Η αυτοργάνωση ως πολιτική έννοια και η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ

Η συνταγματική αποστολή των κομμάτων δεν είναι  άλλη, από τη διαμεσολάβηση ανάμεσα  στους πολίτες και την πολιτεία ώστε να υλοποιείται η κρατική κυριαρχία και να εκφράζεται η λαϊκή βούληση.

Από την άλλη, η παράλειψη της αδιαμεσολάβητης τροφοδοσίας των πολιτικών κομμάτων με πολιτικά αιτήματα από το λαό στερεί από την κομματική δημοκρατία έναν συστατικό της όρο, χωρίς τον οποίο η λειτουργία της μετατρέπεται σε παραφθορά.

Η διαμεσολάβηση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους, βασικότερος των οποίων είναι η οργανωτική δομή ενός κόμματος, η συγκρότηση του δηλαδή με μέλη και εσωτερικές

διαδικασίες οι οποίες και μεταφέρουν τη λαϊκή βούληση προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ώστε αυτή να λάβει σάρκα και οστά μέσα από τη νομοθεσία ή τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Είναι αυτονόητο ότι η παραπάνω πολιτική διαμεσολάβηση είναι μία δυναμική διαδικασία, η οποία στο πέρασμα των χρόνων έχει λάβει και λαμβάνει ποικίλες μορφές. Ωστόσο, ορισμένα κύρια χαρακτηριστικά της παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο όπως η ανάγκη των πολιτών να συγκεντρωθούν, να συζητήσουν και να καταλήξουν σε αποφάσεις που θα επηρεάσουν σε τελικό βαθμό την κρατική βούληση και κατ’ επέκταση τις ίδιες τις ζωές τους. Πρόκειται για την λεγόμενη παραδοσιακή κομματική λειτουργία.

Στη σημερινή εποχή ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι αμφισβητούν ή και απορρίπτουν, όχι άδικα πολλές φορές, τη συμμετοχή στη διαμεσολαβητική διαδικασία των πολιτικών κομμάτων. Το πολιτικό κόμμα, ως θεσμικό φορέας, δεν περνά άλλωστε και τις καλύτερες μέρες του.

Τα συμπτώματα της παραπάνω κρίσης, αντιμετωπίζουμε σήμερα και στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τη φιλοδοξία όμως να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, απηύθυνε κάλεσμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής προς τους πολίτες, ώστε μέσα από νέο ξεκίνημα να πετύχουμε την ανόθευτη αλληλεπίδραση με τον ελληνικό λαό και να τροφοδοτηθεί η προσπάθεια να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα με μία νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το κόμμα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τις ανάγκες υπέρβασης παραδοσιακών κομματικών νοοτροπιών που αλλοίωσαν το ίδιο το κομματικό φαινόμενο.

Για αυτό και ο λόγος δίνεται απευθείας και αδιαμεσολάβητα στους πολίτες. Αυτό υποδεικνύει η έννοια της αυτοοργάνωσης που κυριαρχεί όχι μόνο στο λεξιλόγιο αλλά και στις άμεσες επιδιώξεις της παράταξης μας το τελευταίο διάστημα. Σκοπεύουμε ο λόγος να δίνεται σε κάθε πολίτη, έξω και πέρα από τα στενά κομματικά πλαίσια, ώστε να γίνει συμμέτοχος της πολιτικής διαδικασίας και να συν-διαμορφώσει ενεργά τις πολιτικές θέσεις του κόμματος. Στην κατεύθυνση αυτή, η αξιοποίηση τεχνολογίας και το ψηφιακό κόμμα, αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και προσδίδει νέα χαρακτηριστικά στη πολιτική διαδικασία γκρεμίζοντας τα ασφυκτικά και απρόσιτα τείχη ενός κομματικού φυλακίου.

Στόχος μας είναι η επαναδραστηριοποίηση χιλιάδων αδρανοποιημένων ψηφοφόρων και μελών μας, γιατί χωρίς αυτούς μετατρεπόμαστε σε απλό αναχρονιστικό κομματικό μηχανισμό. Διαχρονικά η δύναμη της παράταξής μας ήταν η ενεργή παρουσία και η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στις οργανωτικές διεργασίες και στις πολιτικές επιλογές της.

Σεβόμενοι τη μακρά και πλούσια ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, συμπράττουμε ενεργά στη νέα σελίδα της ιστορίας του, στη μετεξέλιξη του σε ένα ανοιχτό, σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα, πρωτοπόρο και δημιουργικό, υπεύθυνο και ριζοσπαστικό απέναντι σε ό, τι καθηλώνει και περιορίζει την εξέλιξη της χώρας, με συνείδηση του χρέους απέναντι στην πατρίδα για ένα καλύτερο αύριο.

*O Αθανάσιος Γλαβίνας είναι Διευθυντής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής

Διαβάστε επίσης:

Από τις κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, στις πρακτικές συμβουλές για … εξοικονόμηση ενέργειας

Η μνήμη της Ελλάδος βομβαρδίζεται στην Ουκρανία!

Είναι το εργασιακό περιβάλλον, ηλίθιε!

Keywords
Τυχαία Θέματα