«Γκάζι» στη ρύθμιση της εφορίας, «φρένο» στη ρύθμιση των ταμείων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα που προκύπτει από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ενώ η έκτακτη ρύθμιση των χρεών στην εφορία κρίνεται ότι έφερε πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα – δεδομένου ότι κράτησε ουσιαστικά μόνο τέσσερις εργάσιμες ημέρες –, τα νέα δεν είναι τόσο ευχάριστα από το μέτωπο της ρύθμισης των ασφαλιστικών ταμείων.

Εντός της ημέρας η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την απόδοση

της έκτακτης ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισπρακτική απόδοση του μέτρου είναι καλύτερη από αυτή που ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για 100 εκατ. ευρώ ενώ το ποσό που τελικώς συγκεντρώθηκε έχει ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ καθώς ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 120.000 οφειλέτες, χωρίς να λείψουν από τον κατάλογο και οι μεγαλοφειλέτες.

Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται τώρα χωρίς... ρύθμιση. Η πολλά υποσχόμενη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία προβλέπει σειρά κινήτρων – μέχρι και κούρεμα προστίμων –, δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το Πάσχα. Έτσι πάλι οι φορολογούμενοι θα έχουν λίγες ημέρες στη διάθεσή τους για να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα προπληρωμής μέρους της οφειλής διαγράφοντας πρόστιμα, προσαυξήσεις και πρόσθετους φόρους.

Ενώ στο υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν σε έσοδα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα νέα από το υπουργείο Εργασίας δεν είναι εξίσου ενθαρρυντικά. Κατά τις πρώτες ημέρες τα έσοδα περιορίστηκαν στα επίπεδα των 12 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με φθίνουσα πορεία ημέρα με την ημέρα.

Ο πήχης από το υπουργείο έχει μπει αρκετά ψηλά με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για έσοδα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ μόνο μέσα στο 2015.

εφορίαταμείαρύθμιση
Keywords
Τυχαία Θέματα