Γλυκά μπριοσένια στριφτάρια με κρέμα και σταφίδες

Με λίγη επιδεξιότητα και χωρίς μεγάλο κόπο ετοιμάστε τα λαχταριστά αυτά στριφτάρια και δεν θα τα ξαναγοράσετε ποτέ από τον φούρνο.

Αυτά τα μπριοσένια στριφτάρια είναι γεμισμένα με βελούδινη κρέμα βανίλιας και θρεπτικές σταφίδες και είναι ιδανικά για ένα πλούσιο πρωινό ή ένα ξεχωριστό σνακ.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη ζύμη

250 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

70 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

6 γραμμάρια νωπή μαγιά

80 ml γάλα πλήρες, χλιαρό

1 αυγό

Για τη γέμιση

2

κρόκοι αυγών

60 γραμμάρια ζάχαρη

20 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

200 ml γάλα

1 βανιλίνη

60 γραμμάρια σταφίδες

2 κουταλιές της σούπας ρούμι ή άλλο ποτό

1 κρόκος αυγού για την επάλειψη

Εκτέλεση

1. Αρχικά σε ένα μικρό μπολάκι διαλύστε τη νωπή μαγιά με δύο κουταλιές της σούπας από το χλιαρό γάλα. Ανακατέψτε καλά και αφήστε μερικά λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.

2. Διαλύστε σε ένα άλλο δοχείο το υπόλοιπο γάλα, με το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό και τη βανίλια.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα 2/3 από το αλεύρι, κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε το υγρό μίγμα του δοχείου, ανακατεύοντας και παίρνοντας αλεύρι από τα πλαϊνά του μπολ. Προσθέστε όλο το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει για 2 ώρες.

4. Στο μεταξύ μουλιάστε τις σταφίδες στο ρούμι ή σε άλλο οινοπνευματούχο ποτό.

5. Έπειτα ετοιμάστε την κρέμα χτυπώντας σε ένα μπολ με έναν αυγοδάρτη, τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη. Ρίξτε το αλεύρι, ενσωματώνοντας το καλά και τέλος τη βανιλίνη και το γάλα.

6. Βράστε την κρέμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει καλά και να έχετε μια παχύρρευστη βελούδινη κρέμα. Αδειάστε την σε ένα μπολ να κρυώσει, καλύψτε κολλητά στην επιφάνεια της κρέμας με ζελατίνη και βάλτε την στο ψυγείο να κρυώσει.

7. Στη συνέχεια ανοίξτε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη και σε καλά αλευρωμένο πάγκο σε ένα ορθογώνιο φύλλο. Απλώστε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίστε με τις σταφίδες. Τυλίξτε τη ζύμη σφικτά σε ρολό και κόψτε στριφτάρια πάχους 2 δακτύλων με αλευρωμένη τη λάμα του μαχαιριού, για να μην κολλάει.

8. Βάλτε τα στριφτάρια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα.

9. Τέλος, αλείψτε τα στριφτάρια με τον χτυπημένο κρόκο του αυγού με λίγη ζάχαρη και λίγο γάλα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά περίπου.

Διαβάστε επίσης:

Ψητό κουνουπίδι με πατάτες και πέστο βασιλικού (vegan)

Κέικ γιαουρτιού, με κομμάτια φρούτων και λιγότερη ζάχαρη για τους μικρούς μαθητές

Οικονομική σαλάτα με αγγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και αυγό

Keywords
Τυχαία Θέματα