Η διαφθορά της ελίτ στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Στη Βουλή φέρνει τον Μητσοτάκη ο Τσίπρας για τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου»

Με την παρουσία του στην πορεία για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από το γεγονός ότι επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι ηγείται ενός κοινωνικού ακροατηρίου αριστερής και κεντρώας προέλευσης που επιδεικνύει

δημοκρατικά ανακλαστικά στο «γαλάζιο κράτος» του αυταρχισμού και των αστυνομικών αυθαιρεσιών, φάνηκε να ανταποκρίνεται και σε ένα μετεκλογικό αίτημα μερίδας του κόμματος για επιστροφή στον «κινηματικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να φανεί αν ο «κινηματισμός» του Αλέξη Τσίπρα θα έχει και συνέχεια σε απεργιακές διαδηλώσεις κ.λπ., ωστόσο μέχρι νεωτέρας η κεντρική αντιπολιτευτική γραμμή κινείται στους ρυθμούς της Νovartis και εν γένει της καταγγελίας της «γαλάζιας» διαφθοράς.

Κατά τη συνέντευξή του στο δελτίο του Open o Αλέξης Τσίπρας μίλησε για deals του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης «με τους τραπεζίτες και με τους εγκληματίες του λευκού κολάρου, οι οποίοι έχουν καταθέσεις περιουσιακών στοιχείων σε τράπεζες της Ελβετίας» και παρέπεμψε στα όσα έγραψαν οι «Financial Times», ότι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποδεσμευτούν. Μάλιστα σημείωσε ότι η αλλαγή στους ποινικούς κώδικες έγινε στην ουσία για να περάσουν αυτές οι επιεικέστερες διατάξεις απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες «εγκλήματος», με «βιτρίνα» την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κατοχή μολότοφ.

Παίρνοντας αφορμή και από τα πρόσφατα γεγονότα (ΑΣΟΕΕ, Εξάρχεια) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να απαντήσει στις κυβερνητικές κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τους «μπαχαλάκηδες», λέγοντας στην ουσία ότι η κυβέρνηση υιοθετεί και καλύπτει «τους εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, αλλά φοράνε γραβάτες», τους εγκληματίες του «λευκού κολάρου» δηλαδή.

Εδώ και μέρες ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μεταφέρει την αντιπαράθεση επί του συγκεκριμένου πεδίου στη Βουλή, καθώς θεωρεί ότι αφενός η αντιπαράθεση κατά πρόσωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι προνομιακή για τον ίδιο, αφετέρου προστίθενται πόντοι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όταν το επίδικο είναι η διαφθορά και η διαπλοκή. Έτσι κατέθεσε εκ νέου την ερώτηση προς τον Μητσοτάκη για το θέμα της ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 του συντάγματος και το θέμα της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών, προσθέτοντας αυτή τη φορά το θέμα που ανέδειξαν οι «Financial Times». Σχετικά με αυτό το ζήτημα χωριστή ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς το άρθρο 86 του συντάγματος και την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης που να κατοχυρώνει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται στο σύντομο χρονικό διάστημα που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών.Ως προς το θέμα του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών που εισάγεται με την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης από τις εισαγγελικές αρχές ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι προσχηματικό το επιχείρημα που συνδέει αυτή τη διάταξη με τα «κόκκινα» δάνεια. Αντιθέτως θεωρεί ότι αφενός λύνει τα χέρια των τραπεζιτών για χορήγηση δανείων χωρίς εξασφαλίσεις και αφετέρου πως συγκαλύπτει τις ευθύνες για θαλασσοδάνεια σε κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ. Περαιτέρω, εκτιμά πως η συγκεκριμένη ρύθμιση στέλνει στο αρχείο πάνω από 100 υποθέσεις που σχετίζονται με τα δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ.Ως προς τη ρύθμιση που αφορά την αποδέσμευση χρημάτων που έχουν παγώσει μετά έπειτα από εγκληματικές ενέργειες ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρόκειται για προφανή συγκάλυψη και για προσπάθεια να λειτουργήσει ένα «πλυντήριο». Δεδομένου ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ποσά που απελευθερώνονται με αυτή τη διάταξη ανέρχονται σε 1,3 δισ. οι βουλευτές και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να ενημερώσει για το ποια φυσικά και νομικά πρόσωπα αφορά η διάταξη αυτή και σε τι ποσά αντιστοιχεί το κάθε πρόσωπο.

Πάντως, εκτός από τα ζητήματα της διαφθοράς στην επικαιρότητα παραμένει και το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε στήριξη στη γενική ιδέα που αναγκαστικά φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση, δηλαδή τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό ήταν το σχέδιο και του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως υλοποιείται ύστερα από κυβερνητικές παλινωδίες και καθυστέρηση τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, στα επί μέρους του σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική σε τρία σημεία:

Απορρίπτει τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο και σημειώνει πως το μόνο πρακτικό που έχει να επιδείξει είναι το ΚΥΤ Σάμου, «που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει και έπρεπε να είχε παραδοθεί τέλος Αυγούστου».Διαφωνεί με τα κλειστά κέντρα κράτησης των 5.000 ανθρώπων.Επικρίνει τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων και καλεί την κυβέρνηση να αποκαλύψει πώς ακριβώς θα πραγματοποιήσει το σχέδιό της για την αποτροπή στη θάλασσα.

Από κει και πέρα καλεί την κυβέρνηση να αφήσει τα λόγια και το «τάξιμο» και να προχωρήσει άμεσα σε πράξεις.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςδιαδηλώσειςπροσφυγικόIssue: 2100Issue date: 21-11-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα