Η αιώνια δύναμη του Καζαντζάκη…

«Καπετάν Μιχάλης (Ελευθερία ή Θάνατος)», ένα από τα κορυφαία έργα του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο Αλκμήνη, σε ευρηματική σκηνοθεσία του Μανώλη Ιωνά.

Ο «Καπετάν Μιχάλης» είναι μια ιστορία ανθρώπων για τους ανθρώπους. Η ιστορία του Καπετάν Μιχάλη διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Κρήτη αγωνιζόταν, για μία ακόμη φορά, για την ελευθερία της στην επανάσταση του 1889.

Το έργο, όμως, αν και συνδεδεμένο

με την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, καθώς διαποτίζεται από το πνεύμα της ελευθερίας που ορίζει την ανθρώπινη φύση, μια και φέρνει σε πρώτο πλάνο τη δύναμη της ψυχής, την ανάγκη του ανθρώπου να ορίζει τον εαυτό του, πολύ γρήγορα κέρδισε την πανελλήνια και τη διεθνή αναγνώριση. Ελευθερία και Ανθρωπιά είναι το δίπολο στο οποίο κινείται ο κόσμος του συγγραφέα και η παράσταση.

Η παράσταση. Όπως μας εξηγεί ο σκηνοθέτης, στοχεύει στο να φέρει τον σύγχρονο θεατή σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και με σεβασμό στο ύφος, τη γλώσσα και τον στοχασμό του συγγραφέα, να οδηγήσει τα βαθιά υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου στο φως.

Εστιάζοντας σε μία χρονική περίοδο, σε πρόσωπα και γεγονότα πραγματικά, ζωντανεύει επί σκηνής μία ταραγμένη περίοδο της ελληνικής ιστορίας και αναδεικνύει όχι μόνο την έχθρα, μα και τις σχέσεις αδελφοσύνης δύο λαών που χρειάστηκε να συνυπάρξουν για αιώνες.

INFO
Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς. Διασκευή: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη και Μανώλης Ιωνάς. Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου. Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης. Μουσική: Νένα Βενετσάνου. Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης. Χορογραφία: Ρούλα Κουτρουμπέλη.
Παίζουν: Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος, Περικλής Λιανός, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Ειρήνη Παπαδημάτου, Ορέστης Τρίκας, Ελένη Φίλιππα.
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο 21.00. Τετάρτη και Κυριακή 19.30.

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Μεγάλες Προσδοκίες

Ένα γράμμα που ταξίδευε 57 χρόνια…

«Επαρχία» του Μιχάλη Βιρβιδάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καζαντζάκη…,kazantzaki…