Γερμανικό χτύπημα στο σκοτεινό δίκτυο: Πώς λειτουργούσε το Hydra Market και πως μπήκε λουκέτο (video)

Είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της γερμανικής αστυνομίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξάρθρωση κυκλωμάτων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κάνουν λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

«Ανατριχιάσαμε από χαρά», λέει ο Σεμπάστιαν Ζίμπελ, περιγράφοντας την στιγμή που οι άνδρες του έβαλαν λουκέτο στην μεγαλύτερη αγορά στο σκοτεινό δίκτυο, τον ιστότοπο Hydra Market.

Το Hydra Market ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κυβερνοεγκλήματος τα τελευταία έξι χρόνια, με δοσοληψίες για ναρκωτικά και άλλα παράνομα προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του Hydra Market το 2020 ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τις αρχές.

«Δουλεύαμε για το θέμα επί μήνες και όταν τελικά τα καταφέραμε αισθάνθηκα πραγματικά πολύ σπουδαίος», ομολογεί ο Σεμπάστιαν Ζίμπελ. Οι γερμανικές αρχές συνεργάστηκαν με πολλές αμερικανικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η DEA και η IRS Criminal Investigation.

Αμέσως μόλις μπήκε το λουκέτο η γερμανική αστυνομία κατάσχεσε τους servers του ιστότοπου και δήμευσε Bitcoins αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Η γερμανική αστυνομία λέει ότι στο Hydra Market είχαν εγγραφεί 17 εκατομμύρια πελάτες και περισσότεροι από 19.000 πωλητές σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι από τους πωλητές είχαν έδρα στην Ρωσία, την Ουκρανία, την Λευκορωσία, το Καζακστάν και τις γειτονικές χώρες.

Η αγορά αυτή, που λειτουργούσε στο λεγόμενο σκοτεινό δίκτυο, σχεδιάστηκε το 2015 στην Ρωσία αλλά είχε ανοιχτεί σε όλο τον κόσμο, φθάνοντας να διαφημίζει την παράδοση ναρκωτικών την ίδια ημέρα που γινόταν και η παραγγελία.

Πως γινόταν η δουλειά

Το Hydra είχε «εξειδικευθεί» στην αυθημερόν παράδοση, που λειτουργούσε με ένα δίκτυο πωλητών που έκρυβαν πακέτα με τα λαθραία και παράνομα προϊόντα σε δημόσιους χώρους και στη συνέχεια ενημέρωναν τους πελάτες για τα σημεία απ΄ όπου έκαναν την παραλαβή.

Οι 19.000 εγγεγραμμένοι πωλητές διέθεταν από ναρκωτικά και παράνομα φάρμακα, μέχρι πλαστογραφημένα έγγραφα και παρείχαν παράνομες ψηφιακές υπηρεσίες όπως το ξέπλυμα κρυπτονομισμάτων που προέρχονταν από κλοπές ή εκβιασμούς.

Χρειάστηκαν μήνες δουλειάς από τις γερμανικές αρχές για να εντοπίσουν την εταιρία που φιλοξενούσε τους servers του Hydra στην Γερμανία.

Τελικά αποδείχτηκε πως ήταν μία από τις λεγόμενες «αλεξίσφαιρες» εταιρίες hosting. Πρόκειται για εταιρίες που παρέχουν διακριτική υποστήριξη σε ιστότοπους του σκοτεινού δικτύου εξασφαλίζοντας μεγάλες αμοιβές για την σιωπή τους έναντι των αρχών.

Πως μπήκε λουκέτο και τι φοβούνται τώρα οι αρχές

Η πρόκληση για τις γερμανικές αρχές είναι τώρα να εντοπιστούν οι διαχειριστές του Hydra Market και να συλληφθούν, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχίσουν την παράνομη δραστηριότητά τους κάτω από άλλη διαδικτυακή «ταυτότητα».

«Ξέρουμε ότι θα βρουν τρόπο να κάνουν την δουλειά τους. Ίσως να προσπαθήσουν να χτίσουν μια νέα πλατφόρμα και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά», λέει ο επικεφαλής της ομάδας της γερμανικής αστυνομίας που έριξε φως σε αυτό το κομμάτι του σκοτεινού δικτύου.

Τους τελευταίους μήνες οι παράνομες αγορές του σκοτεινού δικτύου έχουν δεχτεί και άλλα πλήγματα από τις αρμόδιες αρχές, ενώ αρκετοί διαχειριστές τέτοιων ιστότοπων επέλεξαν να τους κλείσουν για να αποφύγουν την σύλληψη.

Οι πιο γνωστές τέτοιες περιπτώσεις είναι το κλείσιμο του White House Market, τον Οκτώβριο του 2021, του Cannazon, ένα μήνα αργότερα και του Torrez, τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο όπως έδειξε έρευνα του BBC πολλοί ιστότοποι του σκοτεινού δικτύου κλείνουν οικειοθελώς χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες «εξόδους διαφυγής», διαδικασία κατά την οποία ο ίδιος ο διαχειριστής βάζει λουκέτο αφού έχει καταχραστεί χρήματα από τους πελάτες του ιστότοπου, οι οποίοι βεβαίως δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε από κορωνοϊό ο αρχηγός της ρωσικής ακροδεξιάς Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι

Ο «χασάπης της Μπούκα»: Αυτός είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται για την σφαγή των αμάχων (photos)

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Πούτιν: Στη λίστα των κυρώσεων οι κόρες του

Keywords
Τυχαία Θέματα