Διαδηλώσεις και συγκρούσεις κατά του lockdown σε Γερμανία και Βρετανία (Videos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο σε πόλεις της Γερμανίας και της Βρετανίας, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με κοινή συνισταμένη, την αντίδραση στα παρατεταμένα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας.

Στο Κάσελ, στην κεντρική Γερμανία, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν οργανωθεί από τις αρχές του έτους στη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε ότι στη διαδήλωση μετείχαν 15-20.000 άνθρωποι.

Lockdown

protests in Germany today

Police officer takes a woman’s bicycle then smashes her head onto it pic.twitter.com/Z6fiXKVDHo

— Yunus Paksoy (@yunuspaksoy) March 20, 2021

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία Φρίντριχσπλατς, χωρίς προστατευτικές μάσκες και χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να ενωθούν με μια άλλη ομάδα διαδηλωτών. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε άλλες περιοχές της πόλης, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των γκλομπ τους και εκτόξευσαν νερό υπό πίεση εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό και πέταγαν εναντίον τους μπουκάλια.

Germany — Anti-lockdown protest across country. In Stuttgart & Kassel protest turned violent between police and protesters clashes across country. pic.twitter.com/Cm1utayR9d

— Mr. Wolf (@mole_cola) March 20, 2021

Σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις με αντιδιαδηλωτές, όταν οι διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα ξεκίνησαν να αποχωρούν από τα σημεία όπου τους είχε επιτραπεί να συγκεντρωθούν, στους δρόμους του Κάσελ.

Η αστυνομία κατηγόρησε τους συγκεντρωμένους για «επανειλημμένες επιθέσεις» εναντίον εργαζομένων στις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών. «Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες επιθέσεις» τόνισαν οι αρχές, που διέλυσαν πρόωρα τη συγκέντρωση στη Φρίντριχσπλατς επειδή δεν τηρούνταν οι υγειονομικοί κανονισμοί.

Η κινητοποίηση αυτή οργανώθηκε από το κίνημα Querdenker («Αντικομφορμιστικό») το οποίο από τις αρχές της πανδημίας έχει πραγματοποιήσει πολλές μεγάλες διαδηλώσεις κατά των μέτρων στη Γερμανία. Στους κόλπους του συγκεντρώνει ένα ετερόκλητο πλήθος από ακροαριστερούς, ακροδεξιούς, αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγους. Στο Κάσελ, ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με τα συνθήματα: «Βάλτε τέλος στην καραντίνα» και «Αντάρτες του Κορόνα».

BREAKING Anti lockdown protest in Germany turned violent as police and protesters clash – #lockdown2021 pic.twitter.com/JeziFbjzxv

Insider Paper (@TheInsiderPaper) March 20, 2021

Παράλληλα, η αστυνομία διέλυσε μια μικρή συγκέντρωση 150 ανθρώπων στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην καρδιά του Βερολίνου, γιατί δεν τηρούνταν οι κανονισμοί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο την τοπική αστυνομία. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κατευθύνθηκαν κατόπιν στο Πάρκο Τιργκάρτεν και άλλοι προς το κτίριο του Ράισταγκ.

Περίπου 300 άνθρωποι συμμετείχαν εξάλλου σε μια άλλη συγκέντρωση στην Αλεξάντερπλατς.

Στη γειτονική Ελβετία, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην πόλη Λίσταλ ζητώντας επίσης να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Στη Λιθουανία, περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Καθεδρικού, στο Βίλνιους και κάποιοι από αυτούς δεν φορούσαν μάσκες, ούτε τηρούσαν τις αποστάσεις, μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα LRT.lt

Ταραχές και στο Λονδίνο

Ταραχές ξέσπασαν όμως το Σάββατο και στο Λονδίνο, όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα κατά της πανδημίας έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, αψηφώντας την προειδοποίηση της αστυνομίας να μην προχωρήσουν στην κινητοποίησή τους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έκανε 33 προσαγωγές, κυρίως για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας. Περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα και φώναζαν συνθήματα όπως «Μην καταστρέφετε τη ζωή των παιδιών μας» και «Ψεύτικη πανδημία». Οι διαδηλωτές, που δεν τηρούσαν τις αποστάσεις, κρατούσαν πλακάτ και άναψαν φωτοβολίδες.

Happening now in London. Freedom protest #KillTheBill #protest #lockdown2021 #londonprotest pic.twitter.com/uyUrBWCnyt

Anna Brees (@BreesAnna) March 20, 2021

Με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, οι αντιδράσεις σε αυτόν τον περιορισμό εντάθηκαν αυτήν την εβδομάδα, ιδίως μετά τη διάλυση, από τις αστυνομικές αρχές, της κινητοποίησης στη μνήμη της 33χρονης Σάρας Έβεραρντ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ένας αστυνομικός κατηγορείται για την απαγωγή και τη δολοφονία της γυναίκας.

This is by far the BIGGEST UK protest I have seen. They will not be able to police these crowds. #RightToProtest #londonprotest #lockdown2021 pic.twitter.com/w6MbYpBMWT

Anna Brees (@BreesAnna) March 20, 2021

Περισσότεροι από 60 βουλευτές, με επιστολή τους προς την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, ζήτησαν την Παρασκευή να επιτραπούν οι διαδηλώσεις και η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας να μην θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Στις αρχές της εβδομάδας οργανώθηκαν τρεις συνεχόμενες νύχτες κινητοποιήσεων στο Λονδίνο, με αφορμή τη διάλυση της αγρυπνίας για την Έβεραρντ.

Perhaps the women who attended last week's vigil for a murdered young woman should have taken off their masks and pretended to be an anti-Lockdown protest if they didn't want to be violently broken up by the Met Police.

Current protest marching through London pic.twitter.com/3FZZXx6Fgl

Adam Schwarz (@AdamJSchwarz) March 20, 2021

Το υπουργείο Εσωτερικών, όταν ρωτήθηκε για την επιστολή των βουλευτών, απάντησε ότι η εντολή που έχει δοθεί στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους ισχύει μέχρι τις 29 Μαρτίου και όταν αρθεί μπορούν να ξαναρχίσουν οι κινητοποιήσεις, αρκεί οι συμμετέχοντες να συμφωνήσουν ότι θα τηρούν τις αποστάσεις.

Η αστυνομία προειδοποιεί ότι όσοι παραβιάζουν τα μέτρα θα συλληφθούν ή θα τους επιβληθεί πρόστιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα