Η ανανέωση πάει περίπατο

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Συνεργάτες του Μητσοτάκη παραδέχονται ότι η νέα ηγετική ομάδα (sic) δεν επιθυμεί τον διχασμό

Άρον-άρον συνέδριο στη Νέα Δημοκρατία, όπου, από ό,τι φαίνεται, έχουν ενταφιαστεί οι μεταρρυθμιστικές, ανανεωτικές διαδικασίες μετεξέλιξης του κόμματος και η νέα ηγεσία του τρέχει ασθμαίνουσα προκειμένου να αποδείξει στους

ψηφοφόρους ότι είναι προ των πυλών της εξουσίας.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εμμέσως παραδέχονται ότι η ανανέωση και οι τομές στην κομματική λειτουργία μπορεί να προταθούν λελογισμένα στο συνέδριο από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιμείνει η νέα ηγετική ομάδα σε θέματα που προκαλούν διχασμό. Έτσι το θέμα των θητειών και των ηλικιακών ορίων που βρίσκονται στην ατζέντα Μητσοτάκη μπορεί να μη δοκιμαστούν στη βάσανο της ψηφοφορίας, αν οι συσχετισμοί δεν είναι ευνοϊκοί. Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται καθόλου ένας εκλογικός αιφνιδιασμός και επισημαίνουν ότι ύψιστο συμφέρον στην παρούσα φάση είναι η ετοιμότητα του κόμματος παρά η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών που θα πρέπει να υιοθετηθούν σταδιακά. Αν γίνουν αιφνιδιαστικές εκλογές, η Ν.Δ. θα είναι έτοιμη και ο Κυριάκος θα κατεβάσει εντελώς ανανεωμένες λίστες υποψηφίων, παρότι, αν αυτό συμβεί μέσα στο επόμενο εντεκάμηνο, λειτουργεί η λίστα εκλογής του Σεπτεμβρίου του 2016.

Οι επιλογές

Οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των συνέδρων, που ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο, μπορεί να έφεραν την εικόνα ανανέωσης, αλλά δεν σκόρπισαν και ρίγη συγκίνησης στο επιτελείο Μητσοτάκη. Καραμανλής, Σαμαράς, Μεϊμαράκης φαίνεται να συγκροτούν ισχυρούς πόλους στον κομματικό μηχανισμό.

Μαζί τους εμφανίστηκαν και δύο ακόμη μηχανισμοί, αυτοί του Άδωνι Γεωργιάδη, οι λεγόμενοι «Αδωνίστας» και του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος είναι κοινό μυστικό ότι συνεργάστηκε στενά στις εσωκομματικές διαδικασίες με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο προκειμένου να «σταθεροποιήσουν» την επιρροή τους στον κομματικό μηχανισμό, αλλά και στο σώμα των συνέδρων.

Και οι δύο, ειδικά ο Άδωνις, συνεργάζονται πολύ στενά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά φαίνεται ότι η πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία τούς βοήθησε να διευρύνουν την πρόσβασή τους στον μηχανισμό του κόμματος και έτσι να αποκτήσουν εσωκομματική δύναμη.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Κυριάκος, που ξεκίνησε ως το απόλυτο αουτσάιντερ, με έναν αποδυναμωμένο και σχεδόν διαλυμένο κομματικό μηχανισμό των μητσοτακικών, διαθέτει την πλειονότητα των συνέδρων και, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα εσωκομματικά, θα αναγκαστεί από τα πράγματα είτε να συνεργαστεί και με άλλες ομάδες είτε να συμβιβαστεί.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η εσωκομματική Βαβέλ για το αν πραγματικά θα τεθεί το θέμα της νομιμοποίησης των τάσεων μέσα στο κόμμα, θέμα που είχε θέσει προεκλογικά ο Μητσοτάκης και «συντηρούν» στην επικαιρότητα διάφορα στελέχη. Η λειτουργία τάσεων μπορεί και να απορροφήσει ανησυχίες και αγωνίες σκληρών δεξιών για την πορεία του κόμματος, αν και η αλλαγή ρητορικής του προέδρου της Ν.Δ. τον τελευταίο μήνα, που από νουνεχής φιλελεύθερος έχει μεταβληθεί σε δεξιότερο των δεξιών, φαίνεται να έχει κατευνάσει την εσωκομματική μουρμούρα.

Συνεργάτες του πάντως επεξεργάζονται ένα προς ένα τα ονόματα των 2.436 συνέδρων του 10ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος προκειμένου να δουν επιρροές και συσχετισμούς δυνάμεων. Δημόσια ο ίδιος ευχαρίστησε τα 126.000 μέλη της Ν.Δ. που προσήλθαν να εκλέξουν τους νέους συνέδρους, αλλά και τους νέους προέδρους των Τοπικών Οργανώσεων και τα μέλη των Τοπικών Επιτροπών. «Η συμμετοχή αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έστειλε το μήνυμα ότι η προσπάθεια για να χτίσουμε τη Ν.Δ. έχει ξεκινήσει και υλοποιείται καθημερινά» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος. Όπως λένε από τη Συγγρού, το ποσοστό ανανέωσης στους προέδρους των Τοπικών Οργανώσεων έχει ξεπεράσει το 65% και μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής στις 75 οργανώσεις εκλέχτηκαν 49 νέοι πρόεδροι και στη Θεσσαλονίκη στις 12 από τις 18.

Το χέρι στην τσέπη

Πάντως οι Τοπικές Οργανώσεις έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού για τις εσωκομματικές διαδικασίες, στο πνεύμα της οικονομίας, η Ν.Δ. δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ και όλα τα έξοδα τα κάλυψαν τα μέλη του κόμματος.

Προχθές ο Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας μαζί με τον αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη την ηλεκτρονική πλατφόρμα δράσης «Συμμετέχω στη Ν.Δ.», σημείωσε πως «σε μια εποχή μεγάλης ασφυξίας και μιας κυβέρνησης η οποία περιορίζεται σε μια κλειστή παρέα, εμείς ανοίγουμε τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας σε όλες και όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτήν τη δημιουργική προσπάθεια. Αυτό είναι και το νόημα της πρωτοβουλίας μας» ενώ εκτίμησε ότι η ΝΔ έχει «μια μεγάλη πολιτική ευκαιρία να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας».

Ένας νεωτερισμός του συνεδρίου είναι η συμμετοχή, όπως την ανακοίνωσε ο Αυγενάκης, με την ιδιότητα του «θεματικού συνέδρου» και πολιτών που δεν είναι μέλη της Ν.Δ. Όπως διευκρίνισε, «μέσα από τη δράση “Συμμετέχω στη Ν.Δ.” δεν αναζητούμε βουβά κομματικά ακροατήρια. Αναζητούμε ενεργούς πολίτες που θέλουν να ακουστούν». Στην κατεύθυνση αυτήν, τις 12 Γραμματείες του κόμματος θα στελεχώσουν και αρκετοί εκ των 700 ατόμων που είχαν αποστείλει βιογραφικά για να συμμετάσχουν στις ομάδες επεξεργασίας του προγράμματος της Ν.Δ.

Μπορεί ωστόσο επικοινωνιακά να δίνεται η εντύπωση ότι σε αυτό το υπερβολικά βιαστικό συνέδριο επιχειρείται να εφαρμοστούν νέες ιδέες, αλλά επί του ιδεολογικού και προγραμματικού λόγου δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προετοιμασία. Το προσφυγικό, ας πούμε, για το οποίο ένα κόμμα εξουσίας θα πρέπει να έχει σαφή και αναλυτική θέση, διχάζει παρά ενώνει τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, ενώ η Ν.Δ. δεν έχει εμφανίσει ένα σαφές σχέδιο για τη ζωή μετά το μνημόνιο. Υποτίθεται ότι επιτροπές ασχολούνται αναλυτικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., στο οποίο μετέχουν και πρόσωπα εκτός της κομματικής βάσης, όπως προαναφέραμε, αλλά το θέμα δεν είναι αν θα παρουσιαστεί κάποια στιγμή ένα πρόγραμμα, αλλά αν η Ν.Δ. θα ξεκαθαρίσει σοβαρά ζητήματα της πολιτικής της φυσιογνωμίας και κυρίως αν θα διασαφηνίσει πώς τοποθετείται έναντι της ακροδεξιάς κατεύθυνσης που της έδωσε η προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.

Προφανώς, μπροστά στη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, το αίτημα των εκλογών έθεσε όλα τα ζητήματα «κάτω από το χαλί». Η προοπτική της εξουσίας έτσι και αλλιώς λειτουργεί συγκολλητικά για όλα τα αστικά κόμματα εξουσίας και αυτό φαίνεται ότι το συνειδητοποίησε σχετικά νωρίς ο Μητσοτάκης, που βιάστηκε να παίξει το πρώτο, αλλά και τελευταίο χαρτί, αφού μόνο νίκη σε εθνικές εκλογές θα επιβεβαιώσει την ηγεσία του.

Κι αυτός τις ζήτησε νωρίς…

ΝΔΚυριάκος ΜητσοτάκηςσυνέδριοIssue: 1911Issue date: 07-04-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα