιατί ακριβώς πολλές δυνάμεις (κυρίως στο ΕΛΚ, και όχι μόνο) ζυγίζουν υπερβολικά «φοβικά» τη στάση διαφόρων τύπου Όρμπαν κ.ά., «υποβιβάζοντας» ανάγκες, αξίες και εκκρεμότητες πραγματικής αλληλεγγύης.

Με τον «εμβαλωματικό» της αλλά «εξελισσόμενο» τρόπο σε πολλά ζητήματα η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη συνεχίζει ακόμη δημοσκοπικά αλώβητη, αξιοποιώντας την παρατεταμένη κρίση στην αξιωματική αντιπολίτευση (που «αγκάλιασε» τη δημοσκοπική τρίτη θέση) και βλέποντας τη μικρή (προς το παρόν τουλάχιστον) αυξητική τάση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, που πάντως σταθερά «παίρνει» τη δεύτερη θέση. Η Ν.Δ. πάντως φροντίζει συνεχώς να επιβάλλει την ισχύ της, όπως έδειξε (και) με την αιφνίδια αλλαγή στην Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε., αφαιρώντας έτσι ρόλο από τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων και αποδεικνύοντας ότι η διαρκής κεντροδεξιά «ανάπλασή» της δεν σημαίνει ότι «χάνει» τον υπερσυγκεντρωτικό της (διάβαζε «επιτελικό) εξουσιαστικό ρόλο που έδειξε και πρόσφατα στη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών! Η «θεσμική «επένδυση» που προσπάθησε να δώσει στη Βουλή ο κ. Βορίδης δεν έπεισε κανέναν και κυρίως έδειξε ότι… οι «αναπλάσεις» σε όλη την επικράτεια θα γίνουν «στενά» και «επιτελικά» στο «Μαξίμου»! Προφανώς δεν είναι έκπληξη, αλλά η επαναλαμβανόμενη αυταρχική «μονοκολόρ» πρακτική, αργά ή γρήγορα, θα προκαλέσει συντονισμούς «αντίπραξης» που κοινωνικά, θεσμικά και πολιτικά είναι το ζητούμενο σε μια δημοκρατική πολιτεία…

Διαβάστε επίσης:

Οργή κατά της τροπολογίας που θέτει εκτός «Ανάπλασης» τον Χάρη Δούκα

Τέμπη: Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για αποκλεισμό μαρτύρων από την εξεταστική επιτροπή

Ο Μητσοτάκης εξηγεί πώς θα μπαίνει ο κόσμος στα γήπεδα

Keywords
Τυχαία Θέματα