Γιορτινή ανάσα πριν απ’ τα μεγάλα ζόρια

Πρώιμο χριστουγεννιάτικο μποναμά επιφύλαξαν στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., με τη συμφωνία τους για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το απόγευμα της Δευτέρας οι συναρμόδιοι υπουργοί των «27», μετά από μήνες διαβουλεύσεων, συζητήσεων, αντιρρήσεων και παρασκηνίου, συμφώνησαν να τεθεί ανώτατο όριο τιμής χονδρικής στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ποσό που βρίσκεται

εντός των ορίων που είχε θέσει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η ελληνική κυβέρνηση.

Το πόσο ικανοποιητικός είναι αυτός ο «μηχανισμός διόρθωσης», πώς θα εφαρμοστεί και τι συνέπειες θα έχει για την αγορά ενέργειας μένει να φανεί τους επόμενους μήνες (άλλωστε θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2023). Αυτό που μένει, ωστόσο, είναι ότι μια πρόταση της Αθήνας, που έχει κατατεθεί εδώ και σχεδόν εννέα μήνες, έγινε δεκτή από την Ε.Ε.

Δικαίως, λοιπόν, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έσπευσαν, με το που «κλείδωσε» το πλαφόν, να… θριαμβολογήσουν με όλο τους το δίκιο, για να παραφράσουμε ελαφρώς τον Διονύση Σαββόπουλο και την εκδοχή του για τους «Αχαρνής», καθώς πιστώνονται την απόφαση αυτή, την οποία κυνήγησαν με πείσμα.

Ανάκτηση πρωτοβουλίας

Από την άλλη ο Μητσοτάκης, μέσω της ανακοίνωσης του food pass ή market pass ή όπως αλλιώς θα λέγεται, φαίνεται ότι κατάφερε να ανακτήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων έπειτα από μακρύ διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση έτρεχε πίσω από τα γεγονότα και απλώς έκανε αυτό που οι επικοινωνιολόγοι ονομάζουν «damage control». Με την ανακοίνωση του μέτρου κατά το κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός:

● Κατάφερε (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) να πιάσει εξαπίνης την αντιπολίτευση, η οποία φάνηκε να αιφνιδιάζεται από το μέτρο, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες περί ανακοινώσεων για τα μισθολογικά.

● Μπόρεσε να παρουσιάσει ένα επιπλέον θετικό μέτρο για τους πολίτες, και να προσθέσει άλλα 650 εκατ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ «καβάτζα» που προβλέπει ο προϋπολογισμός, και μάλιστα να προσθέσει ένα μέτρο που τον «πάει» ως τις εκλογές.

● Έδωσε στους βουλευτές της Ν.Δ., που τις γιορτινές ημέρες θα μεταβούν στις περιφέρειές τους, ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ του κόμματος και της κυβέρνησης εν όψει των εθνικών εκλογών.

● Βρήκε άλλον ένα τρόπο να «στριμώξει» (ρητορικά) την αντιπολίτευση καλώντας την να ξεκαθαρίσει αν θα ψηφίσει το εν λόγω μέτρο ή όχι.

Βέβαια, ακόμα και στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται – εμμέσως πλην σαφώς – ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί απλώς «σταγόνα στον ωκεανό» της ακρίβειας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, πως μιλάμε για 32 ευρώ τον μήνα για μια τριμελή οικογένεια, κυβερνητικά στελέχη απάντησαν απαξιωτικά στη λογική της «Αριστεράς του χαβιαριού» και όχι επί της ουσίας.

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Όπως και να ’χει, πάντως, η κυβέρνηση κατάφερε ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο να πάρει μια ανάσα από το «στενό μαρκάρισμα» που της κάνει η αντιπολίτευση, να παρουσιάσει μια κάποια «θετική ατζέντα» για την ίδια και να προετοιμαστεί για τα «δύσκολα», που είναι μπροστά και δεν της επιτρέπουν την παραμικρή χαλάρωση. Μπορεί ο Μητσοτάκης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί να επιχειρεί να παρουσιάσει τα επιτεύγματα της κυβερνητικής του θητείας, ωστόσο, οι μεγάλες πληγές για την κυβέρνηση παραμένουν «χαίνουσες»:

1. Στο μέτωπο της ακρίβειας, σε δημοσκόπηση της GPO για το powergame.gr, σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες θέτει την «ενεργειακή κρίση / ακρίβεια» στην κορυφή των προτεραιοτήτων του στο ερώτημα τι θα κρίνει την ψήφο του στις επόμενες εκλογές, δείχνοντας ότι για τους πολίτες το ζήτημα αυτό παραμένει άλυτο και εξαιρετικά πιεστικό.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις η ακρίβεια κυριαρχεί στις ανησυχίες των πολιτών, οι οποίοι, μάλιστα, δηλώνουν ότι θεωρούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση τουλάχιστον ανεπαρκή, παρά τις δηλώσεις – και του Μητσοτάκη – στήριξης, π.χ., στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Η «πληγή» των υποκλοπών

2. Όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μπορεί ο πρωθυπουργός να την… προσπέρασε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι παραμένει ένα ζήτημα που θα βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο, με συνεχείς νέες αποκαλύψεις, ενώπιον των οποίων η κυβέρνηση θα περιορίζεται να παραπέμπει στην – αργόσυρτη – έρευνα της δικαιοσύνης.

Πέραν της αμηχανίας που προκαλούν στην κυβέρνηση, οι παρακολουθήσεις παραμένουν μια βαθιά πολιτική «απειλή», καθώς από τη μία δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα στη χώρα και από την άλλη υπάρχει κίνδυνος να αποκαλυφθούν και κάποιες που θα πλήττουν τον ιδεολογικό πυρήνα των ψηφοφόρων της Ν.Δ., όπως, π.χ., αυτή της κορυφής των Ενόπλων Δυνάμεων.

3. Σε τρίτο επίπεδο, η υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη έδειξε ότι η εικόνα της κυβέρνησης μπορεί να πληγεί και από… απρόοπτα, για τα οποία δεν είναι προετοιμασμένη και οι αντιδράσεις της μοιάζουν πιο σπασμωδικές, απ’ όσο σε άλλα ζητήματα (π.χ. ακρίβεια), «ραγίζοντας» την εικόνα της ικανής να διαχειρίζεται κρίσης κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα: «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! – Εξοπλισμοί, ο Ζαχάρωφ και το ατμόπλοιο «Πέλοψ»!

Προτεραιότητα των νοικοκυριών η εξοικονόμηση ενέργειας

QatarGate: όταν κάποιοι έπεσαν (;) από τα σύννεφα

Keywords
Τυχαία Θέματα