Γκάμπριελ: Η Βρετανία θα πληρώσει το Brexit ή η ΕΕ θα καταστραφεί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στη Βρετανία να κρατήσει «τα καλά στοιχεία που προκύπτουν από τη συμμετοχή στην Ευρώπη, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη για την έξοδο από την ΕΕ», γράφει ο Guardian.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, κάλεσε σύσκεψη του υπουργικού της συμβουλίου για να συζητηθεί η στρατηγική για το Brexit,

αλλά ο Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι εάν το θέμα δεν το χειριστεί σωστά η ΕΕ τότε και άλλα μέλη της Ένωσης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και η Ευρώπη θα καταστραφεί.

Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «το Brexit είναι κακό, αλλά δεν θα δημιουργήσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα όπως φοβούνται κάποιοι, είναι περισσότερο ένα ψυχολογικό πρόβλημα και ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα.

Ο κόσμος τώρα, αντιμετωπίζει την Ευρώπη σαν μία ασταθή ήπειρο», τόνισε ο αντικαγκελάριος της γερμανικής κυβερνητικής συμμαχίας.

«Εάν οργανώσουμε το Brexit με τον λάθος τρόπο τότε θα έχουμε βαθιά προβλήματα και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επιτρέψουμε στη Βρετανία να κρατήσει τα καλά στοιχεία της Ευρώπης, χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες», είπε ο Γκάμπριελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της την Κυριακή είπε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρώπη έχει μεγάλο αντίκτυπο» όμως πρόσθεσε ότι «αντί να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις, θα πρέπει να πάρουμε χρόνο να σκεφτούμε τι είναι καλύτερο για τις 27 χώρες».

Και την προηγούμενη Τετάρτη η Μέρκελ είχε τονίσει ότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει να ακούσει το ένα το άλλο και να μην υπάρξουν βιαστικές πολιτικές αποφάσεις.

Η Μέρκελ έχει συναντηθεί με μία σειρά ηγετών ευρωπαϊκών κρατών για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού τόνισε ότι η διαδικασία αποχώρησης δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους. Όμως οι χώρες της Ευρώπης απορρίπτουν μία Ευρώπη α λά καρτ, αφήνοντας τη Βρετανία να επιλέξει τα κομμάτια της Ευρώπης που την ικανοποιούν και να απορρίψει τα υπόλοιπα, όπως η συμμετοχή στην κοινή Ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατομμυρίων πολιτών, την ώρα που απορρίπτει την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

ΓκάμπριελΜέρκελΒρετανίαBrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα