Η ανατομία ενός… Υπουργικού Συμβουλίου

Πιστός στην εξαγγελία του περί ευρύτατου rotation, o Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο, με εξαίρεση το στενό επιτελείο του, μόνο ένα μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης διατήρησε το χαρτοφυλάκιό του (η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού).

Προφανώς, τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στο κάθε υπουργείο θα κληθούν να υπηρετήσουν κεντρικές πολιτικές γραμμές – που περιλαμβάνονται στους «μπλε φακέλους» που έλαβαν χθες το πρωί κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο ακόμα και τα πρόσωπα έχουν τη σημασία τους, γιατί εν μέρει σηματοδοτούν τον

χαρακτήρα της κυβέρνησης στο κάθε τομέα. Έτσι, ίσως θα είχε μια αξία να γίνει η… ανατομία σε ορισμένα χαρτοφυλάκια, προκειμένου να δούμε πού το πάει η κυβέρνηση, αλλά και να αποτραπούν… πτώσεις από τα σύννεφα στο μέλλον.

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Η επιστροφή του υπουργείου σε αυτή τη διευρυμένη μορφή δεν είναι τυχαία, καθώς, πέρα από τον αμιγή χαρακτήρα της χάραξης της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, αναλαμβάνει πλέον και τον τομέα των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, κ.λπ.) και των επενδύσεων, εξ ου και η μετακίνηση του Νίκου Παπαθανάση σε αυτό, καθώς θα συνεχίσει μέρος της δουλειάς που έκανε και στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, θεωρείται από τους αμιγείς «τεχνοκράτες» της κυβέρνησης, ο υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, επιστρέφει στο γνώριμό του πεδίο των δημοσίων εσόδων και ο έτερος υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, θα συνεχίσει από αναβαθμισμένη θέση να ασχολείται με την δημοσιονομική πολιτική.

Εργασίας

Ο νέος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός του, Βασίλης Σπανάκης (που προέρχεται από το χώρο του συνδικαλισμού) αναμένεται να έχουν δύσκολο έργο και, κατά πάσα πιθανότητα, το ΠΑΜΕ και άλλα συνδικάτα θα… κατασκηνώσουν έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε διάφορες (απορ)ρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και μένει να φανεί ποια είναι τα από τούδε σχέδιά της. Μόνη παρηγοριά, ότι το υπουργείο Εργασίας θα είναι αυτό που θα καθορίζει κάθε χρόνο την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Υγείας

Άλλο ένα δύσκολο υπουργείο, που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο καθώς ο ίδιος ο Μητσοτάκης το έχει τοποθετήσει στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης, μιλώντας για αναβάθμιση του ΕΣΥ, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επίπεδο υποδομών. Ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θεωρείται άνθρωπος των ειδικών αποστολών, ωστόσο, η όχι και πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο χώρος της δημόσιας υγείας και το γεγονός ότι η καθημερινότητα αναμένεται να είναι το «πεδίο μάχης» με την αντιπολίτευση δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για λάθη ή παραλείψεις.

Παιδείας

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά την επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάθεται σε μια υπουργική καρέκλα που στο παρελθόν είχε αποδειχθεί… ηλεκτρική για μεγάλα ονόματα της πολιτικής, όπως οι αείμνηστοι Γεράσιμος Αρσένης και Μαριέττα Γιαννάκου. Ο ίδιος δηλώνει ότι στοχεύει να το μετατρέψει στο πρώτο αμιγώς ψηφιακό υπουργείο, ωστόσο, οι «παγίδες» που ο χώρος της εκπαίδευσης κρύβει είναι πολλές και δεν επιτρέπει ούτε λεπτό εφησυχασμού.

Εσωτερικών

Το πέρασμα της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εσωτερικών σηματοδοτεί ότι το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων – ζήτημα που επίσης βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες Μητσοτάκη – θα τρέξει με μεγάλη ταχύτητα, με βάση και την εμπειρία της στο Παιδείας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Θεωρείται δεδομένο, δε, ότι θα υπάρξουν πολλές τριβές και πολλές αντιδράσεις και μένει να φανεί πόσο πολιτικό κεφάλαιο είναι διατεθειμένη να ξοδέψει για το θέμα η κυβέρνηση (μάλλον πολύ, σύμφωνα με πληροφορίες).

Δικαιοσύνης

Η παρουσία ενός ακόμα ΠΑΣΟΚογενούς πολιτικού στην κυβέρνηση είναι γεγονός με την τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα πρέπει να τρέξει – και η Ευρώπη πλέον πιέζει ασφυκτικά για το θέμα – το ζήτημα της ψηφιοποίησης και της επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης, μαζί με διάφορα άλλα θεσμικά ζητήματα που αποτελούν εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Το νέο υπουργείο της κυβέρνησης, ουσιαστικά παίρνει τις αρμοδιότητες της κοινωνικής πολιτικής από το υπουργείο Εργασίας, σε ένα αυτοτελές χαρτοφυλάκιο. Η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία δέχθηκε ήδη αήθη επίθεση από τον Θάνο Τζήμερο, θα πρέπει να τρέξει διάφορα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ενώ θέματα που κάνουν… τζιζ, αλλά αναμένεται να τεθούν από την αντιπολίτευση στα δεξιά της ΝΔ, όπως οι αμβλώσεις, δεν αναμένεται να αποτελέσουν κομμάτι της πολιτικής του υπουργείου.

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η επιλογή του δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ως διαδόχου του Πιερρακάκη, θεωρείται φυσιολογική, καθώς έχει εφαρμόσει ευρύτατα προγράμματα e-government και ψηφιακών λύσεων στα Τρίκαλα και το «έχει» το αντικείμενο, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης εγγυάται απρόσκοπτη χρηματοδότηση. Στην ουσία, η δουλειά του είναι να πείσει ότι μπορεί να συνεχίσει το έργο Πιερρακάκη.

Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

«Στα δύσκολα», όπως και κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, η οποία συνέπεσε με την πανδημία του κορωνοϊού, επιστρέφει ο Βασίλης Κικίλιας, καθώς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σχεδόν από ιδρύσεώς του, βρέθηκε να καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού στη διάρκεια, π.χ., χιονοπτώσεων, καταιγίδων ή άλλων φυσικών καταστροφών.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση πλέον δεν έχει περίοδο χάριτος, ο Κικίλιας και ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, δεν θα έχουν καιρό για χάσιμο, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ήδη βρισκόμαστε εντός της αντιπυρικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης:

Fake λογαριασμός του Γεραπετρίτη στο Twitter «πέθανε» τον Λουκά Παπαδήμο – Ο Ιταλός φαρσέρ που κρύβεται από πίσω

Εύα Καϊλή: Έρευνες στο σπίτι της στο Ψυχικό παρουσία Βέλγου εισαγγελέα

Σπαρτιάτες: Θέμα χρόνου οι ενστάσεις στο Εκλογοδικείο

Keywords
Τυχαία Θέματα
… Υπουργικού Συμβουλίου,… ypourgikou symvouliou