Γιατί η Ιταλία είναι έτοιμη να εκλέξει ως πρωθυπουργό μία νοσταλγό του Μουσολίνι (Photos/Videos)

Εκατό χρόνια μετά την άνοδο του ιταλικού φασισμού, την οποία σηματοδότησε η πορεία του Μουσολίνι στη Ρώμη, το 1922, η Ιταλία βρίσκεται κοντά στην ανάδειξη στην εξουσία ενός κόμματος που έχει τις ρίζες του στο νεοφασισμό.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας, όπως ονομάζεται το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι πολύ πιθανό όταν κλείσουν οι κάλπες, στις 25 Σεπτεμβρίου, η Ιταλία να έχει ακροδεξιό ηγέτη, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η

Τζόρτζια Μελόνι, που ποζάρει χαμογελαστή σε χιλιάδες πόστερ σε όλη τη χώρα, έχει προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις από τον φασισμό, λέγοντας μάλιστα ότι «ο φασισμός ανήκει στην ιστορία».

As we talk about the GOP's fascist behavior, you might be thinking, “I’ll just move to Europe!” Not so fast, says @mehdirhasan.

Italy is bracing for its first far-right leader since Mussolini — and that’s just the beginning of what's now a global problem: pic.twitter.com/fYTNMlZKUO

— The Mehdi Hasan Show (@MehdiHasanShow) September 15, 2022«Πατρίς- θρησκεία- οικογένεια», αλά ιταλικά

Ωστόσο η προεκλογική της καμπάνια ήταν γεμάτη από συνθήματα που παραπέμπουν στις φασιστικές ρίζες του κόμματος. «Θεός-Πατρίδα-Οικογένεια», είναι ένα από τα συνθήματά της, ακριβώς το ίδιο με εκείνο που είχαν ως σλόγκαν οι φασίστες. Το έμβλημα του κόμματος, μία τρίχρωμη φλόγα, παραπέμπει επίσης στο Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, το νεοφασιστικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1946 από υποστηρικτές του Μουσολίνι και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του φασιστικού κόμματος του δικτάτορα. Κάποιοι υποστηρικτές της Μελόνι χαιρετούν με τον χαρακτηριστικό φασιστικό τρόπο.

Γιατί λοιπόν οι Ιταλοί πηγαίνουν στις κάλπες έτοιμοι να ξαναζωντανέψουν τον εφιάλτη του καθεστώτος του Μουσολίνι; Γιατί δείχνουν να προτιμούν ως πρωθυπουργό την Μελόνι, η οποία το 1996 είχε πει πως «ο Μουσολίνι ήταν ένας καλός πολιτικός. Δεν υπήρξαν άλλοι πολιτικοί σαν αυτόν τα τελευταία πενήντα χρόνια»;

Η πολιτική επιτυχία της Μελόνι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι προτίμησε να μην πάρει μέρος στην πολυκομματική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι και να δημιουργήσει την εικόνα μίας ισχυρής αντιπολιτευτικής φωνής, κάτι που της έδωσε προβάδισμα έναντι των άλλων δεξιών κομμάτων, όπως είναι η Λέγκα του Βορρά, του Ματέο Σαλβίνι, που στήριξε τον Ντράγκι.

Italy will hold elections on 9/25!
The far right with Berlusconi, Salvini & Giorgia Meloni are projected to win! Nostalgia of authoritarian aspirations is what Meloni wants Italy to forget!
DON'T FORGET! #AntiFascista #Melonivergogna #SalviniTraditore pic.twitter.com/zS3kbrpCPd

— ᎶᏗᏰᏰᎩᏒᎧᏕᏋᥫ᭡ (@GabbieRose26) September 14, 2022Μια χώρα που ποτέ δεν αντίκρισε το παρελθόν της

«Η Ιταλία είναι μια χώρα που ποτέ δεν έβαλε τέλος στο φασιστικό παρελθόν. Οι φασίστες δεν πέθαναν το 1945. Βρίσκονταν πάντα, παντού», εξηγεί ο Πάολο Μπερίτζι, αρθρογράφος της La Repubblica, που έχει μελετήσει το φαινόμενο της ακροδεξιάς και έχει γίνει στόχος νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων και αναγκάζεται να ζει κάτω από διαρκή αστυνομική προστασία.

Όταν ανατράπηκε ο Μουσολίνι, το 1943 άρχισε ένας αιματηρός εμφύλιος ανάμεσα στο καθεστώς-μαριονέτα που στήριζαν οι ναζί και στους αριστερούς αντάρτες. Όταν τελικά επικράτησε η ειρήνη στην Ευρώπη οι φόβοι ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί ο εμφύλιος στην Ιταλία επικράτησε της λογικής να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι φασίστες για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει. Έτσι όταν άρχιζε η Δίκη της Νυρεμβέργης στη Γερμανία, τον Νοέμβριο του 1946, στην Ιταλία εφαρμοζόταν ένα πρόγραμμα αμνηστίας, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ατιμώρητοι οι φασίστες. Πολλοί μάλιστα κατέλαβαν αξιώματα στις μεταπολεμικές κυβερνήσεις και στους δημόσιους οργανισμούς.

Ο Ετόρε Μεσάνα, αξιωματούχος του φασιστικού καθεστώτος που το όνομά του περιλαμβανόταν στον κατάλογο του ΟΗΕ με τους εγκληματίες πολέμου, έγινε γενικός επιθεωρητής δημόσιας ασφάλειας στη Σικελία. Ο στρατηγός Μικέλε Πίτσε, υπεύθυνος για την αντικατασκοπεία του καθεστώτος Μουσολίνι, ορίστηκε γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

«Μετά τον πόλεμο υπήρχαν πολλοί Ιταλοί που πίστευαν ότι ο Μουσολίνι δεν τα είχε πάει και πολύ άσχημα, τελικά», λέει ο Σαλβατόρε Λούπο, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.

Το νεοφασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, του Τζιόρτζιο Αλμιράντε, που ήταν υπουργός Πολιτισμού στο ναζιστικό καθεστώς-μαριονέτα της Ιταλίας, ιδρύθηκε από πρώην μέλη του Ιταλικού Φασιστικού Κόμματος, μέσα σε ένα κλίμα ανοχής. Το 1948 τρεις νεοφασίστες είχαν έδρες στο ιταλικό κοινοβούλιο. Από αυτές τις ρίζες προήλθε το κόμμα της κυρίας Μελόνι, τα Αδέλφια της Ιταλίας.

Ο ρόλος του Μπερλουσκόνι

Το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα ήταν στο πολιτικό περιθώριο μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν η μεγάλη έρευνα για την πολιτική διαφθορά οδήγησε στην εξαφάνιση πολλών παραδοσιακών κομμάτων. Τότε τα μέλη του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος ίδρυσαν την Εθνική Συμμαχία, διατηρώντας το ίδιο σύμβολο- την τρίχρωμη φλόγα- και εμφανίστηκαν ως νεοφιλελεύθεροι συντηρητικοί. Συμμάχησαν με τη Φόρτζα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι για τη συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης και ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι είχε παραδεχτεί πως «νομιμοποίησε» τους φασίστες.

Non giusta la descrizione del centrodestra concentrato su problemi interni. Vedo una coalizione compatta, che sta mettendo a punto il programma con il quale chiedere agli italiani il consenso per una svolta profonda e al tempo stesso non disperdere buoni frutti del Governo Draghi pic.twitter.com/WYKnvxal05

— Silvio Berlusconi (@berlusconi) July 28, 2022

Στα τηλεοπτικά σόου και στις εφημερίδες άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες ψευδείς πληροφορίες για τον φασισμό, που παρουσιαζόταν ως ένα καθεστώς «που έκανε πολλά σπουδαία πράγματα».

Για παράδειγμα πολλοί Ιταλοί είναι πεπεισμένοι ότι ο Μουσολίνι έκανε το δημόσιο στεγαστικό πρόγραμμα, ενώ αυτό είχε ξεκινήσει το 1903, δηλαδή δύο δεκαετίες πριν από την άνοδο του δικτάτορα. Ένα κλισέ που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι ότι ο Μουσολίνι είναι αυτός που έκανε τα τρένα να περνούν στην ώρα τους, ενώ στην πραγματικότητα τα δρομολόγια γίνονταν με μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά απαγορευόταν στους πολίτες να διαμαρτύρονται για το θέμα, επειδή «ήταν προσβλητικό για την πατρίδα».

Η Δημοκρατία σε κίνδυνο

Επτά δεκαετίες μετά τον θάνατο του Μουσολίνι, χιλιάδες Ιταλοί άρχισαν να μπαίνουν σε νεοφασιστικές ομάδες, με φόντο το μεταναστευτικό πρόβλημα και την οικονομική και πολιτική αστάθεια. Σε αυτό το κλίμα, το 2012, ιδρύθηκε το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, από στελέχη που προέρχονταν από το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα και την Εθνική Συμμαχία. Δύο χρόνια αργότερα η Τζόρτζια Μελόνι, που ήταν μαχητικό στέλεχος της νεολαίας του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, ανέλαβε την ηγεσία του νέου κόμματος.

«Η Μελόνι έγινε αρχηγός του κόμματος σε μία περίοδο που ο φασισμός στην Ιταλία ήταν σχεδόν κάτι φυσιολογικό και πολύ δημοφιλής μεταξύ των νέων», επισημαίνει ο Πάολο Μπερίτζι, της La Repubblica . O συγγραφέας Αντόνιο Σκουράτι, που έχει γράψει μία μελέτη για την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία, προσθέτει ότι πλέον «αγαλματίδια του Μουσολίνι και ημερολόγια με το πρόσωπο του ντούτσε πωλούνται στα καταστήματα. Ο φασιστικός χαιρετισμός έχει γίνει σχεδόν φολκλόρ».

Il 25 settembre abbiamo un’occasione unica per risollevare l’Italia ed evitare che la sinistra torni al governo dopo anni di disastri e restrizioni.
Noi siamo pronti a fare la nostra parte.#ElezioniPolitiche2022 #VotaFDI pic.twitter.com/mBpveNiRVZ

— Giorgia Meloni ن (@GiorgiaMeloni) July 28, 2022

Η Τζόρτζια Μελόνι καταδικάζει «την καταπίεση της Δημοκρατίας και τους αντιεβραϊκούς νόμους», ισχυριζόμενη ότι το κόμμα της δεν έχει σχέση με τον φασισμό, αλλά είναι ένα συντηρητικό πατριωτικό κόμμα. «Δεν υπάρχουν νοσταλγοί του φασισμού, ρατσιστές ή αντισημίτες στα Αδέλφια της Ιταλίας», υποστήριξε σε μία συνέντευξη στην Corriere della Sera.

«Ας πιστέψουμε ότι η Μελόνι δεν είναι φασίστρια. Ας πιστέψουμε ότι τεχνικά το κόμμα της δεν είναι νεοφασιστικό. Αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι στους κόλπους του υπάρχουν πολλοί φασίστες. Αν η Μελόνι κερδίσει τις εκλογές, ο φασισμός ίσως να μην  επιστρέψει, αλλά η δημοκρατίας μας θα βρεθεί σε κίνδυνο», προειδοποιεί ο Μπερίτζι.

Αν μπορούσε να επιστρέψει ο Μουσολίνι, «οι Ιταλοί θα τον επανεξέλεγαν. Στην πραγματικότητα οι Ιταλοί, οι Ευρωπαίοι, οι Βορειοαμερικανοί και οι Βραζιλιάνοι έχουν ήδη εκλέξει αρκετούς “νέο Μουσολίνι“», σημειώνει ο Αντόνιο Σκουράτι.

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλο το τελετουργικό της κηδείας της τη Δευτέρα

Μάικλ Φάγκαν: Τι λέει για τη Βασίλισσα Ελισάβετ ο άνθρωπος που εισέβαλε στο υπνοδωμάτιό της (video)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ουγγαρία δεν είναι πλέον δημοκρατία αλλά μια «εκλογική απολυταρχία»

Keywords
ιταλια, ετοιμη, corriere della sera, δημοσκοπηση, italy, global, twitter, οφείλεται, berlusconi, win, οηε, che, sta, punto, εκλογες, ουγγαρια, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, βασιλισσα ελισαβετ, το θεμα, γερμανια, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, θεμα, οηε, προγραμμα, ρωμη, σλογκαν, φλογα, ωρα, ανθρωπος, βρισκεται, γινει, δευτερο, δημοσιο, δικη, δρομολογια, εμβλημα, εγινε, εγκληματα, υπαρχει, ειρηνη, ελισαβετ, εμφυλιος, επιτυχια, ερευνα, ευρωπη, ιδιο, η δικη, υπηρχαν, θρησκεια, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, ναζι, παντα, ονομα, οφείλεται, σικελια, σοου, συνθηματα, τρενα, φασισμος, φοντο, φορα, ανηκει, berlusconi, che, corriere della sera, global, ημερολογια, χωρα, italy, μελετη, ομαδες, πληροφοριες, punto, sta, υπνοδωματιο
Τυχαία Θέματα