Γιατί το ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-22 προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Δύση (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

 

Αν και προέρχεται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και του Ψυχρού Πολέμου, το Tupolev Tu-22 παραμένει στην υπηρεσία της ρωσικής αεροπορίας ως ένα από τα βασικά βαριά βομβαρδιστικά αεροσκάφη της.

Ωστόσο, η πρόσφατη αλλαγή κατηγορίας για το Tu-22 προκάλεσε έντονη ανησυχία στη Δύση, καθώς το αεροσκάφος, από τακτικό βομβαρδιστικό κατατάσσεται πλέον (οι αναβαθμισμένες εκδόσεις του) στην κατηγορία των βαρέων πυρηνικών στρατηγικών βομβαρδιστικών.

Η αλλαγή αυτή στην

κατηγορία προκαλεί ερωτηματικά για το αν η Ρωσία σέβεται τους κανόνες της συμφωνίας START, καθώς τα οπλικά συστήματα του αεροσκάφους το τοποθετούν στην κατηγορία του «αδήλωτου βαρέος βομβαρδιστικού».

Η έκδοση Tu-22M3 που πετάει από το 1983 αναμένεται σύντομα να αναβαθμιστεί στην έκδοση Tu-22M3Μ που θα έχει εντελώς νέα συστήματα πλοήγησης και θα μπορεί να μεταφέρει το υπερηχητικό βλήμα Khinzal το οποίο θα μπορεί να οπλίζεται με πυρηνικές κεφαλές.

Το Tu-22 αποτελεί νέο σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αν και η Μόσχα φροντίζει να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι το βομβαρδιστικό σέβεται απόλυτα τους κανόνες που θέτει η συμφωνία START για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Πηγή: National Interest

ΡωσίαTu-22βομβαρδιστικόσυμφωνία STARTHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα